Sport

Un scoţian relansează tenisul britanic

Ziarul de Vrancea
11 sep 2012 512 vizualizări
* după cinci finale de Grand Slam pierdute, campionul olimpic Andy Murray a caştigat US Open * englezii n-au mai realizat un asemenea succes de 76 de ani


Tenismanul britanic Andy Murray a caştigat US Open, primul său titlu de Grand Slam, după ce l-a învins pe sarbul Novak Djokovic, devenind primul britanic care se impune la un astfel de turneu după 76 de ani. După patru ore şi 54 de minute el l-a depăşit în cinci seturi (7-6, 7-5, 2-6, 3-6, 6-2) pe sarbul Novak Djokovic, devenit primul britanic care caştigă un turneul de Grand Slam din 1936, cand Fred Perry realiza Golden Grand Slam, adică toate turneele din această categorie într-un singur an. Totodată, Murray (25 de ani) a devenit primul sportiv ce reuşeşte să caştige în acelaşi an titlul la JO şi la US Open. În privinţa timpului de joc, acesta egalează cea mai lungă finală din era open, care datează din 1988, cand Ivan Lendl îl învingea pe suedezul Mats Wilander. Lendl este acum antrenorul lui Murray, în timp ce Djokovic este pregătit de un alt ceh, Marjan Vajda. Durata excesivă a meciului a fost acoperită în principal de primele două seturi, caştigate de scoţian, primul în urma unui tie-break lung (12-10), al doilea cu 7-5.   "De mult timp lumea aştepta să caştig şi mai ales acum după medalia de aur de la JO. Acum am reuşit. şi sper că toţi copiii din Marea Britanie vor dori acum să facă tenis. Laura Robson a avut un parcurs bun la feminin, iar Liam Broady a ajuns în finală la juniori, deci tenisul nostru trece printr-o perioadă bună. Finala cu Novak de astăzi a fost epuizantă din cauza condiţiilor, a vantului, trebuia să fiu concentrat la fiecare minge şi nu a fost uşor de controlat. Cred că ar trebui să folosesc cuvantul uşurare pentru a descrie ce simt acum. Am plans puţin pe teren pentru că am fost de mai multe ori în situaţia de a caştiga un Grand Slam, iar cand reuşeşti e un amestec de bucurie şi uşurare", a declarat Murray. Murray a mai spus că s-a simţit mai bine după eşecul de la Wimbledon decat după alte înfrangeri în Grand Slam. "În vestiar mă gandeam: dacă pierd finala ar fi a cincea de Grand Slam şi nimeni nu a făcut-o. Nu voiam să fiu eu acea persoană. Mi-am dovedit că pot caştiga un Grand Slam ţinand piept aproape cinci ore unuia dintre cei mai buni jucători din istorie. De acum ştiu că nu trebuie să mă îndoiesc de capacităţile mele fizice şi psihice. Sunt sigur că această victorie va avea un impact pozitiv în viitor", a adăugat sportivul britanic, care a fost susţinut  la finală de managerul echipei de fotbalManchester United, Sir Alex Ferguson, şi de actorul Sean Connery.

A urcat pe locul III
Victoria lui Murray s-a răsfrant şi în clasamentul ATP, britanicul urcand pe poziţia a treia şi scoţandu-l după mulţi ani din Top 3 pe Rafael Nadal. Veşti bune vin şi de la tenismenii noştri, care au urcat în clasamente: Victor Hănescu a revenit în Top 100, urcand cinci locuri pană pe 97, iar Adrian Ungur se află în pragul acestei performanţe, situandu-se acum pe locul 102, după un salt de opt poziţii. La dublu, Horia Tecău se află pe locul VI, la egalitate cu partenerul său, suedezul Robert Lindstedt. Elveţianul Roger Federer se menţine pe primul loc în clasamentul ATP de simplu, urmat de finalistul de la US Open, sarbul Novak Djokovici, şi de caştigătorul de la Flushing Meadows, britanicvul Andy Murray.
Top 10 ATP: 1 (1). Roger Federer (Elveţia) – 11.805 p; 2 (2).Novak Djokovic (Serbia) – 10.470 p; 3 (4). Andy Murray (Marea Britanie) - 8.570 p; 4(3). Rafael Nadal (Spania) – 7.515 p; 4 (4); 5 (5). David Ferrer (Spania) – 5.915 p; 6 (7). Tomas Berdych (Cehia) - 4.830 p; 7 (6). Jo-Wilfried Tsonga (Franţa) – 4.520 p; 8 (8). Juan Martin del Potro (Argentina) – 3.890 p; 9 (9). Janko Tipsarevic (Serbia) - 3.285 p; 10 (10). John Isner (SUA) - 2.610 p 

Romancele se plimbă prin Uzbekistan
Trei jucătoare romane participă în aceste zile la turneul de la Taşkent (220.000 $), două dintre ele trecand de primul tur. Irina Begu a caştigat cu 6-4, 6-3 în faţa celei mai bune jucătoare a gazdelor, Akgul Amanmuradova (6-4, 6-3), iar Alexandra Cadanţu a dispus de Ekaterina Bîcikova (Rusia) cu 3-6, 6-3, 7-5. Irina o va întalni pe favorita nr. 3, franţuzoaica Alizé Cornet, iar Alexandra pe o sportivă uzbekă cu wild-card, Sabina Şaripova. Favorita numărul 1 este tot o romancă, Monica Niculescu, dar ea încă nu se regăseşte, cedand după un meci de aproape trei ore, italiencei Karin Knapp, cu 6-2, 3-6, 5-7.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.