Sport

Ce va aduce 2013 pentru sportul din Vrancea?

Dan Chiriac
28 dec 2012 1135 vizualizări
Alin Moldoveanu se pregăteşte pentru Campionatele Europene şi poate aduce noi medalii pentru Romania u fotbalul traversează momente grele şi rămane de văzut dacă CSM Focşani şi Young Stars Panciu vor continua în liga a treia u 2013 va lămuri situaţia şi în fruntea Direcţiei pentru Sport şi Tineret, postul lui Daniel Gongu fiind vanat de liberali

Anul  2012 se apropie de sfarşit. Fără bani, sportul din judeţul Vrancea s-a zbătut să supraveţuiască. Este de aşteptat ca şi-n 2013 situaţia să fie aproape identică. Asta dacă nu se va întampla vreo minune iar Consiliul Judeţean se va decide în sfarşit să investească bani în sport, aşa cum se întamplă în toate judeţele Romaniei. Marian Oprişan a spus în mai multe randuri că nu va aloca bani pentru sport decat după ce PSD-ul va veni la putere. Rămane de văzut dacă acum se va şi ţine de cuvant. În caz contrar e clar că ne vom bucura iar la performanţele trăgătorilor juniori de la CS Unirea Focşani, ale atleţilor în campionatele naţionale de juniori sau ale judoka de la cele două mari cluburi din judeţ. Soarta fotbalului vrancean este incertă, fiind posibil ca ambele echipe care evoluează în liga a treia să dispară în 2013.


Iată pariurile Ziarului de Vrancea pentru anul 2013


1. Va reuşi Alin Moldoveanu să obţină o medalie la Campionatele Europene?
Da – 70 %, Nu 30 %
Campionul Olimpic de la Londra va participa în 2013 la campionatele europene şi în mod normal este favorit pentru obţinerea unei medalii. Numai că tirul este un sport în care forma de moment este foarte importantă. O singură greşeală te poate duce de pe primul loc, în afara podiumului. Moldoveanu nu va avea concurenţa asiatică la aceste întreceri, dar va trebui să-l întreacă pe italianul care a fost pe primul loc, pană la ultimul foc, la Jocurile Olimpice.
2. Va continua CSM Focşani în campionatul Ligii a treia?
Da 40 %, Nu 60 %
Fotbalul din Focşani trece printr-o perioadă critică. Chiar dacă echipa are cel mai bun punctaj din ultimii ani, iar poziţia din clasament este una la mijlocul clasamentului, problemele apar de la bani. Conducerea clubului va lua o decizie la începutul anului viitor dacă va continua să susţină fotbalul de liga a treia la Focşani. Fără sprijin de la autorităţile locale, CSM s-ar putea retrage din campionat. O altă variantă ar fi ca echipa să joace într-un alt oraş, în care autorităţile vor să investească în fotbal.
3. Se va retrage YS Panciu?
Da – 70 %, Nu 30 %
Situaţia pare a fi şi mai gravă la Panciu. Young Stars Panciu a fost în 2012 de două ori în situaţia de a se retrage din campionat. Primăria locală a ajuns la fundul sacului, iar echipa nu mai poate supraveţui prea mult. Varianta retragerii din campionat s-a auzit şi la finalul turului de campionat. Cei aflaţi în conducerea clubului speră însă să facă încă o minune şi să salveze miraculos echipa. Chiar dacă l-au pierdut pe Predoiu, păncenii ar putea face o figură frumoasă în liga a treia dacă se vor găsi banii necesari.
4. Echipa de rugby seniori se va bate la primele locuri în Divizia A?
Da – 60 %, Nu 40 %
Echipa de rugby seniori de la CSM Focşani 2007 îşi va începe activitatea în luna aprilie. Atunci este programat startul Diviziei A de rugby. Rugbyul la nivel de seniori va reveni la Focşani, după eforturile depuse de managerul Viorel Ion. Cu sprijinul acestuia, dar şi al celor doi antrenori echipa se poate bate pentru primele două locuri în acest eşalon. Totodată este de aşteptat ca echipa de seniori să readucă iubitorii sportului cu mingea ovală în tribune.
5. Echipa de juniori va prinde turneul final?
Da – 40 %, Nu 60 %
Secţia de rugby de la Liceul cu Program Sportiv Focşani va încerca în primăvara anului 2013 să repare ce s-a stricat în toamna acestui an. După un început bun de campionat, cu victorie în deplasare, la Farul Constanţa, campioana din anul precedent, focşănenii au făcut cateva meciuri slabe şi au ajuns pe poziţia a cincea. Pentru a accede în turneul final şi a lupta la o medalie, echipa de rugby este nevoită să facă un parcurs aproape perfect în returul de campionat. În caz contrar, speranţele la o medalie naţională se pot lega de echipa sub 18 ani de la LPS.
6. Handbaliştii vor urca în prima jumătate a clasamentului în Divizia A?
Da 40 %, Nu 60 %
Echipa de handbal masculin CSM 2007 Focşani a avut o evoluţie meritorie în turul campionatului. A caştigat partidele cu echipele mai slab cotate şi a cedat în faţa celor care se luptă pentru promovare. Ţinand cont că în seria din care face parte echipa focşăneană se află cinci formaţii cu ganduri de promovare şi loturi de ligă naţională e greu de crezut că Focşaniul va putea urca în clasament mai mult de locurile 6-7.
7. Se poate gandi echipa de baschet la o medalie naţională?
Da 40 %, Nu 60 %
Echipele de baschet de la Liceul cu Program Sportiv Focşani au avut evoluţii foarte bune în acest an. La categoriile sub 18 ani şi la sub 23 de ani, echipele din Focşani sunt ca şi calificate în turneele semifinale. În condiţiile în care în ultimii ani baschetbaliştii au jucat la turneele finale naţionale, dar au ocolit podiumul, acum cei care se ocupă de destinul sportului cu mingea la coş se pot gandi şi mai sus. Un loc pe podium la turneul final ar aduce încununarea muncii depuse de cei patru antrenori ai secţiei: Mihai Petruţ, Mircea Petrişor, Cătălin Dondoi şi Gabi Alecsandrescu.
8. Va rămane Daniel Gongu şeful Direcţiei pentru Sport şi Tineret Vrancea?
Da 50 %, Nu 50 %
Chiar dacă liberalii îşi doresc cu ardoare postul, Gongu pare a fi favorit în a rămane în fruntea instituţiei. Asta pentru că a rezistat primei tentative de a fi schimbat din funcţie. Rămane de văzut dacă USL îl va menţine în frunte, în condiţiile în care Gongu pare a avea un atuu în mană. Varianta vehiculată pentru ca schimbările directorilor de la DST-uri să nu fie ilegale este cea a despărţirii instituţiei în două. Conform unor speculaţii apărute în ultima vreme, în 2013 ar urma să fie reînfiinţate direcţiile de tineret şi direcţiile de sport. În aceste condiţii, PSD ar numi un director, iar PNL altul, iar fostul director nu ar putea ataca decizia în nici un fel.
9. Va ajunge echipa de futsal în finala campionatului sau a Cupei Romaniei?
Da – 30 %, Nu 70 %
Echipa de futsal a reuşit cele mai mari performanţe în ultimii ani. După  ce a jucat finala Cupei Romaniei, apoi şi o semifinală, dar şi Supercupa Romaniei, echipa de futsal poate în 2013 să ajungă în finala uneia din cele două competiţii interne. În campionat, focşănenii ocupă locul trei şi o calificare în careul de aşi nu pare un lucru imposibil. Dacă vor reuşi să evite pe City’us Tg. Mureş în semifinale, singurul adversar ce pare imbatabil în acest moment, focşănenii se pot gandi la marea finală. Raţionamentul este valabil şi pentru Cupa Romaniei, acolo unde focşănenii vor juca în optimi cu Dunărea Călăraşi.
10. Caştigătoarea Superligii Vrancea va activa în Liga a treia?
Da – 40 %, Nu 60 %
Naţional Goleşti, Energia Vulturu şi Selena Jariştea par echipele care se bat în acest an pentru caştigarea Superligii. Cum primele două echipe au reprezentat judeţul la ultimele baraje de promovare, este posibil ca acum Selena Jariştea să ajungă să se lupte pentru promovare. Cu un lot de jucători foarte puternic, care are în componenţă fotbalişti care au jucat mult timp în liga a doua sau a treia, echipa din Jariştea poate ajunge în al treilea eşalon al fotbalui romanesc. Asta dacă se vor găsi şi banii necesari, cei care au pus la pămant fotbalul la Panciu şi Focşani.
11. Se va implica Consiliul Judeţean în activitatea sportivă din judeţ?
Da 20 %, Nu 80 %
Întrebare retorică, care aproape că nu mai are nevoie de un răspuns. Totuşi, există o mică şansă ca Marian Oprişan să se ţină de cuvant şi să aloce ceva bani de la judeţ unor ramuri sportive, aşa cum a promis în cazul care USL-ul va ajunge la putere. În multe din judeţele din ţară Consiliul Judeţean este principalul „sponsor” al sportului.
12. Se va construi bazinul olimpic în Focşani?
Da – 10 %, Nu 90 %
În ciuda faptului că nu a alocat bani pentru sport, Consiliul Judeţean a anunţat că în Focşani se va construi bazinul olimpic în locul defunctului ştrand din Sud. Pe locul unde ar urma să fie înălţată respectiva clădire se află acum multe buruieni. E greu de crezut că în următoarele 12 luni lucrurile se vor schimba, iar focşănenii îşi vor putea duce copiii la înot în cartierul Sud. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
focsaneanu, acum 4107 zile, 21 ore, 46 minute
FORZA CSM FOCSANI !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.