Sport

Pedepse cu executare

Ziarul de Vrancea
22 feb 2012 1667 vizualizări
Este cererea acuzării în dosarul transferurilor ilegale, în care sînt inculpaţi opt personalităţi din fotbalul romanesc * cele mai mari pedepse sînt solicitate pentru fraţii Becali, cele mai mici, pentru Gică Popescu şi Jean Pădureanu

Instanţa Tribunalului Bucureşti a anunţat că se va pronunţa peste două săptămîni în dosarul transferurilor de jucători, după ce marţi a finalizat dezbaterile, la mai mult de trei ani de la începerea procesului.  La termenul de luni, care a început cu o întîrziere de două ore şi jumătate, au fost prezenţi toţi cei opt inculpaţi, agenţii de fotbalişti Ioan şi Victor Becali, acţionatul majoritar al FC Rapid, George Copos, preşedintele executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea, preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, fostul acţionar dinamovist Gigi Neţoiu, fostul impresar Gică Popescu şi fostul preşedinte al cluburilor Oţelul Galaţi şi Steaua, Mihai Stoica. Avocaţii au cerut acordarea unui nou termen, solicitînd o expertiză financiar-contabilă a transferurilor şi audierea a încă doi martori, oficiali ai clubului Galatasaray Istanbul. Instanţa a respins cererea avocaţilor şi a decis să judece în continuare. Instanţa a audiat la termenul de luni doi martori, Gheorghe Plugaru, care şi-a menţinut declaraţia anterioară, dată în faza urmăririi penale, în faţa procurorilor anticorupţie şi Justin Ştefan, fost jurist al FRF. Ştefan a susţinut în faţa instanţei că "pînă în 2008, în regulamentul FIFA, privind statutul şi transferul jucătorilor nu era prevăzută nici o interdicţie cu privire la deţinearea unor drepturi cu conţinut economic, corelative unui transfer, de către o terţă persoană".
În momentul în care a mers să semneze declaraţia dată în faţa instanţei, juristul FRF a observat că una dintre afirmaţiile sale era formulată altfel decît o spusese el. Justin a insistat ca declaraţia sa să fie reformulată, dar preşedintele completului de judecată a refuzat, spunîndu-i că dacă nu este de acord să se consemneze acest lucru. În acel moment, Ioan Becali a făcut o criză de nervi şi a ţipat la preşedintele completului Geanina Teodorovici.  Victor Becali, Borcea, Neţoiu şi avocaţii au încercat să-l calmeze pe Ioan Becali. în sală au intrat cinci jandarmi, dar aceştia nu au interveni. În cele din urmă, judecătoarea l-a chemat pe fostul impresar şi i-a arătat că s-a modificat declaraţia aşa cum a dorit martorul Justin Ştefan.
Procurorul de şedinţă din dosarul transferurilor, Cristian Anghel, a cerut instanţei condamnarea tuturor inculpaţilor la pedepse cu executare, acestea variind între minimum pedepsei, pentru Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu, şi maximum acesteia pentru Ioan şi Victor Becali. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu, Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal. În rechizitoriul DNA sînt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 - 2005.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
capsuna, acum 4439 zile, 23 ore, 45 minute, 38 secunde
Trebuie sa ajunga si golanii astia la parnaie . Cum altfel vanzatorul de butelii Borcea ajungea la Maiami cu curveta lui ? In loc da bratari cu diamante sa poarte catuse.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.