Sport

Ne aşteaptă o Olimpiadă de criză

Ziarul de Vrancea
30 dec 2011 3768 vizualizări
De foarte mulţi ani, sportul romanesc nu a avut un an preolimpic atît de sărac * gimnastica şi canotajul au pierdut primele poziţii în topul sepranţelor, în favoarea scrimei şi canoei

Odată la patru ani, tot romanul se întreabă de unde vor pica medaliile olimpice. La cel puţin ultimele două ediţii, răspunsurile se îndreaptă pe două direcţii: gimnastica şi canotajul. Chiar şi la olimpiadele mai strălucitoare, baza a fost asigurată tot de aceste două discipline: Seul 1988 – 4 medalii de aur din 7 (trei la gimnastică, una la  canotaj); Barcelona 1992 – patru din patru (2, 2); Atlanta – 1996  - trei din patru (1,2); Sydney 2000 – şase din 11 (3,3); Atena 2004 - şapte din opt (4, 3), Beijing 2008 – două din  patru (1,1).  Iată însă, că în anul de graţie 2011, la cele două discipline-regine din sportul romanesc, Romania nu a cîştigat nici un titlu mondial, nici măcar o medalie. La canotaj, ca şi la multe altele, explicaţia e dublă: schimbul de generaţii (varianta oficială) sau incapacitatea de a asigura din timp concurenţă pe plan intern (versiunea de bun simţ). Ne-am bazat mereu pe Lipă, pe Susanu şi pe colegele lor de generaţie, fără a ne întreba ce va fi cînd le-o trece şi lor vremea. Ne mîngîiem cu medalia de aur europeană a echipajului de 8^1, completată cu argintul de la 2 rame (Camelia Lupaşcu – Nicoleta Albu) şi bronzul de la 4 vîsle.
La gimnastică există unele circumstanţe atenuante pentru seceta din Japonia: accidentările unor sportivi de frunte ca Sandra Izbaşa şi Marian Drăgulescu. Ca o consolare, oficialii anunţă ca premiu de consolare calificarea ambelor echipe (masculină şi feminină) la Jocurile Olimpice de la Londra. Şi cam atîta ne-a lipsit să vedem concursul olimpic fără romani. Să remarcăm, totuşi, că la Europenele di primăvară, fără chinezi, japonezi şi americani, Romania a cucerit trei medalii de aur: Sandra Izbaşa la sol şi sărituri, Flavius Koczi la sărituri (argint la individual compus). Au mai luat medalii Diana Chelaru (argint la sol) şi Amelia Racea (bronz la individual compus). După cum se observă, bîrna suspinelor nu mai este un punct forte al romancelor, care, în plus, de ani şi ani sînt paralele cu... paralelele.

Scrimerele şi canoiştii iau caimacul

Conform rezultatelor din acest an, locul gimnasticii şi canotajului în topul speranţelor a fost luat de canoe şi scrimă, disciplinele de la care au venit singurele titluri mondiale romaneşti din 2011. Cu un plus pentru scrimă, deoarece aurul obţinut de Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi la Szeged a fost la C2 – 500 m, care nu figurează în clasamentul olimpic. La proba de 1000 m, cei doi dinamovişti s-au clasat pe locul III, bilanţ identic cu cel de la Europenele din Belgrad. În plus, la competiţia continentală, Iosif Chirilă, s-a clasat al doilea la C1-1000 m, iar echipajul de kaiac 4-1000 m, al treilea, iar la mondiale, canoea de 4 a luat bronzul pe 1000 m. Marea speranţă este echipa feminină de spadă, cu Ana-Maria Br    înză, Anca Măroiu, Loredana Iordăchioiu şi Simona Alexandru a devenit în acest an campioană europeană şi mondială. Din păcate, doar fetele de la spadă au punctat în acest an, sabrerii, foşti campioni mondiali, rămînînd datori.
În rest, după cum se vede din caseta alăturată, bilanţul anului sportiv 2011 este foarte subţire, prefigurînd una dintre cele mai slabe participări olimpice romaneşti din ultimii.... foarte mulţi ani.


CAS
Alte medalii romaneşti în 2011 la sporturile olimpice
Atletism: Marian Oprea, bronz la CE indoor, triplusalt
Box: Răzvan Andreiana (56 kg) şi Mihai Nistor (^91 kg) bronz la CE, Bogdan Juratoni (75 kg), bronz la CM, ultimul fiind singurul pugilist roman calificat la Jocurile Olimpice.
Haltere: Antoniu Buci (62 kg) şi Răzvan Martin (69 kg) – argint la total la CE. 
Judo: Alina Dumitru (52 kg), al şaptelea titlu european; Corina Căprioriu (57 kg) şi Andreea Chiţu (52 kg), bronz la CM.
Lupte: Ştefan Gheorghiţă (bronz); Estera Dobre (argint) şi Cristina Croitoru (bronz) la CE
Tenis de masă: echipa feminină a Romaniei şi dublul Elizabeta Samara – Daniela Dodean – argint european





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.