Sport

A venit ora startului

Ziarul de Vrancea
7 iun 2012 734 vizualizări
Astăzi se dispută, la Varşovia şi Gdansk primele partide ale Campionatului European de fotbal * În grupa A, se înfruntă Polonia cu Grecia şi Rusia cu Cehia

Polonia – Grecia, ora 19:00, la Varşovia, meci transmis de TVR 1
După o festivitate de deschidere care va dura aproximativ o oră, astăzi, pe stadionul Naţional din Varşovia arbitrul spaniol Carlos Carballo va deschide seria meciurilor Campionatului European de fotbal din 2012, cu partida dintre Polonia şi Grecia. Este o întîlnire între două echipe care nu prea s-au arătat pe la turneele finale. Grecii au fost prezenţi în Italia 1980 şi în Portugalia 2004, ediţie pe care au şi caştigat-o, după o finală cu Portugalia, în care Aggelos Charisteas a înscris singurul gol al partidei. De atunci, grecii au înotat în mediocritate, antrenorul german Rehhagel n-a mai fost “Otto cel Mare”, iar la carma echipei a ajuns acum portughezul Fernando Costa, un antrenor cu stagii la Benfica şi Porto, care promitea să schimbe faţa destul de inestetică a echipei. Cat a reuşit, se va vedea în acest turneu. Din echipa elenă încununată cu lauri acum opt ani, mai rezistă pe baricade mijlocaşii Karagounis şi Katsouranis şi portarul Chalkias, care n-a jucat nici un minut în 2004, fiind rezerva lui Nikopolidis.
Şi mai săracă în participări la ospeţe europene este Polonia, în ciuda faptului că a avut, de-a lungul anilor, două medalii de bronz la Cupe Mondiale în 1974 şi 1982. Era generaţia de aur a fotbalului polonez, cu Deyna, Lato şi Boniek. La Euro, leşii au înregistrat acum patru ani prima lor participare, o participare modestă soldată doar cu o remiză în faţa Austriei (probabil, cea mai modestă gazdă din istoria competiţiei), adăugată înfrangerilor în faţa Germaniei şi Croaţiei. Nici acum Polonia nu reprezintă o forţă în fotbalul european, în schimb are doi jucători ofensivi de bază la proaspăta campioană a Germaniei, Borussia Dortmund (Blaszczykowski şi Lewandowski) şi – nu în ultimul rand – este o gazdă şi încă una care n-a avut ghinionul Ucrainei la tragerea la sorţi. Din acest motiv, naţionala lui Franciszek Smuda (care a debutat pe banca echipei cu o înfrangere pe teren propriu, scor, 0-1, în faţa tricolorilor lui Răzvan Lucescu), este favorită în partida din această seară, publicul varşovian fiind încă un argument. Mai viabil decat palmaresul net superior leşilor (10-2-3 din 15 meciuri), ştiut fiind că Grecia a fost mulţi ani o echipă de nivel modest.
Polonia: Szczesny – Boenisch, Wasilewski, Dudka, Wojtkowiak – Matuszczyk, Rybus – Obraniak, Blaszczykowski, Murawski – Lewandowski. Selecţioner: Franciszek Smuda.
Grecia: Chalkias – Maniatis, Malezas, K. Papadopoulos, Tzavellas – Karagounis, A. Papadopoulos, Makos – Katsouranis, Samaras, Salpingidis. Selecţioner: Fernando Costa.

Rusia – Cehia, astăzi, de la ora 21:45, la Gdansk în direct pe DolceSport


Cel de-al doilea meci este unul între două echipe cu ştaif, care au caştigat fiecare, cate odată, un titlu european. Rusia (mai exact, fosta URSS) s-a impus la prima ediţie din 1960, cand a învins în semifinale cu 3-0 chiar Cehoslovacia. Echipă care a caştigat titlul în 1976, în fosta Iugoslavie, dar din care, numeric şi valoric, slovacii au fost superiori cehilor. La aceeaşi ediţie, Cehoslovacia s-a calificat în sferturi, după ce au eliminat, într-o dublă manşă URSS. Istoria competiţiilor europene mai aminteşte de un meci Rusia – Cehia, în 1996, partidă foarte dramatică, în care cehii au condus cu 2-0, ruşii au înscris de trei ori la rand, pentru ca debutantul (pe atunci), Smicer să egaleze în ultimul minut, calificand Cehia în drumul spre finală. De altfel, echipa Cehiei a fost o specialistă a turneelor europene, generaţia condusă de jucători ca

Nedved sau Poborsky apărand rareori la Cupa Mondială


Cehia a ajuns în semifinale la Euro 2004, învinsă de minunea grecească, dar a fost eliminată în grupe la Euro 2008, acolo unde Rusia, a urcat în semifinala pierdută cu 0-3 în faţa Spaniei, după ce a învins Olanda cu 3-1 într-un meci cu prelungiri, considerat drept cel mai spectaculos al campionatului. În locul lui Guus Hiddink, antrenor este un alt olandez, Dick Advocaat, dar jucători ca Pogrebniak, Arşavin sau Zîrianov se află şi acum în lot. Cel mai experimentat jucător al cehilor rămane Tomas Rosicky, dar fotbalişti ca Necid sau Plasil sunt şi ei binecunoscuţi în fotbalul european.
Rusia: Akinfeev – Aniukov, Ignaşevici, Jirkov, Şaronov – Denisov, Şirokov, Izmailov, Zîrianov – Arşavin, Kerjakov. Selecţioner: Dick Advocaat
Cehia: Cech – Suchy, Kadlec, Hubnik, Gebre Selassie – Sivok, Hübschmann, Plasil – Rosicky, Necid, Pekhart. Selecţioner: Michal Bilek.
Arbitru: Howard Webb (Anglia).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.