Sport

Niciodată nu-i tarziu

Ziarul de Vrancea
27 nov 2012 672 vizualizări
Eşantioane prelevate de la cinci sportivi la Jocurile Olimpice de la Atena sunt reanalizate de Comitetul Internaţional Olimpic. Printre aceştia se află patru atleţi specializaţi în aruncări şi un halterofili, toţi din Rusia şi Belarus

Cinci sportivi ale căror eşantioane prelevate la Jocurile Olimpice de la Atena 2004 au fost reanalizate, vor fi audiaţi la începutul lunii decembrie de CIO, a anunţat canalul german WDR, în emisiunea "Sport Inside".

Printre aceştia se află şi campionul olimpic al probei de aruncării greutăţii, ucraineanul Iuri Bilonoh, care mai are în palmares şi titlul european în 2002. Un alt sportiv de marcă este Ivan Ţihan (Belarus), medaliat cu argint la Atena, triplu campion mondial (2003, 2005, 2007) şi campion continental în 2006 la aruncarea ciocanului. La Atena, Ţihan s-a clasat al treilea, dar a avansat o poziţie deoarece caştigătorul, ungurul Adrian Annus, a fost descalificat deoarece s-a sustras de la un control antidoping. Ţihan a fost descoperit pozitiv şi la JO din 2008 de la Beijing, împreună cu colegul său de lot Vadzim Deviatovski, cei doi fiind deposedaţi de medaliile de argint (Deviatovski) şi Ţihan (bronz) obţinute în concurs. Însă ei şi-au recaştigat trofeele ca urmare a unei acţiuni la Tribunalul Arbitral Sportiv (TAS) de la Lausanne. Cazul Ţihan a ieşit la iveală în cu ocazia Jocurilor din acest an, după ce el a fost împiedicat să meargă la Londra de federaţia naţională, care a anunţat că atletul a căzut noile teste efectuate asupra eşantioanelor din 2004.

Un alt caz este cel al rusoaicei Svetlana Kriveleva, care a fost campioană olimpică la aruncarea greutăţii în 1992, dar a suferit o suspendare pentru dopaj. După o suspendare şi o perioadă mai obscură, Kriveleva a revenit spectaculos în deceniul următor, cucerind titlul mondial în 2003, la Paris. În 2004, la JO, a urcat pe ultima treaptă a podiumului, datorită unei colege, Irina Korjanenko, care a fost deposedată de aurul olimpic din motiv de... stanozolol. Preşedintele federaţiei ruse de atletism, Valentin Balahnicev, a confirmat că CIO a cerut comitetului olimpic rus să o contacteze pe sportivă. Kriveleva (43 de ani), retrasă de ceva timp din activitate, a declarat că nu va renunţa la medalie. ''Am fost în sport timp de 20 de ani şi niciodată nu am făcut nimic împotriva regulamentului. De obicei chiar am beneficiat de medalii, acordate altora care au încălcat codul antidoping''.
Mai fac parte din subiectul investigaţiei încă o aruncătoare, Irîna Iatcenko (Belarus - locul III la disc la Atena, campioană mondială în 2003) dar şi un halterofil rus, Oleg Perepetcenov.  CIO a refuzat să comenteze asupra vreunui caz particular, atat timp cat investigaţiile nu sunt încheiate. "Ar fi imprudent să afectăm procedurile prin alte comunicate", a precizat CIO. Cei cinci sportivi au negat faptul că ar fi recurs la substanţe interzise.
CIO a decis în luna mai să ceară reanalizarea a numai o sută de eşantioane prelevate la Atena, în 2004, dintr-un total de peste 3.000, pentru a depista substanţe ce nu puteau fi detectate la vremea respectivă. Şase dintre aceste analize au prezentat rezultate suspecte după analizarea eşantionului A, a anunţat CIO la 10 august, în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra. Reanalizarea eşantioanelor a fost introdusă după JO de la Beijing din 2008, cinci sportivi fiind depistaţi pozitiv în acest mod, printre care campionul olimpic în proba de 1.500 de metri, Rachid Ramzi, din Bahrain, şi vicecampionul olimpic la ciclism pe şosea, italianul Davide Rebellin. Cei doi au fost descalificaţi.
Conform Codului Mondial Antidoping, eşantioanele antidoping pot fi reanalizate pentru competiţii desfăşurate cu cel mult opt ani în urmă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.