Sport

Sfarşit de an la naţională

Ziarul de Vrancea
13 nov 2012 455 vizualizări
Astăzi, de la ora 21:00, are loc pe Arena Naţională, partida amicală de fotbal dintre reprezentativele Romaniei şi Belgiei. Partida poate fi urmărită pe Antena 1

Naţionala de fotbal a Romaniei susţine astăzi ultimul meci al sezonului, după încheierea primei treimi a campaniei de calificare pentru Cupa Mondială din Brazilia. Adversarul este unul tradiţional, reprezentativa Belgiei cu care tricolorii din alte vremuri au un palmares echilibrat. Romania are patru victorii, Belgia cinci şi două egaluri. Singurele meciuri oficiale s-au jucat într-o perioadă dragă microbiştilor romani, preliminariile "World Cup 1994", în care cele două echipe s-au calificat împreună, belgienii caştigand la  Bruxelles cu 1-0 (gol marcat de fundaşul Ruud Smidts, iar tricolorii revanşandu-se la Bucureşti cu 2-1 (goluri marcate de Dumitrescu şi Răducioiu, respectiv, Scifo, ultimele două din lovituri de pedeapsă). Ultima partidă este de dată recentă, în toamna trecută, la Liège, "diavolii roşii" caştigand cu 2-1. Au marcat van Buyten ('11) şi Cociş ('43 - autogol), respectiv Daniel Niculae ('62), iar Raţ a ratat un penalty în final, care putea aduce o remiză nesperată şi (sincer!) nemeritată tricolorilor lui Piţurcă. După 1994, romanii şi belgienii şi-au continuat, în timp perioada fastă, însă foarte curand a apărut declinul. În ultimii ani, naţionala condusă de tanărul antrenor Marc Wilmots, fost jucător de glorie la Standard Liège, Schalke 04 şi Bordeaux, dar şi om cu 70 de selecţii la naţională, trăieşte un reviriment accentuat, dovadă stand excelentele rezultate obţinute în debutul preliminariilor mondiale, victorii cu Serbia (3-0 în deplasare) şi 2-0 cu Croaţia.

Un reviriment întalnim şi la naţionala Romaniei deşi obrazul tricolorilor a fost feştelit în faţa redutabililor vecini ai adversarilor noştri de astăzi, olandezii. Dar obiectivul lui Piţurcă nu este neapărat spălarea obrajilor, ci în special rodajul echipei şi, eventual, verificarea unor tineri ca soluţii de viitor. Bineînţeles, selecţionerul şi jucătorii doresc o victorie în faţa unei echipe care conţine jucători de clasă europeană, cum ar fi fundaşii Daniel van Buyten şi Vincent Kompany, mijlocaşul Johan Witsen, sau atacantul Eden Hazard, toţi activand la mari echipe ale continentului. Şi dacă belgienii au o serie de accidentaţi de marcă, mai vechi (Lombaerts, Chadli, Dembélé) sau mai noi (Alderwereild, Vermaelen, Mirallas), Piţurcă nu are probleme, sau (cum spun răutăcioşii) şi le-a creat singur prin neconvocarea unor jucători ca Raţ, Tamaş, Mutu sau Rusescu. Numai că Raţ trece printr-o pasă proastă la Doneţk, Tamaş s-a împrietenit din nou cu banca de rezerve la West Brom, Mutu se remarcă doar prin ratări, iar Rusescu... să zicem că nu intră în planurile lui Piţurcă pentru acest meci. Va reveni, în sfarşit, la naţională Ştefan Radu, văzut ca viitorul Raţ şi continuă căutările pe flancul drept al apărării, unde singurul "senator" posibil, Săpunaru, s-a retras de la naţionala lui Piţurcă. Să mai remarcăm faptul că este de aşteptat debutul unui alt "pandur" la echipă, Dan Nistor.

În concluzie, un meci cu un adversar tare, exact aşa cum trebuie, dar nu imposibil de învins, aşa cum este necesar înainte de pauza de iarnă a naţionalei. Partida se dispută pe Arena Naţională, de la ora 21:00 şi se poate urmări pe Antena 1.

Formaţiile probabile
Romania: Tătăruşanu - Găman, Chiricheş, Goian, Radu - Bourceanu, Pintilii -  Torje, Stancu, Tănase - Marica. Selecţioner: Victor Piţurcă.
Belgia: Mignolet - Ciman, Kompany, van Buyten,  de Bock - Witsel, Defour, Fellaini -  Benteke, Hazard, Mertens. Selecţioner: Marc Wilmots.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.