Sport

Şi-a dat foc la valiză

Ziarul de Vrancea
6 mar 2012 765 vizualizări
Procurorii DNA au propus o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare, pentru Gigi Becali, în dosarul în care acesta este acuzat de dare de mită * procesul “Valiza” este finalizat, pronunţarea urmînd a fi făcută pe 20 martie

Judecătorii instanţei supreme au finalizat, ieri, procesul în care finanţatorul echipei Steaua, George (Gigi) Becali, vicepreşedintele FC Steaua, Teia Sponte, şi alte persoane sînt judecaţi pentru fapte de corupţie în sport, stabilind pronunţarea în acest dosar pentru 20 martie. La acest ultim termen, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, avocaţii inculpaţilor din dosar, dar şi acuzaţii au vorbit pe rînd în faţa judecătorilor, prezentînd argumentele pentru care trebuie fie condamnaţi, fie achitaţi.
Procurorul DNA, Cameluş Păduraru, a susţinut în faţa judecătorilor că George Becali şi avocata Alina Ciul trebuie condamnaţi la pedepse cu executare, în vreme ce pentru Piţurcă, Marino şi Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendare. Astfel, procurorul a arătat că George Becali trebuie condamnat pentru dare de mită şi trei fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată la o pedeapsă privativă de libertate. Procurorul a cerut patru ani de închisoare pentru fapta de dare de mită şi doi ani de închisoare pentru faptele de fals. Pedeapsă cu executare a cerut şi pentru avocata Alina Florentina Ciul, pentru care a solicitat stabilirea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru faptele de favorizare a infractorului şi fals. De asemenea, procurorul a cerut pedepse cu suspendare pentru mîna dreaptă a lui George Becali, Teia Sponte, pentru Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă. Pentru toţi cei trei procurorul a cerut condamnarea la cîte doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
În altă ordine de idei, magistratul DNA a precizat că "personaje" precum George Becali au corupt fotbalul romanesc şi că instanţa supremă nu trebuie să legalizeze astfel de practici prin soluţia ce o va da, dacă se doreşte redescoperirea unor noi valori fotbalistice romaneşti. În apărarea lor, avocaţii inculpaţilor din dosar au susţinut că probele prezentate de procurori fie sînt, în parte, nule, fie nu dovedesc acuzaţiile făcute de Direcţia Naţională Anticorupţie la adresa clienţilor lor.  Unul dintre avocaţii lui George Becali a susţinut în faţa judecătorilor că finanţatorul echipei Steaua nu a urmărit nici o clipă să comită fapte de corupţie, iar intenţiile acestuia au fost bune, în sensul de a motiva şi amplifica dorinţa de victorie a judecătorilor în meciul de la Cluj.Apărătorul lui Becali a mai precizat că nici o clipă jucătorii nu au crezut că finanţatorul echipei Steaua le va da bani şi chiar au luat în derîdere ofertele acestuia, context în care George Becali s-a ridicat în picioare şi a cerut instanţei să nu-l asculte pe avocat. "Domnul avocat spune numai minciuni. Eu vroiam să îi premiez", le-a spus Becali judecătorilor. Victor Piţurcă şi Teia Sponte au lipsit de la ultimul termen de judecată din acest dosar, avocaţii acestora arătînd instanţei că participarea lor la presupusele acuzaţii este minoră sau nu există în raport de probele aduse de procurorii anticorupţie.
Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi. Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino sînt acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului a fost judecat şi Raul Volcinschi.

20 martie, final şi în dosarul transferurilor


Sentinţa în procesul transferurilor de fotbalişti - în care au fost judecaţi George Copos, Ioan şi Victor Becali - s-a amînat pentru pentru 20 martie. Instanţa Tribunalului Bucureşti anunţase în 21 februarie că se va pronunţa în acest caz marţi, 6 martie, însă a amînat verdictul pentru 20 martie. La ultimul termen de judecată, din 21 februarie, au fost prezenţi toţi cei opt inculpaţi, agenţii de fotbalişti Ioan şi Victor Becali, acţionatul majoritar al FC Rapid, George Copos, preşedintele executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea, preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, fostul acţionar dinamovist Gigi Neţoiu, fostul impresar Gică Popescu şi fostul preşedinte al cluburilor Oţelul Galaţi şi Steaua, Mihai Stoica. Procurorul de şedinţă, Cristian Anghel, a cerut instanţei condamnarea tuturor inculpaţilor la pedepse cu executare, acestea variind între minimum pedepsei, pentru Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu, şi maximum acesteia pentru Ioan şi Victor Becali.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.