Sport

Seara americanilor pe Stadionul Olimpic

Ziarul de Vrancea
9 aug 2012 614 vizualizări
Atleţii americani au caştigat trei titluri olimpice într-o singură reuniune * surprize mari în jocurile sportive

ATLETISM: În condiţiile în care campioana de la Beijing în proba de 400 m garduri, jamaicana Melaine Walker, trece printr-o eclipsă prelungită de formă, duelul dintre campioana mondială en-titre, Lashinda Demus (SUA) şi liderul stagional Natalia Antiuh (Rusia) a fost unul la varf, ambele atlete reuşind să treacă sub bariera de 53 de secunde. Antiuh (fostă campioană europeană în 2010) a condus ostilităţile încă de la ieşirea din ultima turnantă şi n-a mai fost ajunsă de americană, diferenţa dintre ele fiind de şapte sutimi (52,70 - 52,77 s), în timp ce pe locul trei s-a clasat, Zuzana Hejnova, mare performanţă pentru atleta din Cehia.
Cursa feminină de 200 metri a reprezentat o strălucită revanşă pentru remarcabila atletă americană Allyson Felix. Sportiva de 26 de ani are în bagaj trei titluri mondiale, obţinute în 2005, 2007 şi 2009, doar la această probă, dar la ultimele două Olimpiade, a trebuit să se mulţumească cu argintul, "vinovată" fiind o altă sprinteră de excepţie, jamaicana Veronica Brown. De data aceasta, Allyson Felix campioană olimpică la 4X400 m, la Beijing) şi-a văzut visul cu ochii: aur la 200 m, în 21,88 s), în timp ce Veronica s-a clasat a patra. Lucru nu prea surprinzător, din moment ce celelalte medalii au revenit unor alte vedete: jamaicana Shelly-Anne Pryce (22,09 s) - campioana de la 100 m - şi, respectiv, Carmelita Jeter (SUA), 22,14 s. La 110 m garduri a caştigat cel mai constant alergător din acest an, americanul Aries Merritt. El a avut parte de o conjunctură favorabilă, celebrul chinez Liu Xiang s-a accidentat în serii, iar recordmanul mondial şi campionul olimpic de acum patru ani, Dayron Robles s-a accidentat la coapsă la ultimul gard şi nu a încheiat cursa. Robles nu se află la primul ghinion, fiindcă la Mondialele de anul trecut de la Daegu, terminase finala pe primul loc, însă a fost descalificat pentru depăşirea culoarului. Pentru americani, care n-au mai văzut aur olimpic în această probă din 1996 (Allen Johnson), a fost ziua revanşei. Merritt a caştigat... pe merit, într-un timp excelent (12,92 s), urmat de "beneficiarul" poznei lui Robles de acum un an, Jason Richardson (SUA), iar pe locul III a terminat (mare surpriză!), jamaicanul Hasle Parchment. Singura probă de field a zilei a fost lungimea feminină, pe care a rezolvat-o repede americana Brittney Reese, dublă campioană mondială în 2009 şi 2011. Ea a lămurit lucrurile din seria a doua, cand a sărit 7,12 m şi chiar dacă rusoaica Elena Sokolova a ameninţat-o cu un 7,07 m, nu s-a mai întamplat nimic în privinţa titlului. Momentul dramatic s-a înregistrat în lupta pentru bronz: o altă americană, Janay DeLoach, depăşind-o la penultima încercare cu un centimetru (7.89) pe campioana Europei, Ineta Radevica (Letonia).
BASCHET masculin, sferturi: SUA - Australia 119-86; Argentina - Brazilia 82-77; Rusia - Lituania 83-74; Spania - Franţa 66-59.  SUA va întalni în penultimul act al competiţiei, astăzi, echipa Argentinei, pe care a învins-o în faza grupelor, scor 126-97, iar Rusia va juca împotriva Spaniei. Dintre cele patru semifinaliste, trei au jucat în această fază şi la Jocurile Olimpice de la Beijing, în urmă cu patru ani, Rusia fiind singura noutate de acum.
HANDBAL: În sferturile turneului masculin, s-a înregistrat cel mai dramatic şi spectaculos meci de pană acum. Islanda, caştigătoarea grupei A, a întalnit Ungaria (locul IV în grupa B). Meciul a avut nevoie de două reprize de prelungiri, iar ungurii au caştigat cu 34-33 în faţa vicecampionilor olimpici. De remarcat că la finalul timpului regulamentar, cu cateva secunde, portarul maghiar Fazekas, a apărat o aruncare de la 7 metri, care ar fi calificat Islanda în semifinale. Acolo unde Ungaria, va întalni astăzi, echipa Suediei, care a realizat o mare surpriză, caştigand cu 24-22 în faţa Danemarcei. În cealaltă semifinală se vor înfrunta Franţa (23-22 cu Suedia) şi Croaţia (25-23) cu incomoda echipă a Tunisiei.
VOLEI masculin, sferturi: O mare surpriză, campioana olimpică, echipa SUA a fost învinsă cu 0-3 (-26, -20, -20) de Italia, care s-a calificat în sferturi cu mari emoţii. Italienii vor înfrunta în semifinale Brazilia, care a învins Argentina cu 3-0. Celelalte două sferturi: Rusia - Polonia 3-0; Bulgaria - Germania 3-0.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.