Sport

Vettel şi iar Vettel

Ziarul de Vrancea
26 nov 2012 506 vizualizări
Germanul a devenit pentru a treia oară consecutiv campion mondial la Formula 1 după o cursă plină de evenimente la Interlagos, caştigată de Jenson Button

Pilotul Sebastian Vettel şi echipa sa Red Bull au dominat Campionatul Mondial de Formula 1 pentru al treilea an consecutiv, germanul întregind "dubla", duminică, la Marele Premiu al Braziliei, după ce team-ul austriac caştigase cu o săptămană în urmă titlul mondial la constructori.

Pilotul de la Red Bull s-a încoronat a treia oară, duminică, în "finala" campionatului, după un Grand Prix plin de evenimente, care i-a ţinut cu sufletul la gură pe fanii Formulei 1. Puţine momente de acalmie s-au înregistrat la Interlagos. Ploia intermitentă care a căzut pe circuit a "condimentat" din plin o cursă ce a început tumultuos. Vettel şi Fernando Alonso (Ferrari), singurii piloţi care puteau spera la tilul mondial, despărţiţi de 13 puncte, nu au fost vedete în calificări. Vettel a terminat la patrulea, după Lewis Hamilton, Jenson Button (ambii McLaren-Mercedes) şi Mark Webber (Red Bull), iar Alonso abia al optulea. Spaniolul a urcat o poziţie, în urma penalizării de zece locuri primită de Pastor Maldonado.

Startul a fost catastrofal pentru Vettel, obişnuit să pornească de pe locul întai al grilei. Acum, el a făcut cunoştinţă cu duritatea vieţii în pluton. Depăşit repede de mai mulţi piloţi, printre care şi de Alonso, germanul a ajuns pe VII după primul viraj, apoi monopostul său a fost tamponat violent de maşina Williams a lui Bruno Senna. Vettel s-a răsucit pe pistă şi s-a trezit pe ultimul loc. Din fericire, el a putut continua cursa, în ciuda unor avarii vizibile la suspensia stanga spate şi la sistemul de evacuare a gazelor de pe acea parte. În acest timp, Alonso a depăşit şi ultima "redută" Red Bull, pe Mark Webber, şi a ajuns pe locul trei, dar pilotul de la Ferrari a greşit şi a căzut pe patru, fiind întrecut de Nico Hulkenberg. La scurt timp după start, ploaia şi-a intrat în rol şi a provocat haos pe pistă. Ierarhiile s-au schimbat rapid, unii piloţi alegand să schimbe pe intermediare, alţii să rămană pe slick-uri. în nouă tururi, Vettel a condus la limită şi ajuns pe locul VI, dar a fost nevoit să intre la boxe pentru a "încălţa" şi el intermediarele. Germanul a ieşit pe pistă pe locul 18 şi a luat-o de la capăt. Ploaia s-a domolit, iar piloţii au revenit la pneurile slick. Intrările la boxe l-au promovat pe Vettel pe locul V chiar în spatele rivalului său.  În turul 23, Safety Car-ul a fost trimis pe circuit pentru a le permite stewarzilor să cureţe pista de resturile monoposturilor implicate în accidente. După reluarea cursei, în turul 30, Vettel a pierdut rapid două poziţii, fiiind depăşit de Massa şi de Kamui Kobayashi. Alonso a rămas pe locul patru, iar cursa a intrat în rutină. Nu pentru mult timp, deoarece ploaia şi-a făcut din nou apariţia. În turul 53, Vettel a intrat la boxe pentru un nou tren de cauciucuri slick. În mod surprinzător, germanul a ajuns din nou la standurile sale, trei tururi mai tarziu, pentru a trece pe intermediare. Decizia s-a luat în pripă, dar a fost poate cea care a stabilit posesorul titlului mondial. Mecanicii, prinşi nepregătiţi, au efectuat schimbul într-un timp lung, dar nu a contat pentru că Red Bull a fost echipa care a anticipat că ploaia se va înteţi.

După german, şi ceilalţi piloţi au ajuns la boxe. Alonso s-a menţinut permanent pe locul patru, în condiţiile în care piloţii dinaintea sa, Hamilton, Hulkenberg şi Button, s-au rotit la conducerea cursei. Germanul de la Force India a fost pe prima poziţie mult timp, dar a greşit şi a fost depăşit de Hamilton. Hulkenberg a forţat să revină, a pierdut controlul monopostului său şi a lovit McLaren-ul. Dintre ei, numai Hulkenberg a putut continua cursa, însă a fost penalizat cu un "drive-through" şi a ieşit din prim-plan. Toate acestea şi gestul de colegialitate al lui Massa, care ajunsese în faţa lui Alonso, l-au propulsat pe spaniol pe locul II, după noul lider, Button, dar la mare distanţă de acesta. Vettel a avut de recuperat pentru a treia oară şi a făcut-o cu succes. Ultimul pilot pe care l-a depăşit a fost Michael Schumacher, într-o simbolică predare de ştafetă. Septuplul campion mondial, aflat la ultima sa prezenţă în calitate de pilot de Formula 1, i-a cedat fără luptă locul VI tanărului său conaţional, o poziţie liniştitoare pentru Red Bull atat timp cat Alonso nu caştiga cursa.  Finalul Grand Prix-ului brazilian a venit practic cu un tur mai devreme de cel normal. Paul Di Resta a ciocnit un parapet de protecţie şi a produs a doua intrare a Safety Car-ului. Astfel, piloţii au trecut linia de sosire în spatele maşinii de siguranţă, pe o ploaie care căpătase accente torenţiale. (MEDIAFAX).

Clasamentul cursei: 1. Jenson Button (McLaren); 2. Fernando Alonso (Ferrari); 3. Felipe Massa (Ferrari); 4. Mark Webber (Red Bull); 5. Nico Hulkenberg (Force India); 6. Sebastian Vettel (Red Bull); 7. Michael Schumacher (Mercedes); 8. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso); 9. Kamui Kobayashi (Sauber); 10. Kimi Räikkönen (Rénault)
Clasamentul final al piloţilor: 1.Sebastian Vettel; 2. Fernando Alonso; 3. Kimi Räikkönen; 4. Lewis Hamilton; 5. Jenson Button.
Clasamentul constructorilor: 1. Red Bull; 2. Ferrari; 3. McLaren.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.