Sport

Tentativă de premieră mondială

Ziarul de Vrancea
11 apr 2012 576 vizualizări
Constantin Lăcătuşu şi trei germani vor încerca să atingă vîrful Tsartse din Himalaya

Constantin Lăcătuşu, primul roman cuceritor al Everestului şi singurul deţinator al performanţei Top 7 (escaladarea celor mai înalte vîrfuri de pe cele şapte continente), va pleca din nou în Himalaya pentru a încerca ascensiunea în premieră mondială a vîrfului Tsartse de 6346 de metri. Expediţia romano-germană se va realiza fără şerpaşi de altitudine în perioada 13 aprilie - 18 mai, se arată într-un comunicat remis, ieri, agenţiei MEDIAFAX. Alături de Lăcătuşu se vor afla trei alpinişti germani. Proiectul este susţinut de Consiliul Local Piatra Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ, RIFIL şi VAUDE Sport Germania.  Prin acest proiect, Lăcătuşu celebrează 20 de ani de la prima performanţă romanească în Himalaya. în 2 august 1992 el a fost primul roman care a urcat un vîrf de 8000 de metri, Broad Peak (8047 m).
Vîrful virgin Tsartse (6346 m) face parte din masivul Mukut Himal, grupul Himalayan Dhaulagiri şi este situat în nordul Nepalului, în apropierea graniţei cu Tibetul. Vîrful Chulu Far East (6100 m), care va fi urcat în etapa pregătitoare de aclimatizare, se află în apropiere, în grupul Annapurna.  Tsartse a fost încercat pînă în prezent, fără success, de expediţii din Franţa, Germania, Japonia şi SUA. În cursul tentativei gemano-romane din 2006, Constantin Lăcătuşu, alături de Frank Mützner şi Götz Wiegand au renunţat la ascensiunea pe Tsartse din cauza condiţiilor locale riscante (zăpadă abundentă, instabilă) dar au reuşit să descifreze un traseu de atac original care va fi utilizat în această nouă încercare. În 2010, o expediţie de la Clubul Alpin American a încercat şi ea fără success o apropiere de Tsartse, menţionînd în raportul publicat în anuarul AAJ (American Alpine journal) că Tsartse este încă neurcat, dar Peak Europa a fost atins şi denumit astfel de romanul Lăcătuşu şi colegii săi germani, Frank şi Goetz.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.