Sport

ST: Astăzi, la Euro 2012Portocala Estului şi complexul galic

Ziarul de Vrancea
14 iun 2012 739 vizualizări
Ucraina speră să obţină astăzi, pe stadionul lui Mircea Lucescu, prima victorie în faţa Franţei din istorie * Suedia îşi joacă ultima şansă de calificare în faţa Angliei, echipă de care n-a fost învinsă niciodată în turneele finale.

Grupa D, Doneţk, Ucraina – Franţa, ora 19:00, Dolce Sport

Ucraina: 12. Piatov – 9. Gusev, 17. Mîhalik, 3. Haceridi, 2. Selin – 11. Iarmolenko, 4. Tîmoşciuk, 18. Nazarenko, 19. Konoplianka – 10. Voronin, 7. Şevcenko. Antrenor: Oleh Blohin.
Franţa: 1. Lloris – 2. Debuchy, 4. Rami, 5. Mexès, 3. Evra – 6. Cabaye, 15. Malouda – 11. Nasri, 17. M’Vila, 7. Ribéry – 10. Benzema. Antrenor: Laurent Blanc.
Arbitru: Björn Kuipers (Olanda).

Fotbaliştii ucraineni au trecut cu bine primul lor examen în competiţia pe care o organizează împreună cu Polonia, învingand cu 2-1 Suedia, dar greul de-abia acum începe pentru ciracii lui Oleh Blohin. Ei vor întalni, astăzi, pe Donbass Arena din Doneţk principala favorită a grupei, echipa Franţei. Stadionul pe care joacă “minerii” lui Mircea Lucescu nu provoacă internaţionalilor portocalii amintiri prea plăcute în legătură cu cocoşii bleu: N-a trecut decat un an şi şase zile, de cand la Doneţk, Franţa a învins Ucraina cu 4-1, într-un meci amical, numai că, pe ansamblu partida a fost echilibrată. În min. 87, scorul mai era 1-1, după golurile marcate de Tîmoşciuk şi Gaméiro, însă pană la final, gaşca de rezerve a lui Laurent Blanc a punctat de trei ori, prin Martin (2) şi Kaboul. De altfel, scurta istorie a întalnirilor bilaterale nu a adus nici o bucurie ucrainenilor, care au înregistrat trei remize şi trei înfrangeri. Partida de astăzi este prima dintre cele două echipe care se dispută în cadrul unui turneu final, Franţa şi Ucraina mai confruntandu-se de două ori în preliminarii europene (0-0, 0-0 pentru Euro 2000, 2-2, 2-0 pentru Euro 2008). Ceea ce nu înseamnă că francezii sunt învingători dinainte. Jocul lor meticulos şi bine legat a fost superior celui al englezilor în meciul de debut, dar fie că echipa lui Blanc nu este încă legată, fie că francezilor le-a convenit pentru meciul de debut o remiză în faţa unui adversar puternic. Însă Ucraina, la care Andri Şevcenko a demonstrat că mai înseamnă mult, are caţiva jucători tineri de mare viitor, care pot răsturna pronosticurile. În echipa franceză este aşteptată reintrarea lui Yann M’Vila, unul dintre favoriţii selecţionerului, Alou Diarra părandu-se a fi cel sacrificat din echipa de start a meciului precedent. S-ar putea să fie un risc pentru Laurent Blanc, un antrenor, în general precaut.

Grupa D, Kiev, Suedia – Anglia, ora 21:45, TVR 1
Suedia: 1. Isakson – 2. Lustig, 3. Mellberg, 4. Granqvist, 5. M. Olsson – 6. Elm, 9. Källström – 7. S. Larsson, 10. Ibrahimovic, 20. Toivonen – 22. Rosenberg. Antrenor: Erik Hamren.
Anglia: 1. Hart – 2. Johnson, 6. Terry, 15. Lescott, 3. Cole – 4. Gerrard, 17. Parker – 16. Milner, 11. Young, 20. Oxlade-Chamberlain – 22. Welbeck. Antrenor: Roy Hodgson.
Arbitru: Damir Skomina (Slovenia).

După startul ratat în faţa gazdelor, s-ar zice că Suedia nu aşteaptă prea multe de la acest turneu final, mai ales că urmează Anglia şi, apoi, Franţa. Şi totuşi, nordicii mai speră, iar speranţa înseamnă în proporţie de  75% Zlatan Ibrahimovic. În rest, o echipă bine aşezată, în care doar Kim Källström mai are statut de vedetă. Anglia, care mai trebuie să aibă răbdare un meci pană a-l putea folosi pe Wayne Rooney este mulţumită cu remiza în faţa francezilor şi speră să scoată definitiv suedezilor ideea calificării din cap. Cu toate că Anglia înseamnă Premier League, aprioric mai mult decat Suedia, palmaresul bilateral arată un echilibru perfect (6-9-6), iar la turneele finale trupa Albionului n-a reuşit niciodată să bată echipa scandinavă. Singura întalnire jucată la un turneu european s-a încheiat cu victoria nordicilor (Malmö 1992), scor 2-1 (Eriksson, Brolin / Platt), ceea ce a însemnat eliminarea echipei conduse atunci de Graham Taylor din grupă. La Cupa Mondială s-au înregistrat două remize (1-1 în Japonia 2002  şi 2-2 în Germania 2006), ultima fiind considerată o “remiză de salon”, ambele echipe fiind mulţumite de rezultat. Însă în ultima partidă jucată în noiembrie trecut, pe “Wembley”, Anglia a învins cu 1-0, prin golul marcat de Barry.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.