Sport

Piaza rea a Italiei

Ziarul de Vrancea
14 iun 2012 684 vizualizări
“Squadra” n-a mai învins Croaţia de 80 de ani, partida de la Poznan fiind derbiul zilei în grupa C * la Gdansk se aşteaptă un meci cu multe goluri: Spania - Irlanda

Grupa C: Poznan, Italia – Croaţia, ora 19:00, în direct pe Dolce Sport
Italia: 1. Buffon – 19. Bonucci, 16. De Rossi, 3. Chiellini  - 2. Maggio, 8. Marchisio, 21. Pirlo, 5. Thiago Motta, 13. Giaccherini – 10. Cassano, 11. Di Natale. Antrenor: Cesare Prandelli.
Croaţia: 1. Pletikosa – 11. Srna, 5. Corluka, 13. Schildenfeld, 2. Strinic – 7. Rakitic, 8. Vukojevic, 10. Modric, 20. Perisic – 17. Mandzukic, 9. Jelavic. Antrenor: Slaven Bilic.
Arbitru: Howard Webb (Anglia).
În plin război mondial, în anul 1942, într-un meci disputat la Genoa, Italia a învins la scor (4-0) reprezentativa efemerului stat-marionetă al Germaniei naziste, Croaţia. După război, Croaţia a dispărut de pe harta Europei, timp de aproape o jumătate de veac, şi după evenimentele din anii ’90, naţionala în carouri şi-a reluat activitatea. Am pomenit acel eveniment efemer de acum 80 de ani deoarece atunci s-a înregistrat unica victorie a”squadrei azzurra” în faţa Croaţiei. Cele două echipe s-au mai contrat în preliminariile Euro 1996, croaţii caştigand în “cizmă” cu 2-0, iar la Zagreb s-a înregistrat scorul de 1-1. De asemenea, Croaţia şi Italia au fost colege de grupă la turneu final al Cupei Mondiale din 2002 şi tot ex-iugoslavii au învins, pe pămant coreean cu 2-1, goluri marcate de Rapaic şi Olic, după ce Vieri deschisese scorul! Ultima partidă (amicală) s-a jucat acum şase ani la Livorno, Eduardo şi Modric fiind autorii victoriei croate cu 2-0. Ambii sunt prezenţi şi la acest turneu final. Întalnirea de astăzi are un rol deosebit, fiindcă ambele echipe se pot considera în grafic: elevii lui Slaven Bilic au învins clar Irlanda (3-1), iar “azzurii” se pot felicita pentru remiza obţinută în faţa campioanei mondiale şi europene. Aproape sigur, cei care vor ataca mai mult vor fi croaţii, care pot forţa calificarea, dar şi Italia ravneşte mult la o victorie în faţa unei echipe care i-a creat coşmaruri timp de multă vreme.
În echipa lui Prandelli, este posibil ca Mario Balotelli, decepţionant în partida cu Spania, sa fie înlocuit cu autorul golului din acea partidă, Antonio di Natale.


Grupa C: Gdansk, Spania – Irlanda, ora 21:45, în direct pe TVR 1

Spania: 1. Casillas – 17. Arbeloa, 3. Piqué, 15. Ramos, 18. Alba – 8. Xavi, 16. Busquets, 14. X. Alonso – 22. Navas, 10. Fabregas, 6. Iniesta. Antrenor: Vicente Del Bosque.
Irlanda: 1. Given – 4. O’Shea, 5. Dunne, 2. St. Ledger, 3. Ward – 11. Duff, 6. Whelan, 8. Andrews, 7. McGeady – 10. Keane, 9. Doyle. Antrenor: Giovanni Trapattoni.
Arbitru: Pedro Proença (Portugalia).
Irlanda trăieşte un vis frumos la aceste campionate: deşi condusă de un tehnician italian mai aproape de era “catenaccio” decat de fotbalul modern (Trapattoni), joacă destul de ofensiv, pe alocuri sinucigaş. Iar dacă în faţa “verzilor” se află o echipă de stilul Spaniei, succesul de casă al meciului de la Gdansk este asigurat. Este neîndoielnic însă, că bătranul “don Giovanni” va căuta soluţii de a-şi fortifica defensiva (destul de naivă, uneori), însă “Trap” ştie că a ataca Spania este sinonim cu sinuciderea. Totuşi, irlandezii ştiu că o a doua înfrangere în acest turneu înseamnă eliminarea din faza grupelor. În privinţa Spaniei, doar remiza din meciul cu italienii nu-i permite lui Del Bosque să experimenteze, fiindcă mai are în faţă un meci cu Croaţia. Se pare că Jesus Navas va fi titularizat în locul lui David Silva, în timp ce în avanposturi, tehnicianul iberic are de ales între improvizaţia fericită Fabregas, sau varful consacrat, Fernando Torres. Palmaresul meciurilor directe este net favorabil ibericilor (13-7-4), dar “verzii” le-au făcut destule probleme în decursul anilor prin diverse preliminarii. Spania şi Irlanda s-au întalnit o singură dată într-un turneu final: în optimile ediţiei 2002, spaniolii au caştigat la lovituri de departajare (3-2), după ce scorul pe timpul regulamentar a fost 1-1.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.