Sport

Ghinioniştii din Vaslui şi băftoşii din Ghencea

Ziarul de Vrancea
10 aug 2012 693 vizualizări
In ultima fază înainte de grupe în Liga Europa, FC Vaslui va juca împotriva echipei Inter Milano, Dinamo cu Metalist Harkov iar Steaua cu formaţia lituaniană Ekranas *

CFR Cluj a dat de un adversar cunoscut, în Liga Campionilor: FC Basel
Tragerea la sorţi a fazei play-off a Cupelor Europene la fotbal, ultimul hop înaintea grupelor, a adus o singură echipă romanească din patru, în postura de cap de serie, este vorba de Steaua, în Liga Europa. Nici CFR Cluj nu are motiv a se plange de faptul că s-a aflat în urna a doua, întrucat a intrat pe traseul campioanelor, mult mai uşor pentru că se evită adversari din campionatele foarte tari, ale căror caştigătoare intră direct în grupe.
Operaţiunea de la Nyon a adus un "déjà vu" pentru CFR Cluj în Liga Campionilor, formaţia elveţiană FC Basel, un adversar imposibil pentru ghinionista FC Vaslui, Internazionale Milano, o echipă puternică din Ucraina pentru Dinamo, Metallist Harkov, iar calitatea de cap de serie şi logodna prelungită cu norocul i-a pus în faţă Stelei, formaţia FK Ekranas din Lituania. Meciurile din play-off-ul Ligii Campionilor se vor desfăşura în zilele de 21 / 22 august (turul), respectiv, 28/29 august (returul), iar partidele din Liga Europa, în zilele de 23 şi 30 august. Conform tragerii la sorţi de la Nyon, CFR Cluj şi Steaua vor juca prima manşă în deplasare, iar FC Vaslui şi Dinamo, pe teren propriu. Iniţial, şi Steaua trebuia să joace acasă manşa tur, însă UEFA a schimbat meciurile Stelei, deoarece şi Dinamo trebuie să joace în aceeazi zi, la Bucureşti, pe Arena Naţională.  Iată şi o succintă prezentare a adversarelor echipelor romaneşti.

FC Basel


Este o mai veche cunoştinţă a clujenilor, cu care s-a întalnit acum două sezoane în grupele Ligii Campionilor. Victoriile au fost împărţite, CFR a caştigat pe teren propriu cu 2-1, elveţienii s-au impus la Basel cu 1-0. În sezonul trecut, FC Basel a avut în grupa de Liga Campionilor, o altă echipă romanească, Oţelul Galaţi pe care a învins-o în ambele meciuri, cu 2-1 şi 3-2. Campioana Elveţiei a caştigat 15 titluri (ultima, chiar în sezonul recent încheiat), 11 Cupe (ultima, în acest an) şi a ajuns de cateva ori în sferturile competiţiilor europene. După ultimul sezon, Basel a pierdut un jucător important, internaţionalul Xherdan Shaqiri, care a plecat la Bayern München, jucătorul cel mai cunoscut fiind atacantul de 33 de ani, Alexander Frei. Căpitanul echipei este colegul lui Frei din atacul naţionalei Elveţiei, Marco Streller. Alţi jucători importanţi sunt portarul Sommer, fraţii Philipp şi David Degen, mijlocaşii Stocker şi Fabian Strei. Este de remarcat prezenţa în lot a doi coreeni, fundaşul Park Joo-Ho şi atacantul Pak Kwang-ryong, primul din Nord, al doilea din Sud. Alţi stranieri sunt ivorianul  Yapi-Yapo, chilianul Marcelo Diaz, argentinianul Gaston Sauro, egipteanul Salah, cehul Radoslav Kovac, camerunezul Zoua şi costaricanul George. Antrenorul echipei este Heiko Vogel. În turul III preliminar, FC Basel a eliminat formaţia norvegiană Molde.
Celelalte meciuri din play-off-ul Ligii Campionilor: Helsingborg (Suedia) - Celtic Glasgow; BATE Borîsau - Hapoel Kiryat Shmona (Israel), AEL Limassol - Anderlecht; Dinamo Zagreb - Maribor, Sporting Braga - Udinese, Spartak Moscova - Fenerbahçe, CF Malaga - Panathinaikos;  Borussia Mönchengladbach - Dinamo Kiev; Lille - FC Copenhaga.

Internazionale Milano


Internazionale Milano, una dintre cele mai puternice echipe ale continentului, a caştigat Liga Campionilor în 2010, Cupa Campionilor Europeni în 1964 şi 1965 şi Cupa UEFA în 1990, 1994 şi 1998. Are în vitrină 18 titluri italiene şi şapte cupe. S-a întalnit de multe ori cu echipele romaneşti în Cupele Europene, cu Dinamo (de trei ori), Universitatea Craiova, Rapid şi FC Braşov (ultima dată, în 2002). Singura formaţie romană care a reuşit să treacă de Inter a fost Dinamo, în 1982, cu 1-1 la Milano şi 3-2 (după prelungiri) la Bucureşti, în turul II al Cupei UEFA.
În sezonul trecut, Inter a dezamăgit clasandu-se de-abia a şasea în campionat şi fiind eliminată în Liga Campionilor de Olympique Marseille. Astfel încat, clubul patronat de Massimo Morati a recondiţionat lotul. Au fost vanduţi Forlan (la Internacional Porto Alegre), Lucio (Juventus), şi Cordoba şi au fost aduşi argentinianul Palacio şi columbianul Fredy Guarin, de la FC Porto. În afară de internaţionalul roman Cristian Chivu, care şi-a prelungit contractul în această vară, din lotul antrenorului Andrea Stramaccioni mai fac parte mulţi jucători cunoscuţi: argentinienii Zanetti, Samuel, Cambiasso şi Diego Milito, olandezul Sneijder, sarbul Stankovic, brazilienii Maicon, Juan şi  Julio Cesar, japonezul Nagatomo, plus internaţionalii italieni Ranocchia şi Pazzini.

Metalist Harkov


Ca şi adversara sa, Dinamo, formaţia ucraineană a intrat în Liga Europa direct în play-off. Metalist, pregătită de Miron Markevici (pană în 2010, selecţioner naţional) a avut în ultimii ani rezultate foarte bune în Cupele Europene. De pildă, în sezonul trecut a ajuns pană în sferturile de finală ale Ligii Europa, după ce a eliminat formaţii ca Olympiakos Pireu, Sochaux şi Salzburg, înainte de a ceda în faţa lusitanilor de la Sporting Lisabona. Din 2007 şi pană acum, s-a clasat mai mereu pe locul III în campionat, după "granzii" Dinamo şi Şahtar. Portarul Goriainov, Vorobei, Şelaev şi Rebenok sunt internaţionalii ucraineni din echipă, care mai cuprinde şi numeroşi stranieri: argentinienii Villagra, Torsiglieri, Sosa, Torres, Cristaldo şi Blanco, brazilienii Edmar, Cleiton, Taison, Fininho, Marlos şi Willian (trecut şi pe la Şahtar), senegalezul Gueye şi sarbul Obradovic.


FK Ekranas Panevezys


Clubul din Panevezys, care îşi joacă meciurile internaţionale la Vilnius, este campion al Lituaniei în ultimele patru ediţii şi conduce detaşat şi în ediţia actuală, după 22 de etape.  A participat în tururile preliminarii ale Ligii Campionilor şi, după o victorie chinuită în faţa echipei irlandeze Shamrock Rovers, a fost nimicit de Anderlecht cu scorul agregat de 0-11! Echipa este antrenată de Valdas Urbonas şi are patru stranieri: ivorianul Fofana, sarbul Andelkovic, macedoneanul Urdinov şi nigerianul Umeh. Cel mai experimentat jucător este fundaşul lituanian Dedura, cu 47 de selecţii în naţională.
Cele mai interesante meciuri din play-off-ul Ligii Europa: Anji Mahacikala - Alkmaar, Şerif Tiraspol - Olympique Marseille, Feyenoord - Sparta Praga, Slask Wroclaw - Hannover; Legia Varşovia - Rosenborg Trondheim, Steaua Roşie Belgrad - Bordeaux, Bursaspor - FC Twente, Stuttgart - Dinamo Moscova.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.