Sport

Un nou scandal în Liga I

Ziarul de Vrancea
14 nov 2012 519 vizualizări
Servicul Teritorial DIICOT din Cluj a făcut percheziţii la Universitatea şi Petrolul Ploieşti în legătură cu transferurile gratuite realizate de patronul Florian Walter

Procurorii DIICOT au făcut, ieri, percheziţii la cluburile Universitatea Cluj şi Petrolul Ploieşti, în legătură cu transferurile cu titlu gratuit ale unor jucători de fotbal, în condiţiile în care clubul clujean era într-o situaţie financiară precară. Procurorii DIICOT de la Serviciul Teritorial Cluj au obţinut autorizaţie de percheziţie de la instanţa clujeană într-un caz în care s-a început urmărirea penală pentru constituire de grup infracţional organizat şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, referitor la transferarea cu titlu gratuit a mai multor fotbalişti între cluburile U Cluj şi Petrolul Ploieşti. Potrivit DIICOT, prejudiciul stabilit în acest caz a fost estimat la 11 milioane de euro. 

Poliţia Romană precizează că sportivii sunt înregistraţi la noul club, figurand cu o valoare de transfer ridicată, unul dintre ei fiind transferat deja la un al treilea club sportiv contra unei sume apreciate la 250.000 de euro. Astfel, se estimează că, prin această modalitate, clubul sportiv din Cluj a fost prejudiciat cu aproximativ 10,95 milioane euro (45.225.000 lei), arată Poliţia Romană, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX. Percheziţiile efectuate ieri de DIICOT au vizat ridicarea unor înscrisuri şi documente, precum şi identificarea tuturor persoanelor implicate şi a participaţiei acestora, într-un caz de delapidare.  Concret, la data de 9 octombrie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj  -Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu cu privire la existenţa în cadrul unui club sportiv din judeţul Cluj, a unui grup infracţional organizat ce a acţionat în vederea delapidării clubului. Cauza a fost înaintată la DIICOT-Serviciul Teritorial Cluj pentru competentă soluţionare.

Potrivit DIICOT, în perioada mai-septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA. Transferul cu titlu gratuit a unor jucători cotaţi pe piaţă cu o valoare ridicată, estimata la aproximativ 11.000.000 de euro şi care au generat cheltuieli încă de la momentul achiziţiei, în contextul unei situaţii financiare deficitare a clubului, este de natură să genereze suspiciuni cu privire la realitatea contractelor de transfer încheiate.

Finanţatorul Universităţii Cluj, Florian Walter, a anunţat, la finalul sezonului 2011/2012, că părăseşte gruparea ardeleană, urmand ca majoritatea jucătorilor de valoare din lot să se transfere la Petrolul Ploieşti, club la care doreşte să se implice financiar. Florian Walter s-a declarat dezamăgit de autorităţile locale din Cluj care nu s-au implicat în susţinerea echipei. În vara acestui an, Petrolul Ploieşti a transferat doisprezece fotbalişti de la Universitatea Cluj: Bornescu, Achim, Galamaz, Szukala, Grecu, D.Popa, Hoban, Marinescu, Ad. Cristea, Cristescu, Tony şi Grozav, unul dintre ei, germano-polonezul Lukasz Szukala fiind deja transferat la Steaua. 

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Valentin Alexandru, a declarat, ieri, că din punct de vedere sportiv transferurile jucătorilor de la "U" Cluj la Petrolul Ploieşti, cercetate de DIICOT, sunt corecte, chiar dacă ar fi fost făcute cu titlu gratuit. "Conform regulamentului ligii, dacă la acordul de transfer nu e prevăzută nicio sumă, niciodată, sub nicio formă nu mai poate să apară un act adiţional prin care să se stipuleze o sumă. Pentru că atunci contractul devine nul. Ai spus că nu iei bani, cu titlu gratuit, merge cat e sub contract cu tine. Clubul cedent nu mai poate solicita printr-un act adiacent vreo sumă de bani. Din punctul de vedere al ligii nu e nicio problemă. Eu am primit nişte acte corecte, au îndeplinit condiţiile mele de înregistrare şi cu asta basta. E opţional dacă e trecută o sumă de transfer sau nu. Acordurile de transfer s-au legitimat", a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.