Sport

ST: Jocurile Olimpice, Londra 2012Argint pentru Alina

Ziarul de Vrancea
29 iul 2012 897 vizualizări
Ca şi acum patru ani, judo a adus prima medalie de aur pentru Romania * echipajele romaneşti de canotaj n-au reuşit calificarea directă * înfrangere umilitoare pentru regele nataţiei, Michael Phelps

JUDO: Ca şi la Olimpiada trecută, prima medalie a delegaţiei Romaniei la Londra a fost adusă de judoka Alina Dumitru (categoria 48 kg). N-a mai fost aur ca la Beijing, numai argint, dar performanţa nu este mai puţin remarcabilă, mai ales că sportiva de 30 de ani, octuplă campioană europeană, se află la final de carieră şi a avut probleme atat la mană, cat şi la picior. De altfel, Alina a avut cele mai mari probleme încă de la prima confruntare, din turul II, cu cubaneza Dayaris Mestre. Ea a acţionat prudent şi s-a calificat prin descalificarea adversarei pentru luptă neregulamentară ajungand în sferturi, după o luptă de 1'38". . Acolo a întalnit o sportivă mult mai valoroasă,  Urantsetseg Mnukhbat (Mongolia). Alina a evoluat la fel, lăsand adversarei iniţiativa, ceea ce a constat-o două avertismente şi deficit de un punct pe tabela de scor. Cu 11 secunde înainte de expirarea rimpului,Alina a reuşit un "yuko" şi a trimis meciul în "extra-time". O încheiere a meciului la mana arbitrilor ar fi fost probabil în detrimentul asiaticei, mai combative, dar Alina a rezolvat problema cu şase secunde înainte de final, prin "o-uchigari". Ca şi acum patru ani, în semifinale, Alina a dat de marea favorită niponă. Atunci, s-a numit Ryoko Tani, acum, Tomoko Fukumi. De data aceasta, Alina a înţeles că defensiva nu-i aduce nici o şansă. A atacat tot timpul şi a continuat să atace şi după min. 1:28, cand a realizat acţiunea decisivă. Bucuria a fost mai mare şi pentru că, în cealaltă semifinală, brazilianca Sarah Menezes, a învins-o pe belgianca Charline van Snick, o adversară periculoasă pentru Alina. Dar Alina n-a mai rezistat emoţiilor finalei, ca şi durerilor care o copleşeau. Cu un minut şi jumătate rămase, brazilianca a reuşit yuko şi peste încă zece secunde, un wazari şi a adus primul titlu Braziliei la judo feminin. Charline van Snick şi unguroaica Eva Csernoviczki (care, venită din recalificări, a învins-o pe japoneză), a cucerit medaliile de bronz. "Braţul meu a cedat de data asta, mi l-a forţat la început şi am simţit că ceva s-a întamplat la el. Nu s-a putut mai mult. Aş fi vrut mai mult, să ies din nou campioană, mai ales că este a XXX-a ediţie a Jocurilor Olimpice, eu fac anul acesta 30 de ani şi aş fi vrut să-i onorez cu încă o medalie de aur. Brazilianca a fost foarte bună şi am zis de la început că o să am un meci foarte greu cu ea", a spus Alina Dumitru, după finala pierdută.
Ieri, Andreea Chiţu (52 kg) a suferit enorm din cauza unei înfrangeri dramatice. După ce a trecut de primul tur de algerianca Soraya Gaddad, campioana europeană en-titre a pierdut în ultima secundă a prelungirilor, la scorul de 0-0, în faţa belgiencei Ilse Heylen. Tot ieri, în turul II la 66 kg masculin, Dan Fîşie a fost eliminat, prin ippon, de către francezul David Larose.  Tot duminică, la debutul în turul doi din grupa C a categoriei 66 kilograme, Dan Faşie a fost învins, prin ippon, de francezul David Larose. În concursul masculin la 60 kg, victoria a revenit rusului Arsen Galstian, în finală cu japonezul Hiroaki Hiraoka.

CANOTAJ: Trecem la recalificări
Nici unul dintre cele două echipaje romaneşti prezente în calificări pană acum n-au prins de loc finala. Mult-auritele Viorica Susanu şi Georgeta Andrunache (care le-au înlocuit în ultimul moment pe fetele care au obţinut calificarea la Londra, în proba de 2 rame, Nicoleta Albu şi Camelia Lupaşcu), au gafait pe la coada cursei pană la mijlocul distanţei, au revenit spre final, dar locul III n-a fost suficient pentru intrarea directă în finală.  Echipajul de 8^1 (Sportivele Cristina Grigoraş, Nicoleta Albu, Enikö Mironcic, Camelia Lupaşcu, Roxana Cogianu, Adelina Cojocariu, Ioana Rotaru, Irina Dorneanu ^Talida Gidoiu) a evoluat într-o serie de trei cu alte două bărci puternice (Canada şi Australia), cu o singură viză de finală. Romancele s-au clasat pe poziţia secundă, în urma nord-americancelor şi vot trage şi ele în recalificări.
GIMNASTICĂ: Eşec usturător
Lipsită, pare-se, nejustificat, de Marian Drăgulescu, echipa masculină a Romaniei s-a clasat pe locul X în calificări, ratand calificarea în finala de opt, care va avea loc astăzi. Nici cel mai valoros gimnast roman, Flavius Koczi, nu a strălucit, el reuşind să se califice, totuşi în finala la individual compus (locul XXII), precum şi pe aparate la sol (III) şi sărituri (VI). Însă la cal cu manere, aparat de bază pentru romani în general şi pentru Koczi în special, a decepţionat.
SCRIMA: Dumitrescu, în semifinale
La ora închiderii ediţiei, Rareş Dumitrescu avea 75% şanse de medalie la proba individuală de sabie, el ajungand în semifinale. Braşoveanul i-a învins pe Aliaksandr Buikevici (Belarus) cu 15-6, Dmitri Boiko (Ucraina) cu 15-12, iar în sferturi a trecut cu 15-13 de americanul Daryl Horner. Acesta, după ce a trecut în turul II de Tiberiu Dolniceanu (15-11), l-a scos apoi din luptă pe unul dintre favoriţi, rusul Aleksei Iakimenko, cu 15-14. Al treilea sabrer roman, Florin Zalomir, i-a învins pe iranianul Abedini Mojtaba (15-7), dar a cedat cu 12-15, sud-coreeanului Gu Bongil. Proba feminină de floretă a consemnat un podium italian sută la sută, dar pe prima treaptă n-a stat legendara Valentina Vezzali (triplă campioană olimpică) şi Elisa di Francesca, care a învins-o pe Vezzali în semifinală. Elisa a caştigat finala cu Arianna Errigo, scor 12-11.
ÎNOT: Phelps, privind spre podium
Că reprezentanţii Romaniei, Dragoş Agache (100 m bras) şi Camelia Potec (400 m liber), au "zburat" încă din serii, nu-i de mirare. Însă faptul că legendarul Michael Phelps n-a prins podiumul la 400 m mixt, este într-adevăr, un eveniment. Americanul care urmăreşte (încă cu şanse) să depăşească recordul all-time de medalii al gimnastei Larisa Latînina, a pierdut nu numai în faţa eternului său coleg de echipă şi rival, Ryan Lochte (la o diferenţă de aproape patru secunde, ci şi la brazilianul Thiago Pereira şi japonezul Kosuke Hagino.  Sud-coreeanul Park Tae-hwan, campion olimpic la Beijing, a fost descalificat în serii pentru start fals, dar apoi a făcut o contestaţie şi a fost readmis în finala probei de 400 m liber. Park nu a reuşit să reediteze succesul de acum patru ani, fiind învins de chinezul Sun Yang, cronometrat în 3:40, 14, faţă de 3:42,06, timpul lui Park. Tot în reuniunea de sămbătă, s-a înregistrat primul record mondial al Jocurilor la nataţie. Adolescenta chineză Ye Shiwen (16 ani), a caştigat proba de 400 m mixt, cu timpuil de 4:28,43, superior cu o secundă şi două sutimi performanţei realizate la Beijing de australianca Stephanie Rice. Ştafeta feminină de 4X100 m a fost adjudecată de Australia (3:33, 15), în faţa formaţiilor Olandei şi SUA.
TENIS DE MASĂ: Dodean, misiune imposibilă
Romanca Daniela Dodean a debutat frumos la Jocurile Olimpice de la Beijing, caştigand în turul II cu 4-3, după ce a fost condusă la seturi cu 1-3 de ucraineanca Tetiana Bilenko. Însă aseară ea a avut în turul III cea mai dificilă adversară posibilă: chinezoaica Ding Ning. Şi Elizabeta Samara s-a calificat în turul III, după ce a dispus cu 4-1 de Dina Meshref (Egipt).
Alte prezenţe romaneşti: La tenis, Sorana Carstea a fost învinsă greu de Flavia Pennetta (21 WTA), cu 2-6, 6-4, 2-6, iar în turnul masculin, Adrian Ungur a pierdut cu 3-6, 3-6 în faţa luxemburghezului Gilles Muller (56 ATP). Andrei Nechita a abandonat în cursa de ciclism pe şosea, caştigată de celebrul rutier kazah Eduard Vinokurov, după un duel la sprint cu Rigoberto Uran (Columbia). 
Alţi campioni olimpici: Yi Siling (China) la tir, carabină 10 metri, feminin; Jin Jong-oh - pistol, 10 metri, masculin;  Guao Wenjun (China) - pistol, 10 metri, feminin; Kimberley Rhode (SUA) - la talere, feminin (a cincea victorie consecutivă!!!). Reprezentanta Romaniei, Lucia Mihalache, s-a clasat pe locul XII în calificări); Wang Mingjuan (China) - la haltere feminin, cat. 48 kg (205 kg); Italia, la tir cu arcul masculin pe echipe; Marianne Vos (Olanda) - la ciclism pe şosea feminin).


Astăzi, la Londra, intră spadasinele
Şi astăzi sunt programate probe interesante la care vor participa sportivi romani. Marile speranţe pentru noi vin de la proba individuală feminină de spadă, unde participă Simona Gherman (campioana Europei), Ana-Maria Brînză şi Loredana Măroiu, dar şi de judoka Corina Căprioriu la 60 kg. Puşcaşul Alin Moldoveanu încearcă să se califice în finală la proba de 10 m aer comprimat, echipajul masculin de 4 rame fără carmaci ia startul în calificări, iar cel feminin de 2 rame în recalificări. Tot astăzi, Camelia Potec mai trage odată, dar la 200 m liber, în concursul de tenis de masă intră Adrian Crişan, iar jucătorii de tenis pornesc întrecerile de dublu. La haltere, primul care intră în paine este Florin Croitoru (60 kg).
Ziua Olimpică la TV
TVR 1: canotaj serii, judo feminin (calificări) - 11,30; înot, serii (12:00), spadă eliminatorii (12:30), judo finale (16:00), spadă, finale (20:00), înot, finale (21:30).
TVR2: Coreea de Sud - Danemarca (handbal feminin) - 13:15; tenis - 14:00, gimnastică masculin, echipe - 18:30, haltere, 62 kg (21:00).
DolceSport 1: Volei feminin, China - Turcia (11:30), Italia - Japonia (22:00), baschet feminin, Cehia - Turcia (13:15); Franţa - Australia (16:30); handbal feminin, Spania - Franţa (18:15);
Dolce Sport 2: Volei pe plajă (11:00, 16:30), polo feminin, Italia - Australia (17:30), volei feminin, SUA - Brazilia (18:45); handbal feminin, Suedia - Norvegia (23:15).



înot Camelia Potec 200 m liber, Coci 200 fl
Tenis m: Ad. Crişan
Tenis dublu
Scrmă spadă f Br, Măr, Gherman
Haltere 60 Croitoru




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.