Sport

O calamitate: pariurile on-line

Ziarul de Vrancea
13 dec 2012 545 vizualizări
Cinci meciuri pasibile de a fi trucate din Liga a II-a pentru pariuri figurează în baza de date a UEFA

Ofiţerul de integritate al FRF, Ioan Hurdubaie, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că UEFA a comunicat forului de la Bucureşti că există suspiciuni în privinţa a cinci meciuri din Liga a II-a din Romania, în cazul altor 14 jocuri suspectate rezultatul verificărilor fiind negativ. "În cele 14 luni de activitate, am solicitat structurii de integritate a UEFA informaţii privind 19 meciuri din Liga I şi a II-a, care au prezentat unele suspiciuni şi ca urmare a verificărilor efectuate ni s-a comunicat că în 14 jocuri rezultatul a fost negativ, în sensul că nu au existat suspiciuni, iar la cinci meciuri rezultatul a fost pozitiv", a spus Hurdubaie. Oficialul FRF a precizat că trei dintre jocuri s-au disputat în 2010 şi unul în aprilie 2012, fără să precizeze însă care este al cincilea meci în cazul căruia există suspiciuni. "Au fost trei meciuri în 2010, Arieşul Turda - UTA (3-0),  FC Botoşani - FC Snagov ( 5-0), Steaua II - FC Snagov (4-2), în 2010, şi Callatis Mangalia - Viitorul Constanţa ( 1-5) în 2012", a explicat el.

Hurdubaie a mai spus că în afara partidelor menţionate, UEFA a mai informat FRF cu privire la meciurile Gaz Metan Severin - FC Oradea (Liga II, 3-0, 2011), Gloria Bistriţa - Pandurii Targu Jiu (1-3, 2012), Gloria Buzău - FC Snagov (1-0, 2012) şi FC Brăila - Farul Constanţa (2-0, 2012). "Din verificările efectuate de Comisia de Integritate a FRF, nu au rezultat elemente deosebite din care să rezulte necesitatea luării unor măsuri disciplinare", a adăugat el.

UEFA foloseşte un sistem de detectare a fraudelor pentru pariuri, care vizează toate întalnirile din primele două divizii ale asociaţiilor membre, precum şi partidele din competiţiile europene, însumand 29.000 de meciuri ţinute sub observaţie anual. Dacă sunt detectate activităţi suspecte ale pariorilor în cazul unor meciuri, UEFA anchetează imediat situaţiile ivite.
Ioan Hurdubaie a afirmat că în 2008 profiturile înregistrate în urma pariurilor s-au ridicat la peste şase miliarde de dolari şi a precizat că Parlamentul European doreşte să interzică pariurile la nivelul echipelor de juniori şi la meciurile din ligile inferioare. "Noile tipuri de pariuri on-line conduc la corupţie. S-a ajuns pană la coruperea pentru pariuri a primului corner sau primul cartonaş galben. La nivelul Parlamentului European a fost adoptată o declaraţie care se aplică şi asupra pariurilor, prin care statelor membre li se cere să interzică pariurile la competiţiile cele mai vulnerabile, competiţii de juniori, de amatori şi ligile inferioare. Dacă statul ar aplica această solicitare, atunci în Romania s-ar ajunge să se parieze doar pe meciurile din Liga I", a completat Hurdubaie, care a precizat că legislaţia din Romania nu prevede ca faptă penală trucarea meciurilor. .


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.