Sport

Olandezii - în genunchi!

Ziarul de Vrancea
18 iun 2012 456 vizualizări
Grupa B, Harkov: Portugalia - Olanda 2-1 (1-1)

cel mai slab turneu final din istoria “portocalei”: eliminată din trei înfrangeri
Portugalia: 12. Rui Patricio – 21. Pereira, 2. Br. Alves, 3. Pepe, 5.Coentrão – 16. Meireles (’71 – Custodio), 4. Veloso, 8. Moutinho – 17. Nani (’87 – 14. Rolando Fonseca), 23. Postiga (’64 – 11. Nelson Oliveira), 7. Cr. Ronaldo. Antrenor: Paulo Bento
Olanda: 1. Stekelenburg – 2. van der Wiel, 13. Vlaar, 4. Mathijsen, 15. Willems (’68 – 20. Afellay) – 23. van der Waart, 8. N. de Jong – 11. Robben, 16. van Persie, 10. Sneijder – 9. Huntelaar. Antrenor: Bert van Marwijk.


Arbitru:  Nicola Rizzoli (Italia).
Cartonaşe galbene: Pereira / Willems, van Persie.


0-1, min. 11: Robben caută o poziţie de şut, pasează lui van der Waart, care înscrie cu un şut din 18 metri, în stanga portarului lusitan;
1-1, min. 28: Pereira trimite o pasă filtrantă la limita ofsaidului lui Cristiano Ronaldo, care şutează cu piciorul pe jos, în poartă.
2-1, min. 74: Cristiano Rolando primeşte o pasă în adancime de la Nani, îl pune jos din fentă pe van der Viel şi semnează sentinţa.


Cand te numeşti Olanda şi eşti vicecampioană mondială, atunci poţi trece peste un start nefericit (de campionat!) şi forţezi ca să obţii ce ai nevoie: în cazul de faţă, victoria la două puncte diferenţă. Aşa se şi părea în startul partidei de la Harkov, cand batavii arătau că fac legea pe teren, menţinand un procent de posesie de peste 70% şi atacand poarta lui Rui Patricio, ce-i drept fără prea multă fantezie, dar a venit minunea de şut al lui van der Vaart şi scorul semăna cu realitatea de pe teren. Şi ce face o vicecampioană mondială în asemenea condiţii, mai ales cand ai un adversar de gintă latină, cu jucători explozivi, în frunte cu Cristiano Ronaldo? Menţine ritmul posesiei şi caută situaţii de a-şi dubla, ba chiar tripla avantajul pentru a fi scutită de emoţii. Nimic din toate acestea: portughezii au preluat fraiele meciului şi au început să se joace prin careul lui Stekelenburg. Olanda are cateva vedete cam uzate (dar vedete, şi încă de prim rang, Sneijder, Robben, van Persie), dar apărarea s-a arătat naivă, permiţandu-le două mari situaţii de gol jucătorilor lusitani, prin Cristiano Ronaldo şi Helder Postiga şi un gol al lui CR7, într-o fază în care centralii lui van Marwijk au dormit, la pasa lui João Pereira către Cristiano Ronaldo. Olanda a jucat cum a jucat pană atunci, dar din min. 28 pană la pauză, a declarat, practic, forfait. Portugalia nu avea nici un interes să omoare jocul, fiindcă Danemarca se ţinea tare la Lvov, iar Cristiano a fost aproape de a aduce Lusitania în avantaj în min. 35, dar lovitura sa de cap la un corner executat de Moutinho nu şi-a atins ţinta.

După perioada de odihnă, Olanda a încercat să reia procesul posesiei, dar mijlocaşii apatici pierdeau mingi după mingi, iar lusitanii s-au arătat, în continuare periculoşi. În timp ce olandezii nu reuşeau să-şi creeze nici o ocazie de gol, Cristiano Ronaldo a găsit un traseu perfect spre Postiga, care a marcat, însă asistentul italian a văzut micuţul ofsaid (’60). Olandezii au continua să menţină o relativă posesie, dar atacurile lor poziţionale prelungite parcă aşteptau un arbitru de handbal să ameninţe cu prepasivul. În timp ce contraatacurile portugheze erau fulgerătoare. În min. 73, Nani a tras de la 6 metri în portar, după o pasă sclipitoare a lui Cristiano, dar în minutul următor, şeptarul Realului nu a mai iertat cand Nani i-a returnat serviciul. Din acel moment, Olanda, anesteziată, n-a replicat decat tot prin van der Waart, venit din alt film, care a şutat violent în bară (’82), iar Cr. Ronaldo a ratat de puţin (bară) hat-trick-ul. În concluzie, Olanda a realizat cel mai slab turneu final din istorie, fiind eliminată fără niciun punct în grupă!


Clasamentul grupei B
Germania    3    3    0    0     5-2    9
Portugalia    3    2    0    1     5-4    6
Danemarca    3    1    0    2     4-5    3
Olanda    3    0    0    3     2-5    0

Primele două partide din sferturi
21 iunie    21:45    Varşovia    Cehia – Portugalia   
22 iunie    21:45    Gdansk    Germania – Grecia



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.