Sport

Adrian Nastase - achitat definitiv in dosarul "Matusa Tamara". Procurorii solicitasera o pedeapsa de 5 ani de inchisoare in acest caz

Ziarul de Vrancea
3 sep 2012 736 vizualizări
Adrian Nastase a fost achitat definitiv in dosarul "Matusa Tamara", potrivit unei decizii definitive de astazi a completului de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

ORA 19:15 

Adrian Nastase - achitat definitiv in dosarul "Matusa Tamara" 

Initial, fostul premier Adrian Nastase a fost achitat, in 15 decembrie 2011, de catre un complet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru faptele de coruptie imputate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). De asemenea, au fost achitati si Ioan Melinescu si Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de coruptie.

Decizia completul de trei judecatori a fost contestata la cel superior.

Luni, recursul procurorilor a fost respins, astfel ca cei trei sunt achitati definitiv.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in 15 decembrie, achitarea lui Adrian Nastase pentru dare de mita, a lui Ioan Melinescu, presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) intre anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii si a lui Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru, fost deputat in perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mita si la dare de mita. DNA a facut recurs la completul de cinci judecatori al ICCJ.

Dosarul se refera la provenienta si circumstantele depunerii sumei de 400.000 de dolari in contul Danielei Nastase, sotia lui Adrian Nastase. Conform unui contract de vanzare-cumparare, suma de 400.000 de dolari, depusa in numerar la o banca, provenea din vanzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri si a altor bunuri de valoare de catre matusa Danielei Nastase, pe nume Tamara Cernasov.

ORA 15:00

Procurorii au solicitat o pedeapsa de 5 ani de inchisoare pentru Adrian Nastase in dosarul Tamara

Procurorii din dosarul "Matusii Tamara" solicita o pedeapsa de 5 ani de inchisoare cu executare pentru Adrian Nastase. Solicitarea vine dupa ce procurorii DNA au facut recurs la prima hotarare a instantei in acest dosar, care prevedea achitarea fostului premier.

ORA 14:30

Procurori au cerut audiera unui martor 

Procurorul DNA a cerut, in dosarul "Matusa Tamara", audierea in premiera a unui martor care poate oferi detalii despre cei 400.000 de dolari depusi in contul Danei Nastase, solicitarea fiind insa respinsa de instanta, ca de altfel toate probele invocate de acuzare si aparare.

Procurorul a mai spus ca martorul Emil Grigore poate oferi lamuriri suplimentare in legatura cu suma de 400.000 de dolari depusa in contul Danei Nastase, precum si despre existenta unor bunuri de valoare dintr-un contract de vanzare-cumparare.

Instanta Suprema a respins toate solicitarile, astfel ca judecarea cazului continua.

ORA 12:30 

Instanta a finalizat audierea lui Adrian Nastase si a inceput audierea lui Ioan Melinescu, fostul sef de la OSPI (Oficiul pentru Spalarea Banilor).

Nastase a respins toate acuzatiile din dosarul Matusa Tamara. "Rechizitoriile dosarelor DNA se bazeaza pe sondaje de opinie din perioada 1999-2000. Acuzatia din acest dosar se bazeaza pe o intalnire care nu a avut loc. Audierea martorilor s-a facut sub presiune. Au fost doua probleme: una a fost modul de adoptare a Hotararii de Guvern prin care a fost numit Ioan Melinescu la OSPI; o a doua problema a fost aceea a depunerii banilor la banca. Aceasta operatiune a fost corecta. Am mentionat aceasta suma de bani in declaratia de avere din 2000. Nu aveam niciun motiv sa ascund acest aspect", a declarat luni fostul premier.

ORA 12:00

Adrian Nastase: Nu exista suport probator pentru acuzatiile din dosarul "Matusa Tamara"

Adrian Nastase a declarat luni, in fata magistratilor instantei supreme, ca nu exista suport probator pentru nicio acuzatie din dosarul "Matusa Tamara", in care fostul premier a fost achitat, si ca denuntatorul a avut "o revelatie" sa il denunte.

"Acuzarea si acuzatiile se bazeaza pe o intalnire ce nu a avut loc si pe o intelegere ce nu a existat; pe un denunt al unei persoane aflate in executarea unei pedepse, care a si fost eliberata dupa formularea denuntului facut la peste cinci ani, cand Genica Boerica a avut revelatia acelei intelegeri cu procurorii", a afirmat Nastase, cu referire la denuntatorul din acest dosar.

Fostul premier le-a mai spus judecatorilor ca dosarele sale se bazeaza "pe sondajele de opinie de la nivelul anilor 1999-2000", sugerand ca acestea ar fi politice.

Adrian Nastase a fost adus, luni dimineata, de la Penitenciarul Jilava la instanta suprema, unde judecatorii iau discutie o contestatie formulata de procurorii DNA in dosarul "Matusa Tamara".

Nastase a intrat in sediul ICCJ insotit de politisti, fara catuse si cu o mapa albastra in mana.

La intrarea in sala de judecata, asistenta a inceput sa aplaude. In sala se afla si cei doi fii ai fostului premier, Andrei si Minhea.

ORA 9:30 

"Noi vom solicita si instanta va acorda un nou termen, desi am insistat in tot cursul acestei veri depunand in fiecare saptamana o cerere prin care am solicitat urgentarea acestei motivari, iar acest lucru nu s-a intamplat. Ne putem da seama ca este o hotarare greu de motivat, legea prevede un termen de 20 de zile, timp in care aceasta motivatie trebuie data, si acest termen a trecut de mult. Probabil ca vom obtine un termen astazi (luni, n.r.)", a declarat Ioan Cazacu, avocatul lui Adrian Nastase.

Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit pentru luni termene de judecata in cazul contestatiilor facute in dosarele Matusa Tamara si Trofeul Calitatii ale fostului premier.

In primul dosar, cel denumit "Matusa Tamara", procurorii anticoruptie au facut recurs impotriva deciziei unui complet de trei judecatori al aceleiasi instante care a dispus achitarea lui Adrian Nastase, Ioan Melinescu si Ristea Priboi, deferiti justitiei pentru fapte de coruptie.

In dosarul Trofeul Calitatii, in care Nastase a fost condamnat definitiv de un complet de cinci judecatori de la instanta suprema, fostul premier a introdus o contestatie in anulare ce vizeaza mai multe vicii procedurale ce ar fi fost comise de instantele anterioare care au judecat acest caz.

rtv.net

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 4224 zile, 2 ore, 27 minute, 8 secunde
Ah, da ?! Deci nimic, nimic ? Pai atunci hai sa vedem cati bani a cheltuit DNA-ul pentru acest dosar, sa le imputam respectivilor sumele si sa-i dam si afara din magistratura, pt, ca nu poate fi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.