Sport

Greu pentru Dinamo, cu metaliştii ăştia!

Ziarul de Vrancea
22 aug 2012 586 vizualizări
rei echipe romaneşti se bat, astăzi, pentru intrarea în grupele Ligii Europa * Steaua este prea mare favorită în meciul din Lituania, FC Vaslui are puţine şanse cu Inter, iar Dinamo întalneşte o echipă care tinde să ajungă din urmă cei doi granzi ai fotbalului european

Pană acum, este clar. Vom fi în faza grupelor (într-o "ligă" sau alta) cu CFR Cluj. Aproape sigur şi Steaua va putea juca în grupele Ligii Europa, deoarece adversarul este foarte modest, însă Dinamo şi (mai ales) FC Vaslui au misiuni foarte decisive. Toate partidele se dispută astăzi, vor fi televizate cu siguranţă meciurile echipelor bucureştene, iar FC Vaslui încă nu şi-a negociat transmisia confruntării cu Inter de la Piatra Neamţ cu niciun canal de televiziune din ţară. Va putea însă, în mod cert, văzut de romanii care locuiesc  în Italia.
* Ekranas Panevezys - Steaua - 19:45, stadionul Vetra, din Vilnius, ora 19:45, Antena 1
Ekranas: Zubas - Urdinov, Samusiovas, Dedura, Luksa - Kucys, Andelkovic - Buinickij, Vertelis, Varnas  - Kymantas.
Steaua: Stanca - Georgievski, Martinovic, Chiricheş, Latovlevici - Bourceanu, Filip - Popa, M. Costea, Chipciu - Nikolic.
Arbitru: Aliaksei Kulbankov (Belarus).
Calitatea Stelei de cap de serie şi un noroc ce începe să devină proverbial, face ca echipa din Ghencea să fie mare favorită în faţa unui adversar modes, Ekranas Panevezys. Portarul defunctei Unirea Urziceni, Giedrus Arlauskis, spunea după tragerea la sorţi că singurul impediment pentru stelişti, este terenul sintetic, o suprafaţă alunecoasă cu care romanii nu prea sunt obişnuiţi. Dar sunt mai multe probleme atat pentru gazde, cat şi pentru oaspeţi. Deoarece terenul din orăşelul Panevezys nu este omologat pentru meciuri europene, formaţia care va caştiga aproape sigur un nou titlu lituanian, este condamnată să joace în capitala Vilnius, acolo unde nu prea este simpatizată, fiindcă rivalitatea dintre Ekranas şi Zalgiris este proverbială. Aceasta în condiţiile în care, sportul preferat al balticilor nu este fotbalul, ci baschetul. Problemele Stelei ţin de abordarea meciului mai degrabă decat de teren, fiindcă Gigi Becali şi antrenorul Laurenţiu Reghcampf tratează adversarul cam de sus. "Reghe" nu a trimis pe nimeni nici la derbiul cu Zalgiris, nici la ultima partidă de campionat, cu Dainas, încheiat cu scorul de 2-2, după ce Ekranas a fost condusă cu 2-0! Mai mult, conducătorii stelişti sunt preocupaţi mai mult de viitorul meci de campionat cu FC Vaslui, astfel că la Vilnius vor fi menajaţi o serie de jucători importanţi ca Rusescu, Rocha sau Gardoş. Starea aceasta de supraevaluare pare a se transmite şi la jucători, ceea ce este periculos. Pentru că semnalele au fost recepţionate şi de antrenorul gazdelor, Vardas Ubonas, care probabil va şti să-şi ambiţioneze elevii. "Se văd caştigători? Aşa s-au crezut şi înaintea primului meci cu Trnava şi au luat bătaie", a spus tehnicianul. Fireşte că un eşec la Kaunas nu poate fi atat de sever încat să se constituie mai mult decat un avertisment pentru retur, dar Steaua este mare favorită.
Dinamo Bucureşti - Metalist Harkov (ora 20:30, Arena Naţională din Bucureşti, Sport.ro)
Dinamo: Bălgrădean - Nica, Luchin, Grigore, Pulhac - Ba, Boubacar. C. Munteanu - Matei, Ţucudean, Alexe.
Metalist: Horiainov - Fininho, Gueye, Torsiglieri, Pşcenîşcih - Şarpar, Şelaev, Blanco, Sosa - Willian, Cristaldo.
Arbitru: Pawel Gyl (Polonia).
Dinamo are treabă foarte grea cu Metalist Harkov (sau Harkîv, cum pronunţă ucrainenii), o echipă care a ajuns în primăvară, în sferturile Europa League şi care tinde spre gloria marilor formaţii din Ucraina, Şahtar şi Dinamo Kiev. Anul trecut, în aceeaşi fază, dinamoviştii au fost eliminaţi din grupe de Vorskla Poltava, o echipă mult mai modestă din acelaşi campionat, dar atunci au păcătuit prin desconsiderarea unui adversar ambiţios, cum au făcut şi acum doi ani, cu Hajduk Split. Acum, de la antrenorul Dario Bonetti şi pană la ultima rezervă, toţi sunt conştienţi că lupta cu "metaliştii" nu va fi uşoară. Echipa din Harkov este foarte asemănătoare cu CFR Cluj de la noi, jucătorii de import fiind net majoritari, cei mai mulţi fiind latino-americani. Două piese de bază, brazilienii Taison şi Cleiton, sunt pe picior de plecare. Se zvoneşte că primul este în tratative avansate chiar cu Şahtar, care ar dori ca acesta să nu joace în meciurile cu Dinamo pentru a fi eligibil în Europa pentru echipa lui Mircea Lucescu.
Dinamo, care a obţinut un rezultat nemulţumitor cu Concordia Chiajna (0-0) are probleme chiar cu jucătorii care au debutat în acea partidă. Hondurianul Edgar Alvarez, nepregătit fizic, s-a accidentat şi acum Bonetti trage mari speranţe într-o recuperare minune, bulgarul Galcev are şanse minime să joace, incert fiind şi stoperul burkinabé Coulibaly. Din această cauză, Bonetti trebuie să treacă peste orgoliu şi să-l folosească titular pe Srdjan Luchici.  Dinamo nu este favorită în acest meci, însă nu există nici o lege în fotbal care să stipuleze că favoritele trebuie să caştige.

FC Vaslui -Inter Milano (21:45, stadion "Ceahlăul", Piatra Neamţ)
Vaslui: Coman - Milanov, Varela, Charalambous, Sălăgeanu - N'Doye, Caué - Varga, Stanciu, Sanmărtean - Niculae.
Inter: Castelazzi - Zanetti, Ranocchia, Samuel, Nagatomo - Sneijder, Guarin, Cambiasso  - Palacio, Milito, Livaja.
Dacă Dinamo nu este favorită, atunci ce putem spune despre FC Vaslui ? Echipa lui Şumudică a primit cel mai puternic adversar din "grupa" de la tragerea la sorţi, o echipă căptuşită cu trofee. Şi dacă unii mai sperau că Inter va veni cu rezerve, speranţa s-a spulberat atunci cand s-a anunţat lotul antrenorului Andrea Stramaccioni. Cu excepţia lui Chivu, Coutinho şi a portarului Handanovic (accidentaţi), nero-azzurii vin cu toate vedetele, inclusiv Samuel, refăcut după accidentare. Se zvonea chiar că antrenorul vasluian, Marius Şumudică, ar fi dispus să introducă mai multe rezerve, cu gandul la Steaua, dar patronul Adrian Porumboiu nu este de acord, iar cei mai mulţi dintre jucători doresc mult confruntarea cu Inter, în frunte cu vedeta Sînmărtean, care a acuzat probleme musculare. Există şi argumente în favoarea Vasluiului: Inter nu este în cea mai bună formă (vine după un sezon intern execrabil) şi nu este nici rodată, fiidcă Serie A italian nu a început (situaţie similară dublei cu Fener, echipa turcă simţind lipsa competiţiei în tur; în retur, s-au rodat de nevoie!). Mai amintim faptul că FC Vaslui a realizat rezultate excelente (2-2)  în sezonul trecut cu o altă echipă italiană, Lazio, mult mai bine cotată ca Inter. Hai să nu mai precizăm că atunci au jucat Wesley şi Adailton şi acum dusu-s-au! Pană la închiderea ediţiei, nu au apărut noutăţi privind (ne)televizarea meciului în Romania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.