Sport

Ţara blaturilor e langă noi

Ziarul de Vrancea
28 aug 2012 621 vizualizări
Corupţie, meciuri aranjate, bătăi ameninţări, conducători de cluburi omoraţi - acesta este tabloul fotbalului bulgar

Fotbalul bulgar este adanc implicat în afaceri de tip mafiot, meciurile aranjate şi spălarea de bani fiind doar varful unui iceberg care se întinde sub suprafaţa acestui frumos sport, se arată într-o anchetă BBC. "Bulgaria deţine un record sumbru - este ţara cu cei mai mulţi patroni de cluburi asasinaţi din lume. Nu mai puţin de 15 conducători de cluburi din elita fotbalului bulgar au fost ucişi în ultimul deceniu. Un simptom a ceea ce se spune că este legătura endemică dintre fotbal şi crima organizată", a comentat jurnalista Margot Dunne, în ultima ediţie a emisiunii Crossing Continents. Investigaţia BBC a fost făcută după ce numeroase rapoarte indicau că fotbalul din această ţară este pătruns de practici de corupţie, incluzand meciuri aranjate şi procurarea ilegală de paşapoarte de Uniunea Eurpeană pentru jucători străini. Crossing Continents prezintă cazul unui meci despre care se bănuieşte că ar fi fost aranajat. Întalnirea respectivă era un derbi dintre rivalele Levski şi Lokomotiv Plovidiv, iar surse BBC au afirmat că scenariul stabilit înainte prevedea o răsturnare spectaculoasă de scor după pauză. Levski a condus cu 2-0 după prima jumătate a meciului, apoi Lokomotiv a marcat repede două goluri. Cu cinci minute înainte de final, Lokomotiv şi-a asigurat victoria după un gol marcat din penalty. Publicul i-a huiduit copios pe arbitri la ieşirea lor de pe teren, suţinand că toată lumea ştia că aceştia fuseseră cumpăraţi. Această stare de suspiciune a avut ca efect îndepărtarea fanilor de fotbalul bulgar, suporterii preferand să urmărească la TV meciuri din campionate străine, a mai comentat Margot Dunne. Realizatoarea s-a întlnit cu Todor Batkov, preşedintele unuia dintre cele mai cunoscute cluburi din ţară, Levski Sofia, care a admis că fenomenul corupţiei în fotbalul bulgar are rădăcini mai adanci ca niciodată, dar a ţinut să precizeze că gruparea sa joacă la victorie fiecare meci.
Emisiunea mai prezintă povestea relatată de un jurnalist sportiv de la TV Channel 3, care a primit în noiembrie 2011 o alertă de meci aranjat de la Iordan Dinov, reprezentantul unei case de pariuri online. Dinov i-a transmis telefonic că s-au pariat sume mari de bani pe meciul Lokomotiv Plovdiv - Litex Loveci, ceea ce ar dovedi că partida este una aranjată. El a precizat că Plovdiv se va impune în repriza a doua după ce este condusă la pauză şi chiar aşa s-a întamplat Dinov şi-a prezentat public acuzaţiile într-o conferinţă de presă după meci. în ciuda evidenţelor detaliate, nu a existat o anchetă a poliţiei şi niciun oficial sau jucător nu a fost acuzat. Pentru Dinov, povestea nu s-a sfarşit aici: în luna aprilie a acestui an, a fost împuşcat mortal în timp ce se plimba în centrul Sofiei. "Nu este un secret că preşedintele, conducătorii de cluburi, jucătorii şi arbitrii fac parte din mafia pariurilor", a declarat reporterul sportiv Toma Lazarov pentru BBC.
Un tanăr fotbalist, portarul Stefano Kuncev, component al naţionalei de tineret, a acceptat să vorbească postului britanic despre experienţa avută cu mafia pariurilor. El a povestit un incident petrecut în urmă cu şase luni. Într-o seară, cand se întorcea de la antrenament, el a fost atacat şi bătut de două persoane care nu i-au spus sau reproşat nimic. A doua zi, o altă persoană s-a apropiat de el şi i-a oferit 20.000 de euro pentru a manipula rezultatul unui meci internaţional. "Bătaia a fost ameninţarea, se pare, iar banii recompensa", a comentat Dunn. Kuncev a declarat că a refuzat banii pentru că nu îşi vinde ţara pentru 20.000 de euro şi a decis să facă publică această întamplare pentru viitorul familiei sale şi al fotbalului bulgar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.