Sport

Au început şocurile

Ziarul de Vrancea
8 iun 2012 564 vizualizări
ST: Week-end la Euro 2012

Astăzi, Cristiano Ronaldo şi ai săi se află în faţa tancurilor germane, iar maine are loc derbiul latin Spania - Italia
Grupa B: Olanda – Danemarca, astăzi, ora 19:00, la Harkov, transmis de TVR 1

Grupa B începe cu partida dintre Olanda şi Danemarca, una în care vicecampionii mondiali sunt net favoriţi. Chiar dacă palmaresul, favorabil olandezilor nu este chiar covarşitor (12 victorii, zece remize şi trei înfrangeri), trebuie spus că echipa daneză nu a mai caştigat un meci în faţa Olandei de exact 45 de ani, în preliminariile CE 1968! Este adevărat, la turneul final din 1992, Danemarca a eliminat Olanda în semifinale, dar rezultatul a fost egal, 2-2 şi decizia s-a dat la lovituri de departajare, cel care a ratat decisiv fiind superstarul Marco van Basten! Revanşa a fost cruntă în grupele Euro 2000, batavii impunandu-se la Rotterdam cu 3-0. Ultimul meci dintre cele două echipe s-a disputat tot la un turneu final, dar mondial: în 2010, la Johannesburg, Olanda a caştigat cu 2-0, după un autogol al lui Daniel Agger şi o reuşită semnată de Dirk Kuyt. Olanda stă mai bine decat Danemarca şi la capitolul meciuri de pregătire din ultima perioadă, chiar dacă a pierdut pe “Amsterdam ArenA” în ultimele secunde în faţa Bulgariei (1-2), însă a învins apoi cu 2-0 Slovacia şi cu 6-0 Irlanda de Nord. În acest ultim meci, jucătorul de la Arsenal, Robin van Persie, a înscris trei goluri, ceea ce l-a determinat pe selecţionerul Bert van Marwijk să-l prefere golgeterului preliminariilor, Klaas-Jan Huntelaar. Cu jucători ca Arjen Robben şi Wes Sneijder în spate, n-ar fi exclus ca van Persie să repete perfomanţa. Danemarca a înregistrat în ultimele două partide o înfrangere (1-3 cu Brazilia) şi o victorie (2-0 cu Australia).

Olanda: Stekelenburg – van der Wiel, Heitinga, Vlaar, Willems – Robben, Sneijder, Afellay – van Persie. Selecţioner: Bert van Marwijk.
Danemarca: Andersen – Jacobsen, Kjær, Agger, S. Poulsen – Kvist, Zimling – Rommedahl, Eriksen, Krohn-Dehli – Bendtner. Selecţioner: Morten Olsen.

Arbitru: Damir Skovina (Slovenia)

Grupa B:Germania – Portugalia, astăzi, ora 21:45, la Lvov, transmis de DolceSport

Primul adevărat derby al competiţiei se dispută astăzi, între Germania şi Portugalia. Un duel în care nemţii conduc clar la capitolul palmares, avand opt victorii din 16 meciuri disputate. Lusitanii au caştigat doar de trei ori, odată chiar la un turneu final, Euro 2000, într-o grupă din care au mai făcut parte Romania şi Anglia, tricolorii alături de lusitani obţinand calificarea chiar din postură de out-sideri. Atunci, portughezii au dat de pămant cu “panzerele” într-un turneu negru pentru ele, caştigand cu 3-0 prin tripla lui Sergio Conceiçao. Nu a fost prima întalnire directă la un turneu final european, meciul din 1984 încheindu-se la egalitate, 0-0, la Strasbourg, tot într-o grupă din care făcea parte şi Romania. Germania a învins Portugalia în sferturile ultimei ediţii (2008), cu 3-2, după ce în finala mică a Cupei Mondiale 2006, nemţii au caştigat cu 3-1 pe teren propriu. Interesant în privinţa palmaresului este faptul că trei dintre ultimele cinci partide s-au încheiat cu scor alb. Germania a suprins în ultima perioadă de pregătire prin înfrangerea cu 3-5 în faţa Elveţiei, într-un meci din care au lipsit internaţionalii de la Bayern, dar a caştigat ultimul meci de pregătire, 2-0 cu Israel, prin golurile marcate de André Schürrle şi Mario Gomez. Ultimele rezultate ale Portugaliei au fost dezamăgitoare (1-3 cu Turcia, 0-0 cu FRI Macedonia), dar poate tocmai de asta Cristiano Ronaldo şi colegii săi sunt capabili de surprize.
Simpla citire a formaţiei probabile a lui Joachim Löw îi arată clar valoarea incontestabilă, iar dacă, într-adevăr, “Miro” Klose va fi preferat lui Gomez, n-ar fi chiar o mare surpriză, aportul primului la succesele “Mannschaft-ului” fiind net superior celui adus de “Super-Mario”. Cristiano Ronaldo este, însă, un jucător care poate răsturna multe calcule prin valoarea sa incontestabilă, dovedită la Real Madrid.

Germania: Neuer – Boateng, Mertesacker, Badstüber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Müller, Özil, Podolski – Klose. Selecţioner: Joachim Löw.
Portugalia: Rui Patricio – J. Pereira, Pepe, Bruno Alves, Cœntrão – Veloso, Meireles – Moutinho, Nani, Cr. Ronaldo – Postiga. Selecţioner: Paulo Bento.
Arbitru: Stéphane Lannoy (Franţa).



* Grupa C: Spania – Italia, maine, ora 19:00, la Gdansk, în direct la DolceSport
Chiar dacă Spania este campioană mondială şi europeană en-titre şi chiar dacă fotbalul italian trece printr-un imens scandal de corupţie, ceea ce se va întampla maine la Gdansk nu e uşor de prezis. Ca să nu mai amintim isprava italienilor la Cupa Mondială din 2006, după afacerea “Calciopoli”, putem găsi două argumente în favoarea “squadrei”: palmaresul favorabil (29-10-11-8) şi... startul neaşteptat de slab al ibericilor la ultima Cupă Mondială pe care au caştigat-o: 0-1 cu Elveţia. Tot statistica ne conduce, însă, la posibilitatea unui joc fără gol. În cadrul turneelor finale europene s-au disputat trei jocuri, în care s-a marcat o singură dată, prin Gianluca Vialli, în 1988. Nu a fost gol nici la Euro1980, în meciul disputat la Florenţa şi nici la Euro 2008, spaniolii calificandu-se în semifinale la lovituri de departajare. Fireşte, pentru ambele echipe, o victorie în acest derby ar însemna aur curat, dar nu este exclus ca Vicente del Bosque şi Cesare Prandelli să abordeze prudent întalnirea, practică curentă în meciurile de foc programate în faza iniţială a turneelor. Spaniei îi lipseşte golgeterul tradiţional, David Villa, omul cu golul fiind cel care a îndoliat Barcelona, Fernando Torres de la Chelsea, iar Italia nu mai are apărarea de odinioară, cu Cannavaro şi Nesta. Ultima partidă între cele două echipe a fost disputată în august 2011, pe stadionul “San Nicola” din Bari şi s-a încheiat cu victoria “macaronarilor” cu 2-1, goluri marcate de Montolivo (’11) şi Aquilani (’84), respectiv, Xabi Alonso (’37 – penalty).

Spania: Casillas – Arbeloa, Piqué, Ramos, Alba – X. Alonso, Busquets – Iniesta, Xavi, D. Silva – Torres. Selecţioner: Vicente del Bosque.
Italia: Bufon – Bonucci, Chiellini, Giaccherini, Maggio –- Marchisio, Motta, de Rossi, Pirlo - Cassano, Balotelli. Selecţioner: Cesare Prandelli.
Arbitru: Viktor Kassai (Ungaria).

*  Grupa C: Irlanda – Croaţia, maine, ora 21:45, la Poznan, transmis de DolceSport
Între “cenuşăresele” grupei C, Croaţia are o poziţie mai solidă, reprezentand o echipă care a realizat destule surprize prin turneele finale. Irlanda nu este de neglijat: cu mulţi jucători ce evoluează prin eşaloanele inferioare ale Angliei, “verzii” au ajuns pentru prima oară după 18 ani la o mare competiţie, după ce acum trei ani, au fost opriţi de o “mană” a lui Henry şi un arbitru cu orbul găinilor, de la Cupa Mondială. Secretul a fost, fără îndoială, experienţa uriaşă a antrenorului italian Giovanni Trapattoni. Palmaresul între cele două echipe este subţirel şi uşor favorabil Irlandei (6-2-3-1). Oficial, Irlanda şi Croaţia s-au întalnit doar de două ori în preliminariile Euro 2000, victoriile fiind împărţite (1-0, 0-2). Selecţionerul Croaţiei are, înaintea acestui turneu, nevralgii în fiecare zi: după ce a fost nevoit să renunţe la Olic şi Lovren din cauza accidentărilor, vineri a mai pierdut un jucător, Ilicevic, iar ieri s-a anunţat că stalpul apărării, Vedran Corluka, ar putea rata turneul final. În concluzie, un meci de la care ne putem aştepta la orice.

Irlanda: Given –  St. Ledger, Dunne, Kelly, Ward – McGeady, Whelan, Andrews, Hunt– Keane, O’Shea. Selecţioner: Giovanni, Trapattoni.
Croaţia: Pletikosa – Schildenfeld, Strinic, Simunic – Pranjic, Srna, Modric, Rakitic – Jelavic, Eduardo. Selecţioner: Slaven Bilic.
Arbitru: Björn Kuipers (Olanda).




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.