Sport

Coloana de stiri sportive: All Blacks sînt şefii în rugby

Ziarul de Vrancea
29 dec 2011 3218 vizualizări
Considerată drept cea mai bună naţională din lume, echipa Noii Zeelande a tremurat multă vreme pentru a cîştiga cea de-a doua Cupă Mondială, chiar pe teren propriu

La 24 de ani de la primul titlu mondial, Noua Zeelandă a cîştigat pe teren propriu Cupa Mondială la rugby, pentru a intra în clubul naţiunilor care s-au impus de două ori şi pentru a nu înşela aşteptările uriaşe ale unui popor. Istoria a început pe Eden Park la Auckland. În 1987, pe această mitică arenă, căpitanul David Kirk a ridicat prima Cupa Mondială din istorie după ce a învins Franţa în finală, scor 29-9. După cinci ediţii fără succes (finală în 1995, semifinale în 1991, 1999 şi 2003, sferturi în 2007), în aceeaşi arenă căpitanul Richie McCaw i-a succedat pentru a ridica trofeul “William Webb-Ellis”, după ce a învins Franţa, scor 8-7. Aşteptaţi patru ani, All Blacks au răspuns prezent.
Exceptînd finala, cîştigată cu greu, neo-zeelandezii şi-au depăşit uşor toţi adversarii: Tonga (41-10), Japonia (83-7), Franţa (37-17), Canada (79-15), apoi Argentina în sferturi (33-10) şi marea rivală Australia în semifinale (20-6). Parcursul lor a fost însă marcat şi de evoluţii mai puţin bune, care au adus îngrijorare într-o ţară ce se temea de un nou blestem. Patru milioane de neo-zeelandezi au urmărit cu sufletul la gură situaţia accidentării căpitanului şi idolului Richie McCaw, devenit la 24 septembrie, în faţa Franţei, primul All Blacks care a ajuns la 100 de selecţii. Singurul rugbist ales de trei ori cel mai bun jucător din lume (2006, 2009, 2010), a acuzat dureri la un picior şi în ultima lună a Mondialului nu s-a antrenat, practic, pentru a se menaja în vederea meciurilor.Un forfait al căpitanului ar fi fost o lovitură dură, poate fatală, pentru All Blacks, care a înregistrat o altă absenţă înainte de ultimul meci din grupă, cea a altui idol, Dan Carter.
Numărul 10 nu a fost cu noroc pentru All Blacks. Dublura obişnuită a lui Carter, Colin Slade s-a accidentat în sferturi cu Argentina. Tînărul Aaron Cruden l-a înlocuit dar s-a accidentat în timpul finalei. Cu al patrulea număr 10, Stephen Donald, convocat cu două săptămîni mai devreme, All Blacks a cîştigat al doilea titlu. Acest trofeu permite Noii Zeelande să se alăture altor două ţări laureate de două ori: Australia (1991, 1999) şi Africa de Sud(1995, 2007). Trofeul recompensează generaţia excepţională a lui McCaw, Carter, Woodcock, Ali Williams, Nonu, Smith şi Muliaina. De asemenea, a recompensat perseverenţa antrenorului Graham Henry, în funcţie din 2003, şi care a plecat după CM. (MEDIAFAX).


Speriatu se duce la Cluj


Andrei Speriatu este noul antrenor cu portarii al formaţiei Universitatea Cluj, el înlocuidu-l pe Emil Szolomajer, care va rămîne în cadrul clubului, dar la echipa a doua, informează site-ul oficial al grupării ardelene. Născut în 29 septembrie 1957, Speriatu a jucat peste 400 de meciuri în primul eşalon al Romaniei, făcîndu-se remarcat la FC Argeş (1976-1980). A mai evoluat la Dinamo (1980-1981) şi Sportul Studenţesc (1981-1986), revenind apoi pentru încă patru ani la FC Argeş (1986-1990) şi încă trei ani la Sportul (1990-1993). în străinătate a evoluat o scurtă perioadă în Israel, la Shimshon Tel-Aviv (1991-1992). Cariera de antrenor a început-o la Dacia Piteşti, după care s-a ocupat de portarii echipelor Sportul Studenţesc, FC Argeş, Al-Nasr şi Steaua.


Un ivorian domină fotbalul rus


Atacantul ivorian al formaţiei ŢSKA Moscova, Seydou Doumbia, a fost desemnat cel mai bun fotbalist din campionatul Rusiei, de către un juriu format din jurnalişti locali. Internaţionalul în vîrstă de 23 de ani a obţinut un total de 591 puncte, un record pentru acest sondaj anual efectuat de revista Football începînd din 1964. Doumbia a înscris 24 de goluri în 32 de meciuri de campionat în acest sezon. El a marcat de cinci ori în faza grupelor Ligii Campionilor, permiţînd echipei sale să ajungă în optimile competiţiei unde va întîlni Real Madrid. Atacanţii Andrei Voronin (Dinamo Moscova) şi Alexander Kerjakov (Zenit Sankt Petersburg) completează podiumul.
Celtic a preluat comanda în Scoţia
Formaţia Celtic Glasgow este noul lider al campionatului Scoţiei, după ce a învins echipa Glasgow Rangers, în derbiul Old Firm, disputat, miercuri, în etapa a XXI-a. Unicul gol al meciului a fost marcat de Joe Ledley, în minutul 52. Celtic are acum un avans de două puncte faţă de Rangers. La Rangers, Dorin Goian nu a evoluat, el fiind suspendat.


Oful lui Hristo Stoicikov


Fosta glorie a fotbalului bulgar Hristo Stoicikov şi-a exprimat, ieri, resentimentele faţă de arbitrul francez Joël Quiniou, care i-a "distrus" visul de a accede în finala Cupei Mondiale din 1994, după ce nu a acordat un penalti în semifinale, în faţa Italiei. "Cînd eram copil visam să devin fotbalist, să cîştig Balonul de Aur şi titlul de golgeter la Cupa Mondială. Totul s-a îndeplinit. însă cel mai mare vis al meu a fost distrus de un arbitru francez. Nu-l voi ierta niciodată", a declarat Stoicikov, în vîrstă de 45 de ani, la postul bulgar BNT. La Cupa Mondială din SUA, Bulgaria a pierdut, scor 1-2, în faţa Italiei, în semifinale. Stoicikov îi reproşează lui Quiniou că nu a fluierat un henţ în suprafaţa de pedeapsă comis de fundaşul italian Alessandro Costacurta. "Şi-a bătut joc de mine, de antrenori, de tot poporul bulgar. L-am văzut după meci în SUA şi l-am scuipat de faţă cu toată lumea", a adăugat Stoicikov. Bulgarul a cîştigat Balonul de Aur în 1994, după ce a marcat şase goluri la Cupa Mondială din SUA, el fiind cel mai bun marcator alături de rusul Oleg Salenko.


Fotbalist dopat în Liga Campionilor


Fundaşul echipei Viktoria Plzen, David Bystron, a fost depistat pozitiv cu ocazia meciului disputat, în luna noiembrie, în Liga Campionilor, în compania formaţiei BATE Borisov (scor 1-1), a anunţat  gruparea cehă. Avertizat de UEFA într-o scrisoare trimisă în urmă cu cîteva zile, clubul Viktoria Plzen a solicitat imediat medicilor forului european o analiză a eşantionului B, a declarat managerul general al grupării, Adolf Sadek. Numele substanţei dopante nu a fost comunicat de club. "L-am anunţat pe jucător, iar acesta a susţinut că nu a folosit intenţionat o substanţă interzisă", a precizat Sadek, care a lăsat să se înţeleagă că este posibil ca recipientele cu urină folosite la meciul respectiv să nu fi fost tratate "aşa cum ar fi trebuit" şi să fi fost lăsate "nesupravegheate". Viktoria Plzen a încheiat pe locul trei grupa H a Ligii Campionilor, după FC Barcelona şi AC Milan şi va juca în 16-imile de finală ale Ligii Europa cu formaţia germană Schalke 04.  Bystron, în vîrstă de 29 de ani, a disputat şase meciuri în faza grupelor Ligii Campionilor, înscriind un gol în egalul, scor 2-2, cu AC Milan.

Freiburg şi-a schimbat antrenorul

SC Freiburg, ocupanta ultimului loc în campionatul Germaniei, s-a despărţit de antrenorul Marcus Sorg, înlocuit provizoriu de secundul Christian Streich, a anunţat directorul sportiv Dirk Dufner. Sorg, în vîrstă de 46 de ani, a preluat această funcţie în vară, el fiind pînă atunci antrenor al echipei a doua. El l-a înlocuit pe Robin Dutt, plecat la Bayer Leverkusen. SC Freiburg are doar trei victorii în campionat, cu 13 puncte şi ocupă ultimul loc al clasamentului la jumătatea sezonului.Sorg este al patrulea antrenor înlocuit în Bundesliga de la începutul sezonului, după Michael Oenning (Hamburger), Markus Babbel (Hertha Berlin) şi Ralf Rangnick (Schalke 04), ultimul renunţînd din motive de sănătate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.