Sport

Aventura lui Colibăşeanu

Ziarul de Vrancea
4 apr 2012 492 vizualizări
Alpinistul Horia Colibăşeanu va pleca, în această dimineaţă, într-o expediţie în care va încerca escaladarea vîrfului Kangchenjunga, al treilea ca înălţime din lume, după Everest şi K2, avînd o altitudine de 8.586 metri.

"Sper ca în două săptămîni să ajungem la baza muntelui, după care urmează o perioadă de aclimatizare, apoi în aproximativ o lună să ne pregătim de ascensiunea finală. Kangchenjunga este considerat a fi cel mai periculos vîrf din lume, conform statisticilor de după anul 2000. Sper să fiu primul roman care cucereşte acest vîrf. Va fi o expediţie fără oxigen suplimentar pentru că eu consider că în acest mod astfel de acţiuni devin sportive. Multe federaţii de alpinism din lume consideră folosirea oxigenuluii suplimentar dopaj, diferenţa fiind foarte mare. Spre exemplu, pe Everest au urcat aproximativ 3000 de oameni, dar doar 100 au făcut-o fără oxigen suplimentar", a declarat Colibăşeanu, într-o conferinţă de presă. Delegaţia care va încerca să escaladeze vîrful Kangchenjunga este compusă din doi romani, Colibăşanu fiind însoţit de Adrian Văleanu, un slovac, doi spanioli şi doi italieni.


Leo Messi se luptă cu recordurile


Atacantul argentinian al echipei FC Barcelona, Lionel Messi, a devenit cel mai bun marcator într-un sezon de Liga Campionilor, reuşind 14 goluri şi devansîndu-l pe olandezul Ruud van Nistelrooy, care înscrisese de 12 ori pentru Manchester United în 2002-2003. Messi, care a transformat două penaltiuri în meciul cu AC Milan, scor 2-1 la pauză, în manşa secundă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor, egalase deja recordul lui Van Nistelrooy în sezonul 2010-2011. În manşa tur, disputată la Milano, scorul a fost egal, 0-0.


Porto scoate 20 mii de euro


Comisia de Disciplină a UEFA a sancţionat  gruparea FC Porto cu o penalitate de 20.000 de euro pentru comportamentul rasist al propriilor fani în timpul meciului tur din 16-imile de finală ale Ligii Europa cu Manchester City, disputat la 16 februarie, pe teren propriu. La 21 februarie, UEFA anunţa că a deschis o procedură disciplinară împotriva echipei FC Porto pentru "comportament incorect" al suporterilor săi, care au avut o atitudine rasistă în timpul meciului tur cu Manchester City (2-1 pentru englezi), la sesizarea grupării britanice. Clubul englez s-a plîns la UEFA pentru scandările rasiste ale fanilor portughezi la adresa jucătorilor Yaya Touré şi Mario Balotelli. Manchester City s-a calificat în optimile de finală ale Ligii Europa, după ce a învins şi în retur, cu scorul de 4-0 (1-0), pe FC Porto.


Tragedie pentru sportul somalez


Preşedintele comiteului olimpic somalez, Aden Yabarow Wiish, şi cel al federaţiei de fotbal, Said Mohamed Nur, au fost ucişi, miercuri, într-un atentat care a avut loc la Teatrul Naţional din Mogadiscio, soldat cu patru morţi şi mai mulţi răniţi, potrivit unui bilanţ provizoriu. "Sînt patru morţi, printre care preşedintele comitetului olimpic şi preşedintele federaţiei de fotbal", a declarat Abdirahman Omar Osman, purtător de cuvînt al guvernului somalez. Potrivit BBC, care notează că numărul morţilor ar fi de 10, Teatrul Naţional, închis la începutul anilor '90 din cauza războiului civil din această ţară şi redeschis luna trecută, găzduia un eveniment aniversar al televiziunii naţionale somaleze, la care participau mai multe personalităţi, printre care şi premierul Abdiweli Mohamed Ali. Acesta din urmă a scăpat nevătămat în urma atentatului. Atacul ar fi fost declanşat de o femeie kamikaze, membră a organizaţii islamiste Al-Shabab, care ar fi detonat o bombă în timp ce pe scenă o artistă interpreta o melodie, iar publicul bătea din palme. Al-Shabab a revendicat atacul, dar a precizat că a fost vorba de un dispozitiv exploziv montat în sală, nu de un atac sinucigaş.


A murit un fost “galactic”


José María Zarraga, fost jucător la echipa de fotbal Real Madrid, cu care a cîştigat cinci Cupe ale Campionilor Europeni, a decedat marţi, la vîrsta de 81 de ani. Zaraga s-a născut pe 15 august 1930, iar din 1949 s-a transferat la Real Madrid, evoluînd pentru început la echipa a doua. A cîştigat cu Real şase titluri de campion al Spaniei, o Cupă a Spaniei, Copa Latina, Trofeul Villamarín, Trofeul Teresa Herrera, două Trofee Carranza, o Cupă Intercontinentală şi cinci Cupe ale Campionilor, între1956-1960. În memoria acestuia, jucătorii de la Real au purtat banderole negre la meciul de miercuri seara cu APOEL Nicosia, din Liga Campionilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.