Sport

A venit vremea lui Vettel

Ziarul de Vrancea
22 apr 2012 673 vizualizări
Germanul de la Red Bull a cîştigat spectaculos Marele Premiu de Formula 1 din Bahrain, conducînd cursa de la cap la coadă

Sezonul 2012 al Campionatului Mondial de Formula 1 continuă să se desfăşoare sub semnul echilibrului, Sebastian Vettel reuşind, ieri, după Marele Premiu al Bahrainului, să-şi treacă şi el numele pe lista cîştigătorilor din acest an, alături de Jenson Button, Fernando Alonso şi Nico Rosberg. Desfăşurat într-un climat ostil şi marcat de protestele populaţiei şiite faţă de abuzurile conducerii sunite a regatui, Marele Premiu al Bahrainului a fost dus la bun sfîrşit, fără probleme majore de securitate.
Startul cursei de duminică l-a găsit în frunte pe Vettel, aflat în pole-position pentru prima în acest sezon, urmat de Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), Mark Webber (Red Bull), Jenson Button (McLaren-Mercedes),  Nico Rosberg (Mercedes). Primii trei piloţi şi-au păstrat poziţiile şi după primul viraj, apoi Vettel a început să se distanţeze tur după tur, în stilul său carateristic.  Însă cu adevărat "exploziv" au plecat în cursă piloţii Lotus-Rénault. în primul tur, Romain Grosjean a urcat pe locul IV după ce a fost al şaptelea pe grilă, iar colegul său Kimi Räikkönen, locul 11 la start, a ajuns pe poziţia a şaptea. Cei doi şi-au continuat evoluţiile excepţionale şi pînă la primul schimb de pneuri au "măturat" tot în calea lor. Francezul i-a depăşit pe Webber şi pe Hamilton, iar Räikkönen a fost mai întîi depăşit de Felipe Massa, apoi l-a întrecut el pe brazilianul de la Ferrari, pe Button şi pe Alonso, iar după prima intrare la boxe a ajuns în spatele lui Grosjean, aflat la trei secunde de liderul Vettel.   În turul 24, Räikkönen şi-a întrecut colegul de echipă şi l-a luat în vizor pe Vettel. După a doua intrare la boxe şi pînă în turul 40, finlandezul revenit de curînd în Marele Circ a stat lipit de campionul mondial en-titre, dar acesta din urmă s-a dovedit a fi imposibil de depăşit. În acel tur, atît Räikkönen, cît şi Vettel au efectuat ultimul schimb de pneuri. De atunci, pilotul de la Lotus-Reénault nu s-a mai putut apropia la mai puţin de două secunde de conducătorul cursei.
Astfel, Vettel şi-a trecut în palmares prima victorie în acest sezon şi a 22-a din carieră. Räikkönen a încheiat al doilea, marcînd prima sa prezenţă pe podium de la revenirea în Formula 1 după doi ani în care a concurat în competiţii de raliuri. Grosjean a ocupat locul trei în final, realizînd performanţa carierei sale şi fiind totodată primul francez pe podiumul unei curse de Formula 1 din 1998, Webber şi Rosberg au trecut linia de sosire pe locurile IV, respectiv V, fiind urmaţi de britanicul Paul Di Resta de la Force India, singurul pilot care a optat pentru o strategie cu numai două opriri la boxe. Tot o premieră în acest sezon a reprezentat-o prezenţa în puncte a ambilor piloţi Ferrari. Fernando Alonso a ocupat poziţia a şaptea în cursă, iar Felipe Massa, a fost al nouălea. Brazilianul, ameninţat cu pierderea postului de conducerea Scuderiei, a cucerit primele puncte în 2012. Între cei doi piloţi Ferrari, s-a intercalat Hamilton. Un rezultat dezamăgitor pentru pilotul de la McLaren, aflat la numai o sutime de Vettel în calificări lui Button, a prins locul 10, cel care asigură un punct în clasamentul general. În Formula 1 urmează secţiunea europeană a sezonului, ce va fi întreruptă doar de Marele Premiu al Canadei. Etapa a cincea, Marele Premiu al Spaniei, va avea loc în 13 mai, la Barcelona. (MEDIAFAX)
Clasamentul piloţilor: 1. Sebastian Vettel - 53 de puncte; 2. Lewis Hamilton – 49 p; 3. Mark Webber - 48 p; 4. Jenson Button - 43; 5. Fernando Alonso – 43 p;
Clasamentul constructorilor: 1. Red Bull – 101 p; 2. McLaren-Mercedes - 92; 3. Lotus-Renault – 57 p.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.