Sport

Intre Mercedes Si McLaren

Ziarul de Vrancea
16 apr 2012 1057 vizualizări
Nico Rosberg a caştigat Marele Premiu al Chinei, prima cursă de Formula 1 caştigată de Mercedes după 57 de ani * Lewis Hamilton şi McLaren conduc în clasamente

Germanul Nico Rosberg a reuşit, duminică, la Shanghai, la cea de-a 111-a apariţie a sa în Formula 1, să caştige primul Grand Prix din carieră, rezultat care reprezintă, totodată, primul trofeu în vitrina Mercedes de la Marele Premiu al Italiei din 1955, cursă în care s-a impus Juan Manuel Fangio. Trebuie subliniat că producătorul german de automobile nu a deţinut ca acţionar majoritar o echipă de Formula 1 între anii 1956 şi 2009, mulţumindu-se să fie, începînd din 1994, furnizor de motoare şi apoi partener la team-ul McLaren-Mercedes. În China, piloţii Mercedes au anunţat evoluţii consistente încă din antrenamentele desfăşurate vineri. Forma lor bună a fost confirmată sambătă, în calificări, cînd numai Lewis Hamilton s-a strecurat între Nico Rosberg (pole-position) şi Michael Schumacher. Dar britanicul a fost retrogradat cinci poziţii după ce mecanicii au fost nevoiţi să schimbe cutia de viteze a monopostului McLaren-Mercedes, astfel că Schumacher s-a alăturat colegului său în fruntea grilei. "Linia" Mercedes a luat un start foarte bun, cu Rosberg distanţîndu-se uşor de Schumacher în primele tururi. Button a urcat de pe V pe III şi a talonat cuplul german. Turul 13 a fost unul cu ghinion pentru Schumacher. Septuplul campion mondial a trecut pe la boxele echipei sale, însă mecanicii nu au reuşit să-i fixeze suficient o roată, astfel că el a tras pe dreapta la scurt timp după ce ieşit de la boxe.

Ierarhiile s-au schimbat rapid funcţie strategiile piloţilor

Piloţii au abordat Marele Premiu al Chinei cu strategii diferite, ceea ce a făcut ca ierarhiile să se schimbe rapid în timpul cursei, în funcţie de cît de uzate erau pneurile fiecărui monopost şi de momentele în care se intra a boxe. Cu puţine excepţii, Rosberg a condus pînă în turul 35, apoi a mers la standuri şi i-a "predat" poziţia de lider lui Button. Britanicul era o ameninţare reală pentru Mercedes. În turul 40, Button a intrat la randul său la standuri. Mecanicii au reuşit cu greutate să-i monteze roata stanga-spate, iar întarzierea de aproape zece secunde i-a năruit pilotului McLaren şansele la victorie. În aceste condiţii, Rosberg a preluat din nou conducerea şi s-a îndreptat fără greşeală către victorie. Jenson Button, care a mizat pe o strategie cu trei opriri, faţă de una cu două în cazul lui Rosberg, a reuşit să ocupe locul doi în final. El a fost urmat de colegul său Lewis Hamilton, care şi-a îmbunătăţit consistent locul VII ocupat la start. Folosirea pneurilor pană la limita maximă de viaţă a avut efecte dezastruase pentru unii piloţi. Kimi Rãikkönen (Lotus-Reanult) era pe locul doi în turul 40, dar în cîţiva kilometri a ieşit din zona punctelor şi a terminat cursa pe locul 14. (MEDIAFAX)
Clasamentul cursei: 1. Nico Rosberg (Mercedes); 2. Jenson Button (McLaren); 3. Lewis Hamilton (McLaren); 4. Mark Webber (Red Bull); 5. Sebastian Vettel (Red Bull); 6. Romain Grosjean (Rénault); 7. Bruno Senna (Williams); 8. Pastor Maldonado (Williams); 9. Fernando Alonso (Ferrari); 10. Kamui Kobayashi (Sauber).
Clasamentul general al piloţilor: 1. Lewis Hamilton – 45 p; 2. Jenson Button -43 p; 3. Fernandlo Alonso – 37 p; ; 4. Mark Webber – 36 p; 5. Sebastian Vettel – 28 p; 6. Nico Rosberg – 25 p;
Clasmentul constructorilor:  1. McLaren-Mercedes – 88 p; 2. Red Bull – 64 p; 3. Ferrari – 37 p; 4. Sauber – 31 p; 5. Mercedes GP – 26 p.  Următoarea etapă, Marele Premiu al Bahrainului, va avea loc în 22 aprilie, pe circuitul de la Sakhir.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.