Sport

Turnir la Poarta Otomană

Ziarul de Vrancea
11 oct 2012 649 vizualizări
Astăzi, de la ora 20:30, la Istanbul, are loc meciul care ne poate arăta cum stăm în fotbalul european: Turcia - Romania, în grupa D a preliminariilor Campionatului Mondial 2014, transmis în direct de TVR 1

Importanţa meciului echipei naţionale cu Turcia a fost reflectată la maximum pe toate canalele mediatice şi nu mai trebuie insistat mult pe această temă. Tricolorii se simt foarte bine pe primul loc al grupei, s-a spus şi s-a scris că este unul dintre cele mai bune starturi de campanie, uitandu-se (ce-i drept, nu de tot) că am întalnit Estonia şi Andorra, cele mai slabe echipe ale grupei. De-abia după partida de pe stadionul "Şükrü Saraçoglu" din Istanbul de astăzi şi după cea de marţi de pe Arena Naţională cu Olanda, vom şti cum stăm în fotbalul european, mai precis dacă selecţionerul Victor Piţurcă a obţinut primele roade palpabile din experienţele sale. Deocamdată, să spunem că suntem "în grafic", la fel ca turcii deşi ei parcă-parcă doreau să se întoarcă cu ceva mai mult din Olanda.
Printre atotcunoscătorii fotbalului se spune că Turcia este mai puternică, la ora actuală decat Romania. Pe de altă parte tricolorii se hrănesc cu ideea că diferenţa de valoare nu este chiar atat de mare. Şi chiar nu este de speriat, chiar dacă Emre şi Turan joacă la Atletico, iar marea vedetă, Nuri Şahîn, la Liverpool, în timp ce vedeta noastră răsuflată Adrian Mutu evoluează doar la Ajaccio. Iar scheletul stelist al naţionalei este compensat de multitudinea jucătorilor de la Fener şi Galata. Numai dacă analizăm formula preconizată de Piţurcă, găsim doar trei actuali stelişti, dintre care unul este portarul. Marele atu al turcilor nu este omogenitatea ci publicul nebun de la Stambul, care este hotărat să-şi susţină ienicerii pană la victoria finală. Un public care, practic, îi va condamna pe otomani să atace din primul minut, ceea ce s-ar putea să nu-i convină antrenorului Abdullah Avci, dar să i se potrivească de minune profilului profesionat al lui Piţurcă. Selecţionerul roman anunţă un modul 4-2-3-1, însă prin prezenţa lui Cociş în trioul median trădează un fel de 4-3-3 blindat, folosit de Piţurcă la Euro 2008 în meciul de debut cu Franţa. Echipă de care s-a temut... degeaba.
Totodată, în plin proces de reconstrucţie, Piţurcă mizează la acest meci pe experienţă, adică pe Tamaş, Goian, Raţ, Cociş, Mutu. Tamaş va fi folosit în premieră la naţională ca fundaş dreapta, post pe care mai joacă şi la West Bromwich, iar Cociş va juca pentru a întări zona mediană, în scopul făramiţării jocului ofensiv al turcilor. Surprinzător, Marica va rămane pe bancă, explicaţia plauzibilă fiind că Bogdan Stancu este în formă şi joacă în campionatul turc. "Turcia este peste nivelul nostru şi are prima şansă. Dar, echipa naţională a Romaniei a demonstrat că poate învinge. Dacă aducem punct sau puncte din acest meci, avem şanse mari să ne clasăm pe locul II  în grupa noastră. Ar fi bun şi un punct, în condiţiile unui meci în deplasare, cu Turcia. De-a lungul timpului ei au fost războinici, în adevăratul sens al cuvantului şi aşa sunt şi pe teren. Dar noi vorbim de valoare. Sunt jucători care joacă la echipe mari, la cluburi mari. Acolo unde deocamdată jucătorii romani nu îşi găsesc locul. Asta spune totul", a declarat Piţurcă la o conferinţă de presă.
În privinţa palmaresului, reamintim că Turcia a învins doar de patru ori în 23 de partide echipa Romaniei. Dar ultimul meci, disputat pe 11 august 2010 la Istanbul a revenit gazdelor cu 2-0.
Tot astăzi, în grupa D, se mai dispută partidele Olanda - Andorra şi Estonia - Ungaria  ( ambele, la ora 21:30), meciul Olandei fiind transmis de DigiSport2.

Formaţiile probabile


Turcia: Volkan -  Hamit Altîntop, Toprak, Semih, Hassan Ali - Topal, Emre - Tunay, Şahin, Turan - Ümüt.
Romania: Tătăruşanu - Tamaş, Goian, Chiricheş, Raţ - Bourceanu, Lazăr - Torje, Cociş, Mutu - Stancu.
Arbitru: Howard Webb.

Clasamentul grupei D
1.Romania    2    2    0    0     6:0    6
2. Olanda    2    2    0    0     6:1    6
3. Ungaria    2    1    0    1     6:4    3
4. Turcia    2    1    0    1     3:2    3
5. Estonia    2    0    0    2     0:5    0
6. Andorra    2    0    0    2     0:9    0





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.