Sport

Tecău, în finală la dublu mixt

Ziarul de Vrancea
27 ian 2012 916 vizualizări
împreună cu americana Bethanie Sands, Horia va juca mîine în ultimul act la Australian Open, împotriva perechii Elena Vesnina / Leander Paes * Djokovic a cîştigat după aproape cinci ore semifinala cu Andy Murray

Perechea Horia Tecău/Bethanie Sands (Romania/SUA), cap de serie numărul 8, s-a calificat  în finala probei de dublu mixt de la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului. Cei doi au învins, în semifinale, perechea indiană Sania Mirza/Mahesh Bhupathi, cap de serie numărul 6, scor 6-3, 6-3, după 68 de minute de joc. Pînă la cîştigarea primul său titlu de Grand Slam, Tecău mai are un hop, finala cu favoriţii nr. 5, Elena Vesnina/Leander Paes (Rusia/India). Cuplul ruso-indian a învins cu 5-7, 6-2, 10-7 perechea italiană Roberta Vinci / Daniele Bracciali.
Leander Paes (38 de ani), locul 7 ATP în acest moment, este un foarte bun jucător de dublu, ocupînd la un moment dat prima poziţie mondială în această ierarhie. El are în palmares 48 de titluri la dublu masculin, printre care se numără şi şase trofee de Grand Slam, unul la Wimbledon, trei la Roland Garros  şi două la US Open. În trecut, el a făcut pereche cu conaţionalul său Mahesh Bhupathi, dominînd proba de dublu masculin, dar cei doi s-au separat după un conflict, la începutul anilor 2000. După aceea, el a avut alţi parteneri, cehii Martin Damm şi Lukas Dlouhy, pentru ca în 2011 să revină la Bhupati, cu care a ajuns în finală la Australian Open.  Paes are 12 prezenţe în finalele probelor de dublu mixt de la turneele de Grand Slam, incluzînd-o şi pe cea care va avea loc mîine, dintre care a cîştigat şase: Wimbledon (1999, 2003 şi 2010), Australian Open (2003 şi 2010) şi US Open (2008). El a avut partenere pe Lisa Raymond, Martina Navratilova, Meghan Shaughnessy (SUA), Cara Black (Zimbabwe), cuplul cu Vesnina fiind constituit în acest an.  Elena Vesnina, 25 de ani, este de asemenea o specialistă a probelor de dublu, ocupînd locul 10 în clasamentul WTA. Rusoaica, fostă numărul 9 WTA la dublu feminin, a fost finalistă la Roland Garros (2009 şi 2011) şi Wimbledon (2010), în această probă, avînd ca partenere pe Viktoria Azarenka (Belarus), Vera Zvonareva (Rusia) şi Sania Mirza (India).  Ea a fost, anul trecut, finalistă în proba de dublu mixt de la Wimbledon, unde a făcut echipă cu Mahesh Bhupathi.
Prezenţa lui Horia Tecău în finala unui turneu de dublu mixt este prima a unui roman din 1979. Ultimii romani ce au disputat o finală de Grand Slam au fost Virginia Ruzici şi Ion ţŢ riac, care în 1979 pierdeau în ultimul act al turneului de la Roland Garros. Ilie Năstase are în palmares două titluri la două la dublu mixt, ambele la Wimbledon, cu jucătoarea americană Rosemary Casals, în 1970 şi 1972.


Thriller cu “Nole”


A doua semifinală a turneului masculin, între liderul mondial, Novak Djokovic (Serbia) şi scoţianul Andy Murray, n-a fost deloc o joacă.  Nu prea bine pregătit din punct de vedere fizic, sîrbul a fost întins destul de tare de Murray, chiar dacă în seturile 1 şi 4 s-a impus clar (6-3, 6-1). Însă Murray a condus la seturi cu 2-1, după ce a cîştigat cu 6-3 actul secund şi cu 6-1 setul al patrulea. În setul decisiv, deşi “Nole” părea să se impună avînd 5-2, Murray a înviat şi a reuşit să egaleze şi a avut 40-15 pe serviciul adversarului şi trei mingi de meci. Sîrbul a revenit fantastic şi, în faţa unui Murray decepţionat, s-a impus şi în setul decisiv cu 7-5. Meciul încheiat cu 6-3, 3-6, 6-7, 6-1, 7-5 a durat patru ore şi 50 de minute.
Mîine, în finala masculină, Novak Djokovic îşi apără titlul cucerit anul trecut în faţa spaniolului Rafael Nadal. Scorul întîlnirilor directe este 16-13 pentru Nadal, însă Djokovic a cîştigat ultimele şase întîlniri, disputate toate în 2011. Meciul reprezintă a treia confruntare consecutivă dintre Djokovic şi Nadal în finala unui turneu de Grand Slam. Djokovic  s-a impus în primele două, la Wimbledon şi la US Open, în 2011.  Djokovic va juca a treia sa finală la Melbourne, unde s-a impus în 2008 şi în 2011. El va deveni, în cazul unei victorii, al cincilea jucător din era Open (din 1968) care cîştigă trei titluri consecutive de Grand Slam, după Rod Laver, Pete Sampras, Roger Federer şi chiar adversarul său din finala de la Melbourne, Rafael Nadal. De asemenea, el ar putea deveni al patrulea jucător cu cel puţin trei trofee la Melbourne în era Open, după Andre Agassi (4), Roger Federer (4) şi Mats Wilander (3).
Finala la dublu feminin: Vera Zvonareva / Svetlana Kuzneţova (Rusia) – Sara Errani / Roberta Vinci (Italia, nr. 11) 5-7, 6-4, 6-3.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.