Sport

Lewis Hamilton menţine suspansul

Ziarul de Vrancea
19 nov 2012 490 vizualizări
Britanicul l-a învins pe Vettel în finalul Marelui Premiu de Formula 1 al SUA. Titlul mondial se va decide duminică în Brazilia, Vettel avand un avans de 13 puncte asupra lui Alonso

Britanicul Lewis Hamilton le-a stricat un pic petrecerea celor de la Red Bull, care au sărbătorit al treilea titlu mondial consecutiv la constructori, "furandu-i" germanului Sebastian Vettel victoria în Marele Premiu de Formula 1 al SUA şi totodată şapte puncte preţioase în ierarhia piloţilor. Vettel nu ar fi devenit campion mondial dacă ar fi caştigat la Austin, dar ar fi abordat mai liniştit ultima cursă, cea din Brazilia, de săptămana viitoare, cu un avans de 20 de puncte faţă de rivalul său Fernando Alonso (Ferrari), clasat al treilea în Texas. Oricum, germanul merge ca favorit la São Paulo, cu 13 puncte în plus, însă Alonso are şansa lui după ce el şi Ferrari au arătat că sunt dispuşi la orice sacrifciu pentru a caştiga cununa cu lauri la piloţi.

Marele Premiu al SUA a revenit în Formula 1 după cinci ani de pauză, pe un nou circuit la Austin (Texas), creat special pentru Marele Circ. Competiţia s-a bucurat de un mare succes, desfăşurandu-se cu casa închisă. Spectatorii au avut ce vedea, cursa americană fiind plină de dueluri spectaculoase şi de numeroase depăşiri. Din fericire, au lipsit incidentele, iar cei doi piloţi care nu au trecut linia de sosire au abandonat din motive tehnice.  Finalul calificărilor i-a găsit la poli opuşi pe Vettel şi pe adversarul său spaniol în Top 10. Pilotul de la Red Bull s-a clasat pe prima pozţie, în timp ce Alonso a fost abia al nouălea. Lotus-Rénault a dat fără să vrea o mană de ajutor echipei Ferrari, prin schimbarea cutiei de viteze de pe monopostul lui Romain Grosjean, ceea ce l-a împins pe francez de pe locul IV pe locul IX al grilei. însă Alonso a ajuns astfel pe partea murdară a pistei, care reduce aderenţa pneurilor. Tehnicienii Ferrari nu au stat pe ganduri şi i-au schimbat cutia de viteze colegului lui Felipe Massa, care obţinuse în calificări un loc mai bun pe grilă, şapte.

În acest fel, duminică brazilianul a plecat a 11-lea, iar Alonso al şaptelea. În frunte se aflau în ordine Vettel, Hamilton, Mark Webber, Kimi Räikkönen, Michael Schumacher şi Nico Hulkenberg. După start, Webber l-a atacat pe Hamilton şi l-a depăşit, în timp ce Alonso a urcat trei poziţii, ajungand pe locul patru. Ca de obicei, Vettel a plecat foarte bine şi s-a instalat la conducere. Colegul său, Webber, nu a fost capabil să îndeplinească rolul de scutier decat patru tururi, cand britanicul şi-a recăpătat poziţia secundă. Mai mult, alternatorul monopostului australianului a cedat din nou, în turul 18, lăsandu-l pe Vettel descoperit şi în faţa lui Alonso, care a ajuns pe III. Însă Sebastian Vettel şi Lewis Hamilton s-au distanţat imediat de restul plutonului şi în scurt timp a devenit clar că lupta se va da între ei. Liderul ierarhiei piloţilor nu a putut să se desprindă de adversarul său de la McLaren-Mercedes, iar diferenţa de timp dintre ei a oscilat între mai puţin de o secundă şi maximum 2,5 secunde. După 42 de tururi de mers în tandem, Hamilton a reuşit să-l depăşească pe Vettel şi, deşi pilotul de la Red Bull s-a ţinut aproape de noul lider al cursei, ierarhia nu s-a mai schimbat pană la final.

Hamilton a obţinut al patrulea succes în această stagiune şi a 21-a din carieră. Fernando Alonso nu a putut în niciun moment să se apropie de cei doi piloţi din frunte şi a trebuit să se mulţumescă doar cu locul trei, la peste 39 de secunde de învingător. El a fost urmat în ordine de Massa, enson Button (McLaren-Mercedes) şi de piloţii Lotus-Rénault, Kimi Räikkönen  şi Romain Grosjean. Red Bull a caştigat duminică titlul la constructori după ce a acumulat 440 de puncte. Ferrari, care este pe locul 2, are 367 de puncte şi nu mai poate depăşi team-ul austriac. Pe locul trei se află McLaren-Mercedes, cu 353 de puncte.
Vettel abordează finala campionatului cu 273 de puncte, în timp ce Alonso are 260 de puncte, înaintea etapei de la Interlagos, programată duminica viitoare. (MEDIAFAX)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.