Sport

Ciclismul, în stare de şoc

Ziarul de Vrancea
24 aug 2012 713 vizualizări
Marele rutier Lance Armstrong, de şapte ori învingător în Turul Franţei, a abandonat lupta cu Agenţia Americană Antidoping şi va pierde tot palmaresul * el s-a retras de două ori din curse şi a caştigat o luptă cu cancerul

Ciclistul american Lance Armstrong va pierde cele şapte titluri cucerite în Turul Franţei şi va fi radiat pe viaţă din ciclismul profesionist, a anunţat, joi, Agenţia Americană Antidoping (USADA). Directorul general al USADA, Travis Tygart, a declarat pentru AFP că Armstrong va fi deposedat de toate rezultatele înregistrate începand cu 1 august 1998. "Este o zi tristă pentru noi toţi care iubim sportul şi pe sportivi", a declarat Tygart. Acest anunţ survine după ce rutierul, care s-a retras din activitate, a declarat că renunţă la lupta judiciară cu USADA, care îl acuză de dopaj în perioada 1999-2005.Armstrong, care şi-a reafirmat, joi, nevinovăţia, a luat acestă decizie după ce tribunalul federal din Austin, Texas, i-a respins, luni, recursul formulat împotriva USADA, ceea ce permitea agenţiei antidoping să-şi continue ancheta cu privire la sportivul de 40 de ani. "Astăzi, întorc pagina. Nu mă voi mai ocupa mult timp de această chestiune, în circumstanţele date. Mă voi consacra muncii pe care am început-o înainte de a caştiga Turul Franţei: să-i ajut pe oamenii şi familiile afectate de cancer", a declarat Armstrong pe contul său de Twitter.
Ciclistul a acuzat USADA că nu este în măsură să-l cerceteze şi a cerut un arbitraj în justiţie, estimand că drepturile sale constituţionale au fost încălcate. Armstrong a declarat că este obosit de această bătălie şi de stresul care apasă asupra vieţii sale personale şi profesionale. "Vine un moment în în viaţa fiecăruia cand trebuie să spună «este de ajuns». Pentru mine acest moment a venit. Povara pe care această situaţie o reprezintă pentru familia mea, pentru munca mea, pentru fundaţia mea m-a adus unde sunt astăzi, să terminăm cu prostiile astea", a adăugat el.
Agenţia antidoping l-a acuzat pe Armstrong că a utilizat substanţe interzise, printre care EPO şi steroizi, precum şi transfuzii sangvine începand din 1986. Armstrong, care s-a retras anul trecut din activitate, a depus plangere la un tribunal federal încercand să oprească ancheta USADA, însă a pierdut. Agenţia antidoping din SUA a primit undă verde, la finalul lunii iunie, din partea unui comitet de experţi independenţi, pentru a-l pune oficial sub acuzare pe Armstrong şi pe cinci colaboratori ai săi, printre care fostul său director sportiv, belgianul Johan Bruyneel, acum la RadioShack, şi pe fostul preparator fizic al ciclistului american, Michele Ferrari. Agenţia susţine că deţine mărturii care demonstrează că Armstrong şi cinci dintre foştii săi colaboratori au fost implicaţi într-o operaţiune de dopaj, între 1998 şi 2011.


Cine ia trofeele lui Armstrong ?


Armstrong a caştigat fiecare ediţie a Turului Franţei între 1999 şi 2005, data primei sale retrageri din activitate, după ce s-a vindecat de cancer la testicule. El a revenit în competiţii în 2009, iar în debutul anului 2011 s-a retras din nou. 
Spaniolul Oscar Pereiro a caştigat Turul Franţei la masa verde în 2006, după ce americanul Floyd Landis a fost depistat pozitiv, situaţie care s-a mai repetat în epoca modernă doar în 2010, cand Andy Schleck din Luxemburg a fost desmenat învingător în locul unui alt spaniol, Alberto Contador. UCI va trebui să reatribuie alte şapte trofee în cea mai importantă competiţie ciclistă, după ce lui Lance Armstrong i se va anula palmaresul, în urma scandalului de dopaj în care este implicat.  Trei dintre titlurile cucerite de Armstrong, în 2000, 2001 şi 2003, ar trebui să-i revină germanului Jan Ullrich, însă şi acesta a fost suspendat pentru dopaj, în cadrul afacerii Puerto, şi a pierdut locul 3 la ediţia din 2005. Un alt german, Andreas Kloden, ar putea pretinde victoria la ediţia din 2004, cand a terminat pe locul doi după Armstrong. Însă şi Kloden a fost acuzat de dopaj în 2009, de experţi însărcinaţi de Universitatea din Feriburg să ancheteze activitatea a doi dintre medicii care lucrau pentru echipa T-Mobile în 2006.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.