Sport

Medicina sportivă din Vrancea are nevoie de specialişti

Dan Chiriac
10 aug 2012 1787 vizualizări
ingurul medic de specialitate, doctoriţa Doina Gheorghiu, a ieşit la pensie, dar îşi continuă activitatea pe baza unui contract de prestări servicii u Direcţia pentru Sport şi Tineret Vrancea vrea să înfiinţeze un cabinet de medicină sportivă, dar nu are un doctor cu studii de specialitate

Medicina sportivă din Vrancea duce lipsă de personal, iar sportivii trebuie să apeleze la serviciile unui doctor pensionar. Singurul doctor de medicină sportivă din Vrancea, Doina Gheorghiu, s-a pensionat recent, dar îşi continuă activitatea pe baza unui contract de prestări servicii încheiat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani. Doctoriţa Gheorghiu a activat mulţi ani în cabinetul de medicină sportivă din Vrancea, care a avut sediul în prima fază la Policlinica 2 (baia comunală), apoi la Policlinica nr.1. În ultimii ani, dr. Gheorghiu a avut unele conflicte cu antrenorii focşăneni, pe motiv că era prea exigentă în ceea ce priveşte acordarea vizelor medicale. Viorel Ion, de la secţia de rugby, s-a plans de multe ori de exigenţa medicului. Cu toate acestea, doctoriţa Gheorghiu rămane în activitate, iar sportivii vranceni îşi pot lua vizele medicale de la Focşani, nefiind nevoie să meargă la Oneşti. Doina Gheorghiu spune că va activa pană în momentul în care va fi găsit un specialist în medicina sportivă.


Controlul este valabil şase luni


După decesul subit al fotbalistului nigerian Chinonso Henry, în amicalul dintre FC Baloteşti şi Delta Tulcea, ca urmare a unui infarct, problema vizelor medicale pentru sportivi apare tot mai mult în atenţia publicului. Conform regulamentelor oficiale, fotbaliştii şi în general sportivii nu pot evolua decat după ce obţin viza de la medicina sportivă. Controlul se face periodic şi este valabil şase luni. Testările medicale sunt riguroase, fiind verificate mai multe aspecte ce ţin de sănătatea sportivului. În cazul în care medicul sportiv constată unele afecţiuni, acesta poate refuza să acorde viza medicală. Greutatea, înălţimea, EKG-ul, examenele oftalmologice sau cele ORL pot impiedica un sportiv să obţină viza. Medicina sportivă din Focşani este reprezentantă în acest moment doar de Doina Gheorghiu. “Am ieşit la pensie, dar îmi continui activitatea în baza unui contract de prestări servicii, valabil pană în luna decembrie. Sportivii vranceni încep campionatele în curand şi au nevoie de un cabinet de medicină sportivă. Sperăm ca în perioda următoare să apară un alt medic de specialitate la Focşani, pentru că oraşul are nevoie de medicină sportivă”, ne-a spus doctoriţa Doina Gheorghiu.


DST Vrancea vrea cabinet, dar nu are specialist


Există varianta înfiinţării unui cabinet de medicină sportivă la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vrancea. Directorul Daniel Gongu intenţionează să deschidă în cadrul instituţiei un cabinet de medicină sportivă. “Am discutat deja cu cei de la Agenţia Naţională pentru Sport şi Tineret această problemă. După pensionarea doamnei Gheorghiu, sportivii noştri nu au unde să efectueze viza medicală. Vrem să înfiinţăm noi un astfel de cabinet, în condiţiile în care legea ne permite acest lucru. Este nevoie însă de un medic specialist, iar din ce cunosc eu, nu avem niciunul, în acest moment, în Vrancea”, ne-a spus directorul Daniel Gongu. La Sala Polivalentă funcţionează un cabinet medical, dar acesta nu are competenţă pentru a acorda vize medicale ci doar de a asigura urgenţele în cazul unor incidente în timpul programului de la Sala Polivalentă. “Un cabinet de medicină sportivă trebuie să aibe toate dotările necesare pentru a putea face controalele specifice”, menţionează doctoriţa Doina Gheorghiu. Viitorul cabinet de la Sala Polivalentă ar avea nevoie de două lucruri: dotări şi medic de specialitate. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.