Sport

ST: Retrospectiva ruşinii Armstrong nu a fost singurul

Ziarul de Vrancea
28 dec 2012 569 vizualizări
Cazul rutierului american Lance Armstrong, deposedat de cele şapte trofee ale Turului Franţei ca urmare a unei anchete a Agenţiei Americane Antidoping (USADA), a reprezentat evenimentul major al anului 2012 în materie de dopaj

Un raport al USADA a dovedit că texanul a creat un sistem complex de dopaj şi a dus la excluderea lui Armstrong pe viaţă din sportul profesionist, agenţia americană anuland toate rezult2atele înregistrate de fostul ciclist după 1 august 1998, printre care se numără şi şapte succese în Turul Franţei (1999-2005). Această decizie a fost validată de Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI).  Sportul internaţional a fost marcat de mai multe cazuri de dopaj pe parcursul anului 2012, cel al lui Armstrong fiind cel mai răsunător.
6 ianuarie: Ciclism. Gregory Bauge este deposedat de titlul de campion mondial la ciclism viteză în 2011, deoarece nu şi-a respectat obligaţiile de localizare antidoping. Francezii pierd de asemenea titlul pe echipe. Suspendarea pe un an a lui Bauge fiind retroactivă, valabilă din 23 decembrie 2010, sportivul a putut participa la Jocurile Olimpice de la Londra.
6 februarie: Ciclism. Alberto Contador (29 de ani) este suspendat pentru doi ani, cu efect retroactiv din 25 ianuarie 2011, de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), el fiind depistat pozitiv cu clenbuterol la ediţia 2010 a Turului Franţei. Luxemburghezul Andy Schleck este declarat învingător în Turul Franţei 2010.
9 februarie: Ciclism. Germanul Jan Ullrich, în varstă de 38 de ani, retras din activitate din 2007, este suspendat doi ani de TAS "pentru încălcarea regulamentelor antidoping", în cadrul afacerii Puerto, iar toate rezultatele obţinute de el după mai 2005 sunt anulate.
19 aprilie: Ciclism. Riccardo Ricco (28 de ani) este suspendat 12 ani de Tribunalul Italian Antidoping pentru o autotransfuzie sangvină în urma căreia a fost spitalizat de urgenţă în februarie 2011. El a mai fost suspendat deja 20 de luni pentru dopaj, în 2008, şi condamnat la două luni de închisoare cu suspendare pentru "folosirea de substanţe otrăvitoare" în Turul Franţei 2008.
2 mai: Atletism. Sportivul portughez Helder Ornelas (38 de ani), specialist în probele de fond, devine primul atlet suspendat pentru dopaj în baza paşaportului biologic. El primeşte interdicţie de participare la competiţii timp de patru ani. Decizia a venit ca urmare a unei serii de teste sangvine făcute în perioada decembrie 2009 - noiembrie 2010.
13 iunie: Ciclism. Agenţia Americană Antidoping (USADA) deschide o procedură pentru dopaj împotriva lui Lance Armstrong.
29 iunie: Ciclism. USADA îl acuză oficial pe Armstrong că s-a dopat aproape pe întreaga durată a carierei sale (cu EPO, transfuzii sangvine, testosteron, cortizon, hormoni de creştere) şi că a îndemnat alţi sportivi să se dopeze.
6 iulie: Schi fond/biatlon. Preşedintele Federaţiei Austriece de Schi (OSV), Peter Schrocksnadel, şi alţi cinci membri ai OSV, sunt achitaţi de acuzaţiile de dopaj pronunţate împotriva lor după Jocurile Olimpice de la Torino, din 2006. Spre deosebire de cei şase, fostul antrenor al echipei Austriei de schi fond, Emil Hoch, este condamnat la 20 de luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 26.000 de euro. Foştii biatlonişti Wolfgang Perner, medaliat cu bronz la JO-2002, şi Wolfgang Rottmann, fost campion mondial la Oslo, în 2000, sunt condamnaţi la 18, respectiv 16 luni de închisoare cu suspendare.
6 iulie: Ciclism. Trei apropiaţi ai lui Lance Amstrong, fostul medic spaniol al echipei US Postal, Luis Garcia del Moral, antrenorul spaniol "Pepe" Marti şi preparatorul fizic italian Michele Ferrari, sunt suspendaţi pe viaţă de USADA, "în cadrul unui sistem de dopaj organizat la nivelul echipei US Postal".
17 iulie: Ciclism. UCI anunţă că luxemburghezul Frank Schleck (RadioShack), 32 de ani, locul trei în ediţia 2011 a Turului Franţei, a făcut obiectul unui control antidoping pozitiv cu un diuretic, la 14 iulie, în timpul Turului. El riscă o suspendare de pană la doi ani. RadioShack îl retrage din Tur, în contextul în care ocupa locul 12 în clasamentul general.
3 august: Atletism. Ivan Ţihan (Belarus, aruncarea ciocanului), care şi-a păstrat medalia de bronz de la Jocurile Olimpice din 2008 în ciuda unui control cu rezultat pozitiv (graţie unui viciu de procedură), este privat de participarea la JO de la Londra, după ce o nouă analiză a eşantioanelor de la Olimpiada din 2004 şi Campionatele Mondiale din 2005 relevă că sportivul a folosit substanţe interzise. Ţihan a caştigat titlul mondial în 2003, 2005 şi 2007.
6 august: Atletism. Italianul Alex Schwazer, 27 de ani, campion olimpic în 2008 în proba de 50 de kilometri marş, este nevoit să renunţe la Jocurile Olimpice de la Londra din cauza unui control antidoping pozitiv cu EPO, efectuat în data de 30 iulie, la un antrenament.
13 august: Atletism. Nadzeia Astapciuk (Belarus), 31 de ani, campioană olimpică la aruncarea greutăţii la Londra, este depistată pozitiv cu metenolon, un anabolizant, şi pierde medalia. Neo-zeelandeza Valerie Adams, campioană olimpică în 2008, este declarată caştigătoare a probei.
24 august: Ciclism. USADA anulează toate rezultatele obţinute de Lance Armstrong începand din anul 1998, inclusiv cele şapte victorii din Turul Franţei, şi decide interdicţie pe viaţă în cazul său. USADA menţionează circumstanţele agravante, cum ar fi numeroasele încălcări ale regulilor antidoping, participarea la un sistem sofisticat de dopaj sau traficul şi administrarea de substanţe ori metode interzise.

Nadzeia Astapciuk a aflat că s-a dopat după ce a caştigat titlul olimpic

11 septembrie: Atletism. Nadzeia Astapciuk este suspendată un an, după depistarea sa pozitivă cu metenolon la JO de la Londra. O sancţiune nu foarte severă, deoarece antrenorul sportivei a mărturisit că a dopat-o adăugandu-i produsul interzis în mancare.
10 octombrie: Ciclism. USADA dă publicităţii un raport de 202 pagini, trimis la UCI. în raport, Lance Armstrong este acuzat că "a pus la punct cel mai sofisticat sistem de dopaj din istoria sportului". şase foşti colegi ai lui Armstrong, care încă participau la competiţii în 2012 şi au mărturisit că s-au dopat, sunt suspendaţi şase luni: Levi Leipheimer, Christian Van de Velde, David Zabriskie, Tom Danielson, George Hincapie şi Michael Barry.
12 octombrie: Johan Bruyneel, acuzat de USADA că a jucat un rol important în sistemul de dopaj pus la punct cand era director sportiv al echipei lui Lance Armstrong, demisionează din funcţia de manager general al RadioShack.
22 octombrie: Ciclism. UCI îi retrage lui Lance Armstrong cele şapte titluri din Turul Franţei.
25 octombrie: Ciclism. Fostul rutier american Bobby Julich, în varstă de 40 de ani, mărturiseşte că s-a dopat în perioada 1996-1998 şi părăseşte postul de antrenor în cadrul echipei Sky.
26 octombrie: Ciclism. Ediţiile 1999-2005 ale Turului Franţei răman fără caştigător ca urmare a anulării pentru dopaj a rezultatelor lui Lance Armstrong, decisă de UCI, care îi cere americanului să înapoieze toate primele (aproape trei milioane de euro).
29 octombrie: Ciclism. Fostul rutier olandez Steven de Jongh, 38 de ani, demisionează din funcţia de director sportiv al echipei Sky, după ce mărturiseşte că s-a dopat de-a lungul carierei de sportiv.
5 decembrie: Atletism. Comitetul Internaţional Olimpic retrage medaliile de la JO-2004 în cazul a patru sportivi, după ce o nouă analiză a eşantioanelor din perioada respectivă arată că respectivii s-au dopat la Atena. Cei patru sunt ucraineanul Juri Belonog (locul 1 la aruncarea greutăţii), belarusul Ivan Tihon (locul 2 la aruncarea ciocanului), belarusa Irina Iatcenko (locul 3 la aruncarea discului) şi sportiva rusă Svetlana Kriveliova (locul 3 la aruncarea greutăţii).
8 decembrie: Atletism. Sportiva rusă Daria Pişcialnikova, 27 de ani, locul doi la aruncarea discului, la JO de la Londra, este suspendată provizoriu de IAAF, urme de steroid fiind găsite la un control de urină efectual la 20 mai. Pişcalnikova a mai fost suspendată, aproape trei ani, în perioada 2008-2011, deoarece a trucat eşantioane, alături de alte şase sportive.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.