Sport

Florinel Agafiţei, apreciat de criticul literar Alex Ştefănescu

Sorin Tudose
2 oct 2012 3823 vizualizări
Criticul Ştefănescu spune că un profesor dintr-un sat vrancean a scris o “admirabilă carte de sinteză”

Lucrarea scriitorului Florinel Agafiţei “Indianiştii din spaţiul Romanesc”, lansată la jumătatea anului trecut în Bucureşti, se bucură de aprecierea unuia dintre cei mai respectabili critici literari contemporani. Alex Ştefănescu, criticul care l-a pus la punct pe Gigi Becali spunandu-i să pronunţe cu respect numele lui Nichita Stănescu, are cuvinte de laudă la adresa vranceanului.
“Mulţi oameni învăţaţi din România au călătorit de-a lungul timpului în India (unii au şi rămas acolo), atraşi de misterul culturii ei străvechi, greu de înţeles de către un european. Un secui, Korosi Csoma Sándor (1784–1842), plecat în India cu speranţa că va găsi locul de provenienţă al ungurilor, a devenit celebru prin lucrările sale «Gramatica limbii tibetane» şi «Dicţionarul Tibetan» de care s-au servit din plin englezii, deşi tot ei l-au suspectat pe nedrept pe cărturar de spionaj. Un saş (din Braşov), cu pregătire de farmacist, Johann Martin Honigberger (1795–1869), care apare ca personaj în nuvela lui Mircea Eliade, «Secretul doctorului Honigberger», a ajuns la curtea lui Ranjit-Singhşef şi a fost numit, după câţiva ani, şef al arsenalului maharadjahului. (…) Toate aceste informaţii şi multe, multe altele se găsesc în admirabila carte de sinteză «Indianiştii din spaţiul romanesc»”, a scris recent într-un articol Alex Ştefănescu. Criticul conchide foarte elegant spunand că “autorul, un erudit, Florinel Agafiţei, este profesor la o şcoală dintr-un sat din judeţul Vrancea!”. Profesorul Agafiţei predă la o şcoală din Goleşti. Lucările scoase de autorii vranceni nu se bucură prea des de recenzii pozitive făcute de oameni cunoscuţi la nivel naţional deşi slavă Domnului, judeţul nu duce lipsă de scriitori. Pretinşi sau autentici. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.