Sport

Lovitură de ciocan de la UEFA

Ziarul de Vrancea
21 dec 2012 496 vizualizări
Dacă pană la 31 martie nu-şi achită datoriile, Dinamo şi Rapid vor fi excluse timp de trei ani din Cupele Europene

UEFA a anunţat, ieri, pe site-ul oficial, că grupările Rapid şi Dinamo vor fi excluse trei sezoane din cupele europene dacă nu vor dovedi pană la 31 martie că şi-au plătit datoriile. Conform uefa.com, a doua cameră a Instanţei de Control Financiar (CFCB) a luat următoarele decizii în cazul grupărilor FC Rapid şi Dinamo, în urma unei şedinţe ce a avut loc la Nyon: " Clubul este exclus din cupele europene pentru care se va califica în următoarele trei sezoane (2013/14, 2014/15, 2015/16), dacă nu dovedeşte că pană la 31 martie 2013 a plătit restanţele stabilite anterior de Camera de Investigaţie a CFCB şi a achitat orice sumă amanată în scris toamna, înainte de 31 martie 2013, şi că a reglat orice datorie de pană la 31 decembrie 2012, care va avea scadenţa înainte de 31 martie 2013.  De asemenea, clubul a fost amendat cu 100.000 de euro. Primele suspendate la 11 septembrie 2012, ca măsură de siguranţă, vor fi eliberate", se arată în paragrafele legate de cele două grupări bucureştene. .
La 30 noiembrie, UEFA a decis ridicarea suspendării primelor pentru competiţiile europene în sezonul 2012/2013 în cazul a 16 cluburi, între care şi FC Vaslui, procedurile continuand în cazul altor grupări, printre care şi Rapid şi Dinamo. Forul a decis atunci trimiterea cazurilor grupărilor HNK Hajduk Split (Croaţia), NK Osijek (Croaţia), Malaga CF (Spania), FC Rapid Bucureşti (Romania), FC Dinamo Bucureşti (Romania), FK Partizan (Serbia) şi FK Vojvodina (Serbia) la a doua cameră a Instanţei de Control Financiar. UEFA anunţase, la 11 septembrie, îngheţarea primelor pentru competiţiile europene în sezonul 2012/2013 pentru 23 de cluburi, între care şi Dinamo, FC Vaslui şi Rapid, din cauza întarzierii plăţilor, aceasta fiind prima măsură a fair-play-ului financiar.

Spun că n-au datorii la stat


Preşedintele CA al FC Rapid, Ion Taban, a confirmat informaţia că UEFA a sancţionat gruparea giuleşteană cu o amendă de 100.000 de euro şi a ameninţat-o cu excluderea pentru trei ani din competiţiile europene dacă nu-şi achită datoriile pentru sume neplătite de aproximativ un milion de euro. Rapid era deja în insolvenţă şi nu poate participa în cupele europene atat timp cat se derulează procesul de reorganizare, conform legislaţiei UEFA, această perioadă de absenţă fiind estimată la doi ani. Taban a precizat că datoriile incriminate de UEFA reprezintă salarii neachitate de Rapid către jucători, forul european nefiind interesat de datoriile la stat. " Această amendă s-a dat pentru că nu am respectat acel calendar din manualul de licenţiere, ca şi Dinamo. Noi, la 30 septembrie nu am reuşit să reglăm datoriile pe care le avem la 30 iunie şi a venit această amendă. Suma era mică, pentru că pe UEFA nu interesează TVA şi cand sunt obligaţii la stat, pentru că noi nu am avut obligaţii la stat. Noi aveam nişte obligaţii neplătite la jucători, era vorba de aproape un milion de euro. Nu are nicio legătură cu datoriile pe care noi le avem acum declarate cand am intrat în insolvenţă. Nu se mai pune problema să plătim acum, pentru că aceste obligaţii ale noastre care erau la data respectivă au intrat în procesul de insolvenţă, ele sunt reeşalonate şi nu se mai consideră datorii neachitate, ele vor fi aprobate prin planul de reorganizare şi sunt însuşite de creditori şi debitori, iar UEFA nu are treabă cu ele", a spus Taban, la Sport.ro.
La randul său, directorul general al FC Dinamo, Marian Albu, a declarat că gruparea "alb-roşie" nu are nicio datorie către instituţiile statului şi că sitauţia financiară a clubului nu este deloc una dezastruoasă. "Astăzi noi nu datorăm statului nimic. Celelalte obligaţii pe care le avem sunt în creuzetul judecăţii, al prevenţiei, al obligaţiilor de către cei care sunt în drept pentru a găsi soluţii imediat sau într-un termen foaret scurt. Fie prin reeşalonare sau alte modalităţi. Presiunea cea mai mare a agenţilor economici, pentru că şi cluburile sunt agenţi economici, este obligaţia către stat şi la noi este zero. Nu avem nicio datorie către stat. în fiecare lună avem două termene de constrangeri, 15 şi 25, acum fiind decembrie această dată este 21, şi suntem cu plăţile la zi", a declarat Albu pentru MEDIAFAX.


Malaga, în aceeaşi situaţie


Printre echipele aflate în aceeaşi situaţie se află şi Malaga, o formaţie caştigătoare de grupă în Liga Campionilor. Malaga a fost exclusă din cupele europene pentru următoarele patru sezoane, din cauza datoriilor neachitate. A doua cameră a Instanţei de Control Financiar (CFCB) a mai decis, ieri, ca gruparea Malaga să fie amendată cu 300.000 de euro. De asemenea, forul continental a hotărat ca grupările Rapid, Dinamo, Hajduk Split, NK Osijek şi Partizan să fie excluse trei sezoane din cupele europene dacă nu vor dovedi 31 martie 2013 că şi-au plătit datoriile. Cluburile respective au fost şi amendate: NK Osijek, Partizan, Rapid şi Dinamo cu cate 100.000 de euro, Hajduk Split cu 80.000 de euro (jumătate cu suspendare). Gruparea FK Vojvodina a fost amendată cu 10.000 de euro, iar Arsenal Kiev cu 75.000 de euro (in această sumă, 30.000 de euro cu suspendare). Cazul clubului Lech Poznan a fost închis.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.