Sport

Chinurile facerii unei naţionale

Ziarul de Vrancea
30 dec 2011 3113 vizualizări
Victor Piţurcă, actualul selecţioner, continuă, de fapt munca de reconstrucţie începută de Răzvan Lucescu * palmaresele celor doi tehnicieni pe anul 2011 prezintă asemănări izbitoare * 62 de jucători chemaţi la echipa reprezentativă în acest an, dintre care 23 de debutanţi * sita cerne în continuare, rezultatul îl aşteptăm în anii următori

După calificarea echipei reprezentative la Euro 2008, fotbalul romanesc a intrat într-o  cădere vertiginoasă. Victor Piţurcă, ultimul selecţioner care a adus echipa la un turneu final, a început următoarea campanie cu rezultate inacceptabile, cum au fost 0-3 cu Lituania, 2-3 cu Serbia, ambele acasă, sau 1-2 cu Austria. S-a dat semnalul reconstrucţiei, sub bagheta lui Răzvan Lucescu, însă şirul decepţiilor a continuat, culminînd cu acel 0-5 de la Belgrad. Totuşi, fiului celui mai prestigios antrenor roman i s-a dat credit în continuare, pentru campania Euro 2012, dar rezultatele au fost la fel de dezamăgitoare. Criticat de clanul Becali, dar şi de presă, pentru 1-1 cu Albania, dar şi pentru renunţarea la capriciosul Mutu, Răzvan a demisionat după un rezultat remarcabil: 3-0 cu Bosnia-Herţegovina, rezultat care a păstrat naţionala în cărţile calificării. A urmat o scurtă perioadă interimară, pentru turneul din America de Sud, în care echipa a fost condusă de Ştefan Iovan, secundul lui Răzvan. Alegerea succesorului s-a dovedit dificilă, pentru că Gică Hagi, favoritul FRF, a respins oferta de a prelua echipa în mijocul preliminariilor.
S-a revenit la Victor Piţurcă, deşi odiseea rezilierii contractului cu FRF în 2009 n-a fost prea agreabilă. Acestuia i s-a oferit un contract cu ţintă Euro 2016, celelalte calificări (2012, 2014) fiind tratate ca etape ale reconstrucţiei. Victor Piţurcă a încercat şi prima ţintă, Euro 2012, însă egalul cu Franţa de pe Arena Naţională a pus punct speranţelor. De fapt, nu atît rezultatul de 0-0 (deloc ruşinos) a fost cauza, ci prestaţia senzaţională a Bosniei, care a învins Belarus în deplasare şi a tăiat, practic, orice şansă. Celelalte rezultate din campanie, remizele cu Belarus şi Albaniei, au contat prea puţin, ca şi jocul dezamăgitor al echipei, dacă raportăm toate acestea la miza reconstrucţie.
O reconstrucţie la care au participat două antrenori, a căror contribuţie nu diferă prea mult. Dacă ne uităm la palmaresele celor doi tehnicieni în 2011, sar în ochi asemănări izbitoare. Ambii au punctat identic la capitolul victorii şi remize şi au suferit cîte o înfrîngere (golaverajul amîndurora este indentic!). Diferenţa este doar una, Piţurcă avînd două meciuri în plus jucate. Pînă şi “marotele” celor doi tehnicieni se aseamănă: Cociş, favoritul lui Piţi, a jucat şi în mandatul lui Răzvan, iar actualul selecţioner a spus într-o declaraţie că se va baza pe Florescu, dacă va reveni la o formă acceptabilă.
În anul 2011 au bifat selecţii 62 de jucători, dintre care 23 de debutanţi. Lucru criticat de multă lume, dar firesc, avînd în vedere miza 2016. Mulţi au dezamăgit, dar există şi certitudini, cum ar fi Papp, Alexe (aduşi de Răzvan) sau Chiricheş, Luchin, Chipciu (Piţurcă). Un lucru îmbucurător prezenţa fundaşilor tineri, în condiţiile retragerii lui Cristi Chivu de la naţională. La mijloc şi în atac se caută încă soluţii: semnificativ este faptul că Adrian Mutu (deşi n-a jucat decît cinci meciuri, el fiind în conflict cu ambii selecţioneri) este golgeterul naţionalei pe 2011, cu tot atîtea goluri. Rămîne ca anul viitor, Piţurcă să reuşească cristalizarea unui schelet de echipă, echilibrat în toate compartimentele, pentru a scoate, cel puţin, Romania de pe umilitorul loc 56 pe care se află în clasamentul FIFA.
O ultimă chestiune: Poate că o fi, la momentul actual, Lucian Sînmărtean, cel mai bun fotbalist roman, dar el are, totuşi, 32 de ani şi este greu de văzut ca o speranţă pentru 2016. Lucru şi pentru alţi jucători ceruţi cu insistenţă, ca Marius Niculae, Adrian Mutu, sau chiar Cristi Chivu, pe care unii l-ar ruga în genunchi să se întoarcă. Sînt jucători la care poţi apela într-un moment cheie, cînd îţi arde măseaua, dar nu pot constitui piloni ai reconstrucţiei!

CAS


Rezultatele echipei naţionale în 2011
Mandatul lui Răzvan Lucescu:  Romania – Ucraina 2-2. Alexa 2; Romania – Cipru 1-1.  Torje; Bosnia – Romania 2-1. Marica; Romania – Luxemburg 3-1.
Mutu2, Zicu; Romania – Bosnia 3-0. Mutu, Marica 2
Interimat, Ştefan Iovan: Brazilia – Romania 1-0; Paraguay – Romania 2-0.
Mandatul lui Victor Piţurcă: San Marino – Romania 0-1. Herea; Luxemburg – Romania 0-2.Torje 2; Romania – Franţa 0-0; Romania – Belarus 2-2. Mutu 2; Albania – Romania 1-1. Luchin; Belgia – Romania 2-1. D. Niculae; Romania – Grecia 3-1. Torje, Tănase, Chipciu.
Cele 14 goluri: Mutu 5, Torje 4, Marica 3, Alexa 2, Zicu, Herea, Luchin, Niculae, Tănase, Chipciu.
62 de jucători utilizaţi în anul 2012. Cele mai multe prezenţe: Gabriel Torje (12), Ciprian Marica, Răzvan Raţ (9), Ciprian Tătăruşanu, Răzvan Cociş, Bogdan Stancu (cîte 8).
23 de debutanţi: 7 în mandatul lui Lucescu, 4 în interimat, 12 în mandatul lui Piţurcă: Florin Gardoş, Paul Papp, Sabrin Sburlea, Liviu Ganea, Dragoş Grigore
Adrian Sălăgeanu, Marius Alexe (mandatul lui Răzvan); Iasmin Latovlevici, Gabriel Giurgiu, Lucian Antal, Cristian Oros (interimat); Vlad Chiricheş; Costin Curelea; Alexandru Chipciu; Srdjan Luchici; Doru Pintilii; Sorin Strătilă; Viorel Nicoară; Alexandru Măţel; Marian Plească; Valerică Găman; Cristian Bălgrădean,
Ionuţ Neagu (mandatul lui Piţurcă). Între cei 23 de debutanţi, cele mai multe meciuri jucate le are Papp (6), urmat de Gardoş şi Chiricheş (5).


Linii de clasament

Lucescu    5    2    2    1     10-6
Interimat    2    0    0    2     0-3
Piţurcă    7    3    3    1    10-6
Total        14    5    5    4    20-15




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.