Sport

Handbalul profesionist şi handbalul bugetar

Ziarul de Vrancea
30 dec 2011 3158 vizualizări
Oltchim Rîmnicu Vîlcea şi echipa naţională au aproape aceleaşi jucătoare şi acelaşi antrenor, dar între ele este o deosebire imensă.

Povestea este veche şi are iz de legendă. Punctul de pornire este Montreal 1976, Olimpiada în care a strălucit Nadia Comăneci, care a adus Romaniei trei din cele patru titluri olimpice cucerite. În acest an, echipa de handbal masculin a Romaniei, campioană mondială en-titre, a mers perfect pînă în finala olimpică, pe care a cedat-o fără drept de apel în faţa Uniunii Sovietice, ceea ce a afectat nu numai pe numeroşii romani de rînd dar şi familia conducătoare a Romaniei socialiste. S-ar fi spus atunci, pe şoptite, că la ce să mai hrănim 12-15 hojmalăi care să ne aducă o medalie de argint, cînd o copilă ca Nadia cucereşte trei de aur. Legendă sau nu, dar Montreal 1976 a fost punctul de pornire a degringoladei sporturilor de echipă în Romania. Peste ani, regimul dinastic ceauşist a căzut, dar mentalitatea a rămas. Baschetul, voleiul, rugbiul şi celelalte sporturi de echipă au fost neglijate sistematic de oficialităţile care se perindau la putere, iar investitorii privaţi s-au orientat cu precădere spre fotbal, datorită popularităţii sale incontestabile. Bronzul obţinut de voleibalişti la Jocurile Olimpice din 1980 a fost ultima strălucire a acestui sport care ne răsfăţa cu medalii, handbaliştii nu au mai luat o medalie din 1990, rugbiştii au pierdut contactul cu mărimile acestui sport, întrecîndu-se în meciuri sterile cu Georgia, Rusia şi altele, etc. Singura lumină era echipa feminină de handbal.
Ceea ce s-a întîmplat în 2011, este punctul cel mai de jos atins de Romania în domeniu. La Mondialele de handbal masculin, tricolorii s-au clasat pe locul 19, reuşind apoi să piardă de două ori în faţa Lituaniei în preliminariile europene (!), la polo pe locul 12, Georgia şi Portugalia ne-au învins clar în CEN, iar la Cupa Mondială, rugbiştii romani au părăsit competiţia fără vreo victorie. Rămînea handbalul fetelor.
Mulţi au gîndit just că, după eşecul de acum doi ani a echipei de tineret, handbalul feminin romanesc nu mai are viitor. Că nu vine nimic din urmă. Replica optimiştilor se lega de comportarea echipei Oltchim, în fond scheletul naţionalei. Însă Mondialele din Brazilia, a arătat adevărata faţă. Fără diamantele Cristina Neagu, Ionela Stancu şi Patricia Vizitiu, handbalul romanesc şi-a dovedit goliciunea. Două victorii chinuite cu Tunisia şi Cuba, o remiză penibilă cu Japonia, eşecul cu Brazilia şi o înfrîngere la 19 goluri diferenţă în faţa Franţei (record negativ istoric!) au precedat sentinţa din meciul cu Croaţia. Echipa feminină a Romaniei a încheiat Mondialul brazilian pe locul 13.
Bine, dar cum rămîne cu Oltchim? E drept, echipa vîlceană a ratat primăvara, din cauza unui experiment nefericit, aducerea celebrei Anja Andersen ca antrenoare, de loc compatibilă cu realităţile romaneşti. În schimb, în toamnă Oltchim a mers ceas în prima fază a grupelor din toamnă, învingînd în două rînduri coşmarul Anjei, Itxako Navarro. Diferenţa Oltchim-naţională este izomorfă cu cea dintre handbalul profesionist şi cel amator-bugetar. Este o diferenţă de atitudine şi mentalitate, chiar dacă pe teren se mişcă aceleaşi jucătoare iar pe bancă se află acelaşi antrenor. Şi dacă privim lucrurile aşa, putem crede că şansele Romaniei de calificare la Olimpiadă, după turneul din Franţa nu sînt cu mult mai mari, chiar dacă revin Cristina, Patricia şi Ionela.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.