Sport

Amintirile ne chinuiesc

Ziarul de Vrancea
14 aug 2012 482 vizualizări
Slovenia - Romania, meci amical de fotbal, se dispută astăzi la Ljubljana de la ora 21:45 şi va putea fi urmărit în direct pe Antena 1

Cum preliminariile Cupei Mondiale din 2014 bat la uşă, echipele naţionale îşi fac ultimele retuşuri pentru a avea un start cat mai reuşit în lunga cursă a calificării, puţinele date libere din calendarul internaţional fiind exploatate la maxim. Printre acestea se numără Slovenia şi Romania, care se întalnesc, în această seară pe stadionul "Stozice" din Ljubljana, una cu gandul la... Elveţia şi Norvegia, alta cu gandul la Olanda, Ungaria, dar mai ales Estonia, primul adversar din cursa pentru Rio de Janeiro. Palmaresul bilateral între cele două echipe este favorabil Romaniei (3 victorii, trei remize şi o înfrangere), dar dincolo de acest avantaj rămane durerea cea mare din 2001, cand tricolorii antrenaţi de Gică Hagi, au fost eliminaţi din cursa pentru Cupa Mondială tocmai de sloveni, după o înfrangere nedreaptă la Ljubljana cu 1-2 (în care arbitrajul a fost net favorabil gazdelor) şi o nefericită remiză pe stadionul Steaua, ajuns o mocirlă de nedescris. Atunci, atacantul Mladen Rudonja a înscris singurul său pentru naţională, echipa pregătită de fostul mare internaţional Srecko Katanec s-a baricadat în apărare, conştient de imposibilitatea romanilor de a construi eficient pe un teren mizerabil. La acel semieşec (pană la urmă a egalat Contra) a contribuit însuşi Hagi, care şi-a pierdut "uzul raţiunii" şi a încheiat meciul cu şase atacanţi, gatuind linia de mijloc. Cu trei luni în urmă, tricolorii jucaseră un amical la Ljubljana, cand nu se ştia că Slovenia şi Romania se vor bate la baraj. Atunci a fost 2-2, Viorel Moldovan şi Marius Niculae fiind autorii golurilor romaneşti. Tot egal s-a înregistrat şi în prima întalnire disputată la Bucureşti, cu puţin înainte de World Cup 1984, scor 0-0. Dar de la momentul acela din noiembrie 1981, Romania s-a răzbunat de trei ori:  2-0 în 2006, într-un amical disputat în Cipru, plus două victorii în preliminariile Euro 2008, 2-1 la Celje şi 2-0 la Timişoara.
Pană la urmă, stăm bine cu istoria, însă acum Slovenia ne devansează cu 18 locuri în clasamentul FIFA, deşi, sub comanda lui Victor Piţurcă, naţionala Romaniei se află pe un trend ascendent. În acest an, tricolorii au susţinut patru partide amicale, cu un bilanţ de două victorii şi două remize, în timp ce slovenii au jucat doar două (remize cu Scoţia şi Grecia). În ultimele partide, Piţurcă a căutat să creeze un nou schelet de echipă, cu jucători tineri, capabili de a suplini eforturile unor senatori de drept mofturoşi (Chivu, Rădoi, chiar Mutu). Astfel, pe nesimţite, ne-am trezit cu Chiricheş, Papp şi Grozav titulari în echipă deşi nici unul dintre ei n-are o vechime în campul naţionalei mai mare de un an. De altfel, selecţionerul consideră că Slovenia este un adversar ideal pentru a pregăti prima partidă oficială de luna viitoare cu Estonia. Fireşte, sunt şi probleme de lot: Daniel Niculae şi Florescu sunt accidentaţi, iar încet-încet va trebui să ne obişnuim cu realitatea că naţionala Romaniei nu mai poate conta pe Mutu. Conform celor spuse de Piţurcă, "11-le" care va începe partida de astăzi va fi, în mare parte, cel care va înfrunta Estonia.
Şi antrenorul gazdelor, Slavisa Stojanovic, a spus că a ales în mod special Romania pentru a pregăti partidele cu Elveţia şi Norvegia şi că echipa sa va aborda partida de astăzi ca şi cum ar fi un meci oficial. Şi tot ca şi în cazul tricolorilor, naţionala slovenă este într-un masiv proces de întinerire. Reamintim că Romania nu s-a calificat la un turneu final din 2008, în timp ce Slovenia a participat la Cupa Mondială din Africa de Sud, disputată acum doi ani.
Partida care începe la ora 21:45 va putea fi urmărită pe Antena 1.



Formaţiile probabile
Slovenia: S. Handanovic - Balazic, Brecko, Cesar, Suler - Kurtic, Matic, Matavz, Kirm - Birsa, Dedic.
Romania: Lobonţ  - Papp, Chiricheş, Gardoş, Raţ - Bourceanu, Lazăr - Torje, Grozav, Tănase - Marica.
Arbitru: Emir Aleckovic (Bosnia-Herţegovina).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.