Sport

Plecarea marelui blond

Ziarul de Vrancea
4 oct 2012 534 vizualizări
Cel mai titrat pilot din toate timpurile se retrage din Formula 1 la finalul sezonului

Septuplul campion mondial Michael Shumacher a anunţat, ieri, la Suzuka, unde urmează să se desfăşoare în acest weekend Marele Premiu al Japoniei, că va pune capăt carierei sale în Formula 1 la finalul acestui sezon. "Am decis să mă retrag din Formula 1 la finalul sezonului, deşi sunt încă în stare să concurez cu cei mai buni piloţi din lume. Sunt mandru de acest lucru şi de aceea nu voi regreta niciodată că am revenit în Formula 1. Pot fi bucuros de performanţele mele şi de faptul că mi-am îmbunătăţit continuu evoluţiile în aceşti trei ani. Dar la un moment este timpul să spui «la revedere»", a declarat Schumacher, într-un comunicat.

El recunoaşte că nu a reuşit să contribuie la dezvoltarea unui monopost competitiv la Mercedes, cu care să lupte pentru titlul mondial, dar spune că este mulţumit pentru tot ce a realizat în Marele Circ. Schumacher a precizat că va încerca să se bucure de ultimele şase curse rămase pană la finalul sezonului, urmand a se concentra "sută la sută" pe aceste evoluţii. Mercedes nu i-a prelungit contractul pilotului german, scadent la finalul acestui an, şi l-a angajat de curand în locul său pe britanicul Lewis Hamilton de la McLaren. Hamilton va trece la Mercedes din 2013.
Michael Schumacher, 43 de ani, a revenit în Formula 1 în 2010, după trei ani de la prima sa retragere, atras de proiectul Mercedes, care cumpărase echipa Brawn GP. Însă în două sezoane şi jumătate germanul nu a mai arătat forma care l-a ajutat să intre în posesia celor şapte titluri mondiale, toate cucerite în prima parte a carierei lui. Michael Schumacher nu a reuşit în această a doua etapă a carierei decat un loc III, la Valencia, anul acesta, şi patru clasări pe locul IV.  În acest sezon, cel mai titrat pilot din istoria F1 a abandonat în jumătate din cele 14 curse disputate.

Michael Schumacher s-a născut pe data de 3 ianuarie 1969, în localitatea Kerpen, situată în vestul Germaniei, în landul Nordrhein-Westfalen. El a debutat în Formula 1 la varsta de 22 de ani, la volanul unui monopost Jordan, În august 1991, în Marele Premiu al Belgiei, desfăşurat pe circuitul Spa-Francorchamps şi a obţinut prima victorie un an mai tarziu, pe acelaşi circuit. Schumacher are în palmares şapte titluri de campion mondial, în 1994, 1995 (ambele cu Benetton), 2000, 2001, 2002, 2003 şi 2004 (toate cinci cu Ferrari), performanţă neegalată pană acum. Michael Schumacher deţine şi alte recorduri după aproape 19 ani în F1, în care a participat la 302 Mari Premii.

Germanul, care a concurat pentru patru echipe în cariera sa, Jordan (1991), Benetton (1991-1995), Ferrari (1996-2006) şi Mercedes (2010-2012), este pilotul cu cele mai multe victorii în F1, 91, devansandu-i pe francezul Alain Prost (51 de victorii) şi pe brazilianul Ayrton Senna (41 de victorii). Schumacher s-a clasat de 43 de ori pe locul secund şi de 21 de ori pe poziţia a treia a podiumului. El este pilotul cu cele mai multe starturi din pole position, 69, faţă de 65 reuşite de Senna şi 33 de britanicul Jim Clark şi tot germanul are cele mai multe clasări pe podium în carieră, 155, la mare distanţă de Prost (106) şi de Senna (80).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.