Sport

Mozaic international: Crispare pe pieţele financiare: Grecia organizează, din nou, alegeri

Ziarul de Vrancea
15 mai 2012 609 vizualizări
Grecia este nevoită să organizeze alegeri în iunie, în lipsa unui acord între liderii săi asupra formării unui Guvern de coaliţie în urma alegerilor de la 6 mai, după ce alegătorii au respins politicile de austeritate administrate ţării de doi ani şi au privat liderii de majoritatea necesară în Parlament.

Eşecul grec era previzibil de mai multe zile, din cauza refuzului categoric al blocului stângii radicale Syriza - propulsat ca cea de a doua cea mai importantă formaţiune politică în alegerile de la 6 mai, în baza respingerii sale fără menajamente a cerinţelor de austeritate UE-FMI aplicate ţării începând din 2010 -, de a intra în alianţă cu partidele conservator sau socialist, care au ratificat "diktatul". Dimar, rezultat în urma unei sciziuni a Syriza, a condiţionat susţinerea sa de o participare a acestui bloc, apreciind că este singurul apt să ţină cont de rezultatul urnelor.
Potrivit sondajelor de săptămâna aceasta, Syriza s-ar clasa pe primul loc în viitoarele alegeri, cu un program combinând respingerea memorandumului şi menţinerea ţării în zona euro, ceea ce până în prezent a fost respins ca inacceptabil de către partenerii Greciei din zona euro.
În urma unei serii de declaraţii de ameninţare, în ultimele zile, zona euro a transmis luni seara un mesaj de susţinere, reafirmându-şi sprijinul "de neclintit" faţă de menţinerea Greciei în Uniunea Monetară, în timp ce numeroşi decidenţi economici subliniau că o retragere greacă din zona euro ar costa foarte scump economia europeană. Însă oferta ar putea fi modificată de noul verdict al electoratului grec, chiar dacă grecii speră la o schimbare a politicii europene de austeritate, după învestirea socialistului Francois Hollande ca preşedinte al Franţei.

Un bărbat şi-a dat foc în faţa tribunalului unde este judecat Breivik

Un bărbat şi-a dat foc, ieri, în faţa tribunalului din Oslo, unde se desfăşoară procesul extremistului Anders Behring Breivik, autorul atacurilor din vara trecută soldate cu 77 de morţi. "Bărbatul a traversat strada şi s-a incendiat", a declarat Kjell Jan Kvarme, un oficial din cadrul poliţiei. "Agenţii de poliţie au reuşit să îl stingă rapid", precizează el. Bărbatul, care încă nu a fost identificat, a fost transportat la spitalul Ullevall, având arsuri grave. "Nu avem motive să credem că acest gest are vreo legătură cu procesul lui Breivik, care se afla în tribunal în momentul incidentului", a spus Kvarme.

Preşedintele pakistanez, invitat la summitul NATO de la Chicago

NATO l-a invitat pe preşedintele pakistanez Asif Ali Zardari la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Chicago, în Statele Unite, la partea reuniunii consacrată situaţiei din Afganistan, au anunţat ieri atât Islamabadul, cât şi blocul militar, la Bruxelles. Pakistanul este acuzat frecvent că îi susţine pe talibanii afgani care întreţin baze în spatele frontului, în zonele de frontieră din nord-vestul ţării. Islamabadul şi-a închis de aproape şase luni drumurile de acces convoaielor de aprovizionare ale Forţei NATO în Afganistan, după ce membri ISAF au ucis 24 de militari pakistanezi la frontieră, într-un bombardament. Zardari va anunţa dacă acceptă invitaţia NATO abia după reuniunea Consiliului de Apărare a ţării sale, care urma să se pronunţe aseară asupra unei redeschideri a drumururilor pentru convoaiele NATO, a declarat pentru AFP Farhatullah Babar, purtătorul de cuvânt al preşedintelui.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.