Sport

Linguriţa de fotbal

Ziarul de Vrancea
19 iun 2012 491 vizualizări
ST: Grupa C, Gdansk, Croaţia - Spania 0-1 (0-0)

Singurul lucru pozitiv al partidei de la Gdansk: s-a jucat cinstit
Croaţia: 1. Pletikosa – 2. Vida (’65 – 20. Perisic), 5. Corluka, 13. Schindelfeld, 2. Strinic – 7. Rakitic, 8. Vukojevic (’81 – 22. Eduardo) – 11. Srna (cpt), 10. Modric, 6. Pranjic (’65 – 9. Jelavic)  – 17. Mandzukic. Antrenor: Slaven Bilic.
Spania: 1. Casillas (cpt) – 17. Arbeloa, 15. Ramos, 3. Piqué, 18. Alba – 8. Xavi (’90 – 11. Negredo), 16. Busquets, 14. Xabi Alonso – 21. D. Silva (’73 – 10. Fabregas), 9. Torres (’61 – 22. Navas), 6. Iniesta. Antrenor: Vicente Del Bosque.
Arbitru: Wolfgang Stark (Germania).
Cartonaşe galbene: Corluka, Srna, Strinic, Jelavic, Mandzukic.
1-0, min. 89: Iniesta îl deschide în careu pe Fabregas, la limita ofsaidului, Cesc pasează lui Jesus Navas care înscrie ca la antrenament.

La modul în care a început mult mediatizata partidă de la Gdansk, neiniţiaţii ar fi tras concluzia că Croaţia şi Spania s-au înţeles la 0-0, nu la 2-2. Lucru imposibil, deoarece o remiză albă ar fi convenit doar ibericilor. Formulele de start ascund unele explicaţii. Vicente del Bosque a folosit echipa de bază, rodată în celelalte partide, pentru a se pune la adăpost de vreo surpriză din partea croaţilor. De partea cealaltă, Slaven Bilic a sacrificat un varf pentru a introduce un mijlocaş cu veleităţi defensive, Danijel Pranjic, de la Bayern. Semn că echipa croată a ales un joc defensiv, mizand pe minuni de contraatac. Înţelegere nu a fost, e clar, dar cum se explică efectul de somnifer al partidei. Spaniolii, cat sunt ei de spanioli, s-au bazat pe un joc de pase, un surogat de “tiki-taka” în tempo de adagio grazioso, iar acţiunile pe poartă (în nici un caz ocazii!) se pot număra pe degete. Cat despre croaţii lui Slaven, nici nu au reuşit să ajungă la poarta lui Casillas, o bună parte din prima repriză. O fază din minutul 28, a ridicat puţin temperatura meciului, cand a apărut un pui de penalty la o intervenţie la marginea interioară a careului a lui Ramos asupra lui Mandzukic. Spaniolii încearcă să accelereze şi îşi reglează tirul la poarta lui Pletikosa. Un alt motiv de fierbere (golul lui Cassano de la Poznan) n-a avut leac de efect la Gdansk: echipele continuau să se anihileze reciproc! În concluzie, o tabelă la pauză în conformitate cu realitatea.
A trebuit să vină binecuvantatul minut 59 pentru ca să apară o mare ocazie de poartă. La poarta Spaniei. O cursă pe partea dreaptă a lui Modric, o centrare, iar Casillas a respins lovitura de cap a lui Rakitic. Cateva atacuri susţinute reprezintă replica iberică la această pişcătură de ţanţar, iar Bilic se decide să rişte: revin Perisic şi Jelavic în echipă, iar atacurile croaţilor devin din ce în ce mai consistente. În min. 80, Modric (cel mai bun jucător croat) a declanşat un nou contraatac, iar Casillas a fost nevoit să intervină din nou decisiv la şutul fără preluare al lui Perisic. Meciul s-a încins în ultimele minute, Bilic a introdus şi ultima gură de tun, Eduardo, Spania a trecut la presing şi a reuşit să înscrie dintr-o fază care va suscita multe discuţii. Ultima şansă a croaţilor, o egalare in extremis, n-a fost fructificată, deşi în careu s-a aflat şi portarul Pletikosa. Şi partida care a starnit cele mai multe controverse s-a încheiat cu o victorie a Spaniei, care, în acest meci a arătat prea puţin pentru o campioană mondială şi europeană. (Nic. G)
Clasamentul grupei C

1. Spania    3    2    1    0     6-1    7
2. Italia    3    1    2    0     3-2    5
3. Croatia    3    1    1    1     4-3    4
4. Irlanda    3    0    0    3     1-9    0




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.