Sport

Mourinho, magnatul antrenorilor

Ziarul de Vrancea
20 mar 2012 484 vizualizări
Portughezul a fost şi în 2011 cel mai bine plătit tehnician din fotbalul mondial Tehnicianul de la Real Madrid, José Mourinho, a fost antrenorul cel mai bine plătit în 2011, cu 14,8 milioane de euro, el fiind urmat de Carlo Ancelotti (acum la PSG), cu 13,5 milioane şi de Pep Guardiola (FC Barcelona) - 9,5, se arată într-o ierarhie realizată de France Football.

Portughezul în vîrstă de 49 de ani a fost primul antrenor din lume care a depăşit 10 milioane de euro pe an salariu, pe vremea cînd pregătea echipa Inter Milano, perioadă în care a încasat 11 milioane de euro pe an. Sursa citată precizează că "Mou" are acum acelaşi salariu la Real Madrid, diferenţa pînă la 14,8 milioane venind din drepturi de publicitate. Ancelotti îşi datorează veniturile perioadei în care a antrenat pe Chelsea. O mare parte din banii italianului se datorează sumei de 7,2 milioane de euro pe care a primit-o în momentul în care a fost dat afară de la gruparea londoneză. France Football estimează că Guardiola ar putea deveni în acest an noul "număr 1", în cazul în care se va despărţi de FC Barcelona şi va semna un nou contract, printre echipele unde ar putea ajunge tehnicianul spaniol numărîndu-se AC Milan, Manchester United sau o echipă din Qatar.
Pe locul patru în această ierarhia se sitează antrenorul formaţiei Arsenal Londra, Arsène Wenger, cu 9 milioane de euro, urmat de olandezul Guus Hiddink, acum la Anji Mahacikala, cu 8,6 milioane de euro, italianul Fabio Capello, fost selecţioner al Angliei, cu 8,5 milioane de euro, scoţianul Alex Ferguson (Manchester United) - 8 milioane de euro, olandezul Dick Advocaat, selecţionerul Rusiei - 7 milioane de euro, spaniolul José Antonio Camacho, selecţionerul Chinei - 6,1 milioane de euro. Italianul Roberto Mancini (Manchester City) încheie Top 10, cu 5,9 milioane de euro. În 2010, "podiumul" veniturilor a fost ocupat în ordine de Mourinho - 13,5 milioane de euro, Guardiola - 10,5 şi Rafa Benitez (Liverpool şi Inter Milano atunci) - 10,2. De altfel, "Mou" domină acest clasament din 2005, cu excepţia anului 2009, cînd ierarhia a fost condusă de barzilianul Felipe Scolari, antrenor atunci la Chelsea şi ulterior la Buniodkor (Uzbekistan).
În celelalte sporturi, veniturile cele mai mari le au tehnicienii din NBA, dar salariile acestora sînt mai mici decît în fotbal. Astfel, antrenorul echipei Boston Celtics, Doc Rivers, a fost cel mai bine plătit, cu 5,4 milioane de euro, el fiind urmat de tehnicianul echipei San Antonio Spurs, Greg Popovich, şi de cel al formaţiei New York Nicks, Mike D'Antoni, ambii cu 4,6 milioane de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.