Sport

Penibil, e puţin spus!

Ziarul de Vrancea
27 mai 2012 824 vizualizări
Echipa feminină de handbal a Romaniei a pierdut la scor partida decisivă cu Muntenegru (23-34) pentru calificarea la Jocurile Olimpice * abordarea catastrofală a meciului de către selecţionerul Radu Voina, delăsarea jucătoarelor de bază şi criza nesfarşită a acestui sport în Romania au condus la acest moment al adevărului

După ce a pierdut primul meci contra echipei Franţei (19-24), toate speranţele handbalistelor tricolore s-au legat de a doua partidă, contra naţionalei din Muntenegru, chiar dacă echipa care se confundă cu Buducnost Podgorica este poate mai redutabilă decat Franţa la ora actuală. Însă speranţele antrenorului Radu Voina şi ale tuturor amatorilor de handbal din Romania, s-au risipit în numai trei minute: la scorul de 2-2, tricolorele au pierdut trei atacuri consecutive, iar încercarea de anihilare a Bojanei Popovic a fost o carte catastrofală de la început, fiindcă a fost lăsată să zburde Katarina Bulatovic, care a înscris gol după gol. Cu jucătoare tinere lăsate exclusiv pe faza defensivă (Gabriela Perianu sau Diana Druţu), apărarea romană a fost “varză”  şi doar cateva intervenţii de excepţii a tanărului portar Mirela Nichita a mai dat oarece speranţe tricolorelor, care s-au apropiat de la 5-12 la 8-12 şi 12-15. Intervenţii care s-au dovedit inutile, nu numai din cauza găurilor de pe semicerc, dar şi “mulţumită” bramburelii din atac, unde jucătoarele noastre pierdeau mingi una după alta. Colac peste pupăză, echipa Romaniei a pierdut-o încă din finalul primei părţi pe Patricia Vizitiu, grav accidentată, dar pană la urmă şi acest ghinion a fost nesemnificativ în joc, din moment ce pe faza defensivă, jucătoarele romane nu ştiau pe cine s-o păzească, pe Bojana sau Katarina. Uluiala a continuat şi după pauză, deşi scorul de 13-17 nu era nerecuperabil. Aşa că muntenegrencele au refăcut rapid diferenţa de şapte goluri şi nu numai atat, finalul arătand pe tabelă un scor de 34-23 pentru echipa mai bună. După meci, se mai baiguiau pe sticlă vorbe despre oarece şanse în cazul în care Japonia ar fi învins Franţa. Însă jucătoarele galice au învins cu 30-17 (13-7), iar Franţa şi Muntenegru merg împreună la Jocurile Olimpice.


Statuie pentru o legendă


Eşecul campaniei de calificare a handbalului feminin romanesc la Jocurile Olimpice era unul previzibil şi nu poate fi scuzat nici de forţa celor două adversare, nici de absenţa Cristinei Neagu şi cu atat mai mult de accidentarea Patriciei.  De altfel, Muntenegru a demonstrat că, în teren, nu stă numai în Bojana Popovic. Handbalul feminin romanesc este în cădere liberă şi urmează, cu fidelitate, declinul mai vechi al celui masculin. Jucătoarele experimentate din lot şi-au cam trăit traiul, iar din urmă nu vin fete măcar la fel de talentate. Selecţionerul Radu Voina va demisiona cu siguranţă, dar atat la băieţi cat şi la fete, starea handbalului romanesc nu stă într-un antrenor sau altul. Credem că o soluţie de salvare este ridicarea unei statui pentru excepţionalul handbalist care a fost Cristian Gaţu şi venirea pe postul pe care îl ocupă a unui manager adevărat, înconjurat de o echipă de oameni competenţi în materie de handbal, disciplină care a fost mulţi ani mandria sportului romanesc. (Nic. G)
 PS: Un rezultat care nu mai contează: Romania – Japonia 28-26 (18-10). Un progres faţă de Mondiale, cand tricolorele au terminat la egalitate cu acelaşi adversar. La Olimpiadă va merge, printre altele, echipa Olandei, care a reuşit să elimine Croaţia în turneul de la Guadalajara.
 CAS


Voina dă vina pe veterane


"Dacă nici într-un meci atat de important ca cel de astăzi, cu Muntenegru, nu am făcut ce trebuia, ce mai e de spus? Atitudinea unor jucătoare, nu vreau să dau nume, dar e vorba de cele cu experienţă, a fost una dezamăgitoare, de vacanţă. Meciul de astăzi şi turneul per-total le-ar fi salvat sezonul, aveau şansa să meargă la Jocurile Olimpice, iar unele chiar să-şi încheie cariera atat de frumos. Poate ne dorim prea mult şi doar asta ne e valoarea şi probabil că nu meritam să ajungem la Olimpiadă în aceste condiţii. Am avut o pregătire bună, dar ce s-a văzut pe teren a fost departe. Una e să te antrenezi şi alta e meciul, mai ales meciuri dicisive. Meciul nu seamănă cu antrenamentul. Fetele nou-venite la lot au depus efort, şi-au dorit enorm, dar nu au încă experienţă şi ştiinţa jocului. Nu poţi să le zici nimic, dacă vezi că s-au zbătut, atat cat au putut. Există înfrangeri pe care le poţi accepta şi altele pe care nu le poţi accepta. Pe cea de astăzi, eu nu pot s-o accept. Ieri am pierdut cu Franţa, dar am jucat mai bine. Astăzi însă, era un meci decisiv, trebuia să arătăm cu totul altă motivaţie şi atitudine pe teren", a declarat  selecţionerul Radu Voina, pentru MEDIAFAX.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.