Sport

Clănţăneală între vecini

Ziarul de Vrancea
26 iun 2012 694 vizualizări
Prima semifinală a Euro 2012 are loc astăzi, de la 21:45, la Doneţk între Portugalia şi Spania * partida va fi transmisă în direct pe TVR 1

Deşi în prima fază s-au înregistrat surprize la Euro 2012 (eliminarea penibilă a Olandei şi Rusiei), în sferturi competiţia a fost cuminte în sensul că principalele favorite au obţinut calificarea în penultimul act. Se aştepta mai mult de la Franţa şi Anglia, dar, la ora actuală, selecţionerii celor două echipe sunt încă în căutări. Cert este, că dincolo de orice simpatii şi antipatii, nimeni nu poate contesta componenţa careului de aşi ai Euro 2012, competiţia din Polonia şi Ucraina ajunsă în ultima fază. Mai sunt trei meciuri de jucat, două semifinale şi marea finală de duminică, aceasta pentru că la Campionatul European nu se dispută finală mică din 1980.
Deocamdată, avem astăzi o semifinală latină, între Portugalia, însă la acest turneu, latinitatea nu înseamnă o garanţie pentru spectacol. Portugalia, de pildă,  a practicat un joc defensiv la debutul cu Germania (0-1), s-a întrecut în ratări în meciul cu Danemarca, cu Cristiano Ronaldo în prim-planul eşecurilor ofensive, a învins Olanda cu 2-1 şi, apoi, Cehia cu 1-0, faimosul “CR7” fiind, de data aceasta, decisiv. De partea cealaltă, nici Spania n-a rupt gura targului: 1-1 cu Italia la debut, apoi un 4-0 nesemnificativ cu modesta Irlandă şi două victorii micuţe, 1-0 cu Croaţia şi 2-0 cu Franţa. În aceste meciuri, temuta campioană mondială şi europeană, a reuşit mai mult să enerveze publicul, arătand faţa urată a fenomenului “Tiki-Taka”. Va continua pe această linie şi în semifinala cu lusitanii? Cam aşa ar gandi Vicente del Bosque, sub conducerea căruia Spania a caştigat turneul mondial din Africa de Sud cu patru victorii consecutive la 1-0. Însă aceasta depinde şi de tupeul portughezilor, de capacitatea recuperatorilor şi, nu în ultimul rand, de Cristiano Ronaldo, care doreşte enorm să caştige un trofeu cu naţionala sa şi poate se mai gandeşte că, într-un an în care Barcelona a clacat, ar putea să-i fure “Balonul de Aur” lui Messi, în cazul unui succes major.


Goluri puţine în meciuri importante


Nici tradiţia meciurilor la nivel înalt între cele două naţionale vecine nu prefigurează o ploaie de goluri pe stadionul lui Lucescu şi Raţ. Firesc, palmaresul general este dominat de Spania (15-2-7), poate prea puţin clar, dacă ne gandim că Spania şi Portugalia s-au întalnit încă din 1923 încoace, iar fotbalul lusitan contează în “high life” doar din anii ’60. Însă în turneele finale, palmaresul este “oglindă”: primul meci s-a disputat la Euro 1984, în Franţa, într-o grupă din care a făcut parte şi Romania. A fost 1-1, după ce Souza a deschis scorul pentru Portugalia, iar legendarul Santillana a egalat. Apoi, la faimosul Euro 2004, pe pămant portughez, Nuno Gomes a semnat unicul gol al unei victorii istorice a ţării gazdă, care a trimis Spania acasă din grupe. Revanşa a venit la Cupa Mondială din 2010, în optimi: 1-0 pentru Spania prin golul marcat de Villa după o minunăţie de fază: pasă filtrantă (Iniesta), o altă pasă cu călcaiul (Xavi), şut respins (Villa) şi reluare în bară transversală şi apoi în gol. Numai că imediat după triumful suprem al “furiei roja”, spaniolii au fost invitaţi la un meci ca între vecini la Lisabona şi Portugalia a caştigat cu 4-0, înscriind din minutul 45 prin Martins, Helder Postiga 2 şi Hugo Almeida. Din echipa Spaniei n-a lipsit nicio vedetă, în plus au fost pe teren şi Puyol şi David Villa.
Doi dintre marcatorii de atunci ai Lusitaniei nu vor fi prezenţi pe teren în această seară din motive de accidentări: Carlos Martins a rămas acasă, iar Helder Postiga s-a “rupt” în meciul cu Cehia. Răman responsabili cu golul cei doi Almeida (Hugo şi Nani) şi, bineînţeles, Cristiano Ronaldo. Cat despre Spania, nu are nici un jucător indisponibil în lot, singura dilemă a antrenorului fiind aceeaşi de la începutul turneului: Fabregas sau Torres? (Nic. G)
Portugalia: 12. Rui Patricio – 21. J. Pereira, 3. Pepe, 2. Br. Alves, 3. Coentrão – 16. Meireles, 4. Veloso, 8. Moutinho – 17. Nani, 7. Cr. Ronaldo – 9. H. Almeida. Antrenor: Paulo Bento.
Spania: 1. Casillas – 17. Arbeloa, 3. Piqué, 5. Ramos, 18. Alba – 8. Xavi, 16. Busquets, 14. Xabi Alonso – 21. Silva, 10. Fabregas, 6. Iniesta. Antrenor: Vicente del Bosque,
Arbitru: Çüneyt Çakîr (Turcia).
CAS (foto Cakîr)


Arbitrul este contestat de portughezi


Presa portugheză este alarmată de desemnarea arbitrului turc Çüneyt Çakîr pentru meciul cu reprezentativa Spaniei. "Portugalia indignată: desemnarea turcului Çakîr este alarmantă", a titrat A Bola, care a scris că preşedintele şi vicepreşedintele Comitetului de Arbitri al UEFA, spaniolul Angel Villar şi turcul Senes Erzik, sunt buni prieteni. Sursa citată notează că Erzik este membru Unicef şi a participat la negocierile pe care această organizaţie le-a purtat pentru a deveni sponsorul clubului FC Barcelona. "Desemnarea arbitrului turc este cel puţin ciudată", a notat cotidianul Record, care a precizat că Federaţia Portugheză de Fotbal intenţionează să ia o poziţie publică "de teama jocurilor de culise a marii influenţe pe care o are Angel Villar".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.