Sport

Horia şi-a găsit perechea

Ziarul de Vrancea
29 ian 2012 663 vizualizări
După două finale ratate la dublu masculin, Tecău a cîştigat primul său titlu de Grand Slam, împreună cu americana Bethanie Sands, la Australian Open, în finala de dublu mixt * Lauri pentru Viktoria Azarenka şi Novak Djokovic

Tenismanul roman Horia Tecău şi americanca Bethanie Sands, capi de serie numărul 8, au cîştigat, ieri, proba de dublu mixt la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, după victoria în faţa perechii Elena Vesnina/Leander Paes (Rusia/India), favoriţii nr. 5, scor 6-3, 5-7, 10-3. Tecău şi Mattek-Sands, ambii în vîrstă de 27 de ani, s-au impus după 102 minute de joc. Primele două seturi au fost echilibrate, însă în super-tie-break-ul decisiv, cuplul romano-american a fost irezistibil. Tecău a făcut o partidă memorabilă, el nepierzînd nici un game pe serviciul său. Cei doi sînt la primul succes din carieră, într-un turneu de Grand Slam.  Tecău a mai fost de două ori în finală, la Wimbledon (2010 şi 2011), alături de suedezul Robert Linstedt. Prezenţa lui Horia Tecău în finala unui turneu de dublu mixt a fost prima a unui roman din 1979. Ultimii romani ce au disputat o finală de Grand Slam au fost Virginia Ruzici şi Ion Ţiriac, care în 1979 pierdeau în ultimul act al turneului de la Roland Garros. Ilie Năstase are în palmares două titluri la două la dublu mixt, ambele la Wimbledon, cu jucătoarea americană Rosemary Casals, în 1970 şi 1972. " Am jucat două finale pînă acum şi mă bucur că în sfîrşit am cîştigat una. Sînt puţin grăbit, trebuie să fug la aeroport în jumătate de oră, dar va mai dura ceva acest sentiment şi vreau să mă bucur de el. Este bine că am «spart gheaţa», mai ales că ştiu cît de greu este. De acum înainte sper să vină şi alte titluri", a declarat Tecău, care a afirmat că a fost ajutat foarte mult de partenera sa, mai ales după ce a pierdut în semifinale la dublu masculin şi a fost nevoit să joace imediat la dublu mixt. "Bethanie m-a ajutat să lupt în acel meci. Acum în finală, Leander şi Elena au fost jucători foarte buni. Ei au revenit în setul doi, dar este un sentiment mai frumos atunci cînd cîştigi după o luptă grea", a spus romanul.  "Nu prea am fost nervoasă, prima finală, primul titlu, este un sentiment minunat. Eu am avut încredere în Horia şi ne-am simţit bine în teren", a adăugat Bethanie, care hotărîse în ulltimul moment să se înscrie la dublu mixt.


Azarenka, noua regină


Jucătoarea din Belarus Viktoria Azarenka (22 de ani) a învins-o pe rusoaica Maria Şarapova, scor 6-3, 6-0, şi a cîştigat, pentru prima oară în carieră, turneul Australian Open, urmînd să devină, tot în premieră, noul număr 1 mondial în ierarhia WTA. Şarapova a mai fost numărul 1 mondial, ultima oară în iulie 2008, în timp ce Azarenka nu a urcat niciodată mai sus de locul trei, pe care îl ocupa din septembrie 2011. Ea a disputat prima finală de Grand Slam, în 25 de participări. Cel mai bun rezultat pînă acum era semifinala de la Wimbledon în 2011. Maria Şarapova va trece luni pe locul 3 în clasamentul WTA începînd de luni, iar Kvitova îşi va păstra locul doi. Viktoria Azarenka este neînvinsă de la începutul anului, după ce a cîştigat şi turneul de la Sydney.


" Primele două game-uri au fost dezastruoase. însă am revenit. Trebuie să continui la fel. Vreau doar să îmi îmbunătăţesc în continuare evoluţiile. Faptul că trec pe primul loc WTA este un vis devenit realitate. Am visat atît de mult să cîştig un turneu de Grand Slam şi am muncit din greu pentru asta, astfel că trecerea pe primul loc este un bonus frumos", a declarat cîştigătoarea, în timp ce Şarapova a recunoscut superioritatea netă a jucătoarei din Belarus: Adversara mea a făcut totul mai bine decît mine astăzi. Eu am avut cîteva game-uri bune la început şi asta a fost tot. Apoi, ea a fost cea care a atacat, a lovit puternic şi a fost agresivă în teren. Eu alergam ca un iepure, încercînd să lovesc mingea. Ea era mai rapidă. Evident, o finală este un rezultat bun, dar este greu de fiecare dată atunci cînd pierzi. însă sînt mîndră că am ajuns atît de departe. Este un început bun de an", a spus “Maşa”.


Cea mai lungă finală de Grand Slam


Novak Djokovic şi-a păstrat titlul la Australian Open, învingînd după o finală maraton, după cinci ore şi 53 de minute, rezistenţa spaniolului Rafael Nadal, scor 5-7, 6-4, 6-2, 6-7, 7-5. Aceasta a fost cea mai lungă finală din istoria turneelor de Grand Slam, depăşind disputa dintre Ivan Lendl şi Mats Wilander, în 1988, la US Open, care a durat patru ore şi 54 de minute. Djokovic, în vîrstă de 24 de ani, a cîştigat al treilea Grand Slam consecutiv, după Wimbledon şi US Open în 2011. Sîrbul are acum 29 de turnee cîştigate, din care cinci de Grand Slam. Rafael Nadal, în vîrstă de 25 de ani, rămîne cu 46 de titluri în palmares, din care zece de Grand Slam. Sîrbul devine al cincilea jucător din era Open (din 1968) care cîştigă trei titluri consecutive de Grand Slam, după Rod Laver, Pete Sampras, Roger Federer şi Nadal. Ultima oară cînd Djokovici a fost învins la un Grand Slam a fost în semifinale la Roland Garros, în faţa lui Roger Federer, adică 21 de meciuri. Djokovic este al patrulea jucător începînd din 1968 care a cîştigat cel puţin trei titluri la Melbourne, după Andre Agassi (4), Roger Federer (4) şi Mats Wilander (3). Este primul care realizează dubla la Melbourne după Federer, în 2006 şi 2007.
După meci, Djokovic şi-a felicitat adversarul: "Rafa, tu eşti unul din cei mai buni jucători din istorie. Este păcat că nu pot fi doi caştigători. Sper că vom mai juca multe alte meciuri precum acestea şi multe alte finale", în timp ce Nadal a  spus că nu va uita niciodată acest meci. "Chiar dacă am pierdut, este ceva special pentru mine. Mulţumesc mult. Voi reveni aici şi voi continua să lupt", a declarat spaniolul. O pereche relativ nou formată, Leander Paes / Radek Stepanek (India / Cehia), care nici nu era cap de serie, a realizat surpriza probei masculine de dublu, ei învingînd cu 7-6, 6-2 cuplul favorit nr. 1, Bob / Mike Bryan (SUA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.