Sport

De-aia n-are ursul coadă... În Romania, antrenorii se schimbă mai des ca şosetele

Ziarul de Vrancea
29 oct 2012 1226 vizualizări
După etapa a XIII-a a Ligii I s-a stabilit un record nedorit pentru fotbalul romanesc. Din cele 18 echipe prim-divizionare doar opt şi-au păstrat tehnicienii cu care au luat startul în tur

Şapte formaţii au efectuat o schimbare pe banca tehnică, iar alte două-trei se pregătesc pentru al treilea antrenor principal, cazul de dubiu fiind CSMS Iaşi, care, după ce l-a schimbat pe Ionuţ Popa, este aproape de a se despărţi şi de înlocuitorul său, Liviu Ciobotariu, o decizie în acest sens nefiind luată încă. Toată această forfotă de antrenori s-a petrecut pană după 13 etape, deci cand au mai rămas patru runde bune de jucat, în care foarte posibil să cadă altă capete. În statistica această a antrenorilor nu am luat în calcul "interimarii", adică aceia care au asigurat pregătirea între fostul şi viitorul demis.

Cele opt cluburi statornice

Steaua (Laurenţiu Reghecampf), Pandurii (Petre Grigoraş), Dinamo (Dario Bonetti), Concordia Chiajna (Ilie Stan), Gaz Metan Mediaş (Cristian Pustai), Ceahlăul Piatra Neamţ (Constantin Enache), Viitorul Constanţa (Cătălin Anghel), Gloria Bistriţa (Nicolae Manea).

Foto: Cat va mai rezista Dario Bonetti la Dinamo?

Printre acestea se numără doi granzi ai Capitalei, Steaua şi Dinamo. Steaua surprinde prin ineditul faptului, ştiut fiind că patronul Gigi Becali a fost campion la  schimbările de antrenori în ultimii ani. Explicaţia este că echipa din Ghencea arată o formă excelentă, atat în campionat cat şi în "Europa League" şi patronul nu are ce-i face lui Reghecampf. Dinamo surprinde prin altceva, fiindcă la echipa pregătită de Dario Bonetti, dezamăgirile au depăşit numeric puţinele succese. Totuşi, cele mai multe prognoze arată că primul cap care urmează să cadă din Liga I este acela al italianului! Dintre echipele fruntaşe, în afara celor două, doar Pandurii a rămas credincioasă lui Petre Grigoraş, o combinaţie între efectul rezultatelor obţinute şi seriozitate. Restul sunt formaţii din jumătatea a doua a clasamentului: la unele este vorba de seriozitate, pur şi simplu (cum ar fi Gaz Metan Mediaş, Concordia, Viitorul), la altele, lipsa posibilităţilor de a aduce un antrenor cu firmă (Ceahlăul, Bistriţa). 

Cluburile cu al doilea antrenor

Petrolul (Mircea Rednic / Cosmin Contra)

FC Vaslui (Marius Şumudică / Viorel Hizo)

CFR Cluj (Ioan Andone / Paulo Sergio)

FC Braşov (Ionuţ Badea / Sorin Cîrţu)

Rapid (Ovidiu Sabău / Marian Rada)

Oţelul Galaţi (Dorinel Munteanu / Viorel Tănase)

CS Turnu Severin (Marian Bondrea / Nicolo Napoli)

Explicaţiile diferă de la caz la caz: de pildă, Mircea Rednic a părăsit Petrolul pentru un contract mai bun în Belgia, Dorinel Munteanu nu a mai vrut să rămană la Galaţi în nişte momente în care situaţia clubului era incertă, la Rapid, Nelu Sabău nu şi-a putut apropia vestiarul, la Braşov şi Severin rezultatele sunt de vină, la Vaslui, adrenalina patronului Porumboiu, iar la CFR Cluj, explicaţia este doar... partea inexplicabilă a fotbalului. Fiindcă, în ciuda dezamăgirilor din campionat, CFR este în pragul unei premiere în fotbalul romanesc, calificarea în primăvara Ligii Campionilor. Iar la mijlocul unei asemenea drum, schimbarea tehnicianului înseamnă datul cu stangu'n dreptu'. Faptul că Andone nu a fost demis, ci a demisionat, nu schimbă enunţul problemei, din moment ce nu ştim ce l-a determinat pe "Fălcos" să facă un asemenea gest. 

Mereu în ceaţă

Pană acum, nici o echipă nu a avut în aceste etape trei tehnicieni pe banca tehnică, dar a doua demitere este certă, la două dintre ele. Astra Giurgiu (Bogdan Stelea / Gheorghe Mulţescu) şi "U" Cluj (Claudiu Niculescu / Cristian Dulca), vor avea cu certitudine antrenori noi, fiindcă acum lucrează cu interimari, iar demiterea lui "Ciobi" de la Iaşi nu este încă sigură. Culmea este la Giurgiu, acolo unde locul ocupat de Astra în clasament  nu justifică aceste schimbări rapide. Numai că se vede că Ioan Nicolaie este mai înfierbantat pană şi decat Becali. Iar fierbinţeala se tratează cu medicamente, nu cu munca meseriaşilor...

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.