Sport

Ce va aduce 2012 pentru sportul din Vrancea?

Dan Chiriac
23 dec 2011 1132 vizualizări
Alin Moldoveanu este marea speranţă pentru o medalie la Jocurile Olimpice u la seniori, doar boxerul Paraschiveanu şi judoka Iulian Surlă pot aduce medalii naţionale sau internaţionale pentru alte cluburi din ţară u fondurile pentru sport par să fie tot mai mici chiar şi într-un an electoral u doar două comune cu primari de la PDL au în plan să termine baze sportive în 2011

Anul 2011 se apropie de sfîrşit. Fără bani, sportul din judeţul Vrancea a trăit la fel ca-n ultimii ani din performanţele realizate de juniori. Seniorii au avut rezultate puţine. „Aştept vremea cînd cel mai bun sportiv al judeţului va fi un senior”, spunea un antrenor vrîncean la Gala sportului organizată la finalul săptămînii trecute. Din păcate, aşteptările vor mai dura ceva timp, în condiţiile în care în Vrancea nu există banii necesari pentru a se face performanţă la seniori. Iubitorii sportului din judeţ se pot lăuda numai cu cîteva rezultate notabile realizate de sportivii seniori din Vrancea pentru alte cluburi din ţară. Iulian Surlă, Alin Moldoveanu sau Cătălin Paraschiveanu sînt cîteva din numele care au făcut performanţe pentru alte cluburi din ţară. Anul 2012 nu aduce prea multe schimbări pentru sportul din Vrancea. Marile speranţe ţin însă de participarea trăgătorului Alin Moldoveanu la Olimpiada de la Londra. Ziarul de Vrancea vă propune 12 previziuni privind sportul din judeţ în anul ce va începe peste două săptămîni. Vom vedea în anul 2012 dacă acestea se vor adeveri sau nu.
1. Va reuşi Alin Moldoveanu să obţină o medalie la Olimpiada de la Londra?
Da - 60%, Nu - 40%
Trăgătorul legitimat în prezent la Tehnoton Iaşi este marea speranţă a Vrancei pentru Jocurile Olimpice de la Londra. Ar fi primul sportiv vrîncean după Gina Gogean care ar obţine o medalie la cea mai importantă competiţie sportivă din lume. În urmă cu patru ani, la Beijing, Moldoveanu a ratat la mustaţă obţinerea unei medalii, clasîndu-se doar pe locul patru. Acum, acesta are şanse să se revanşeze.
2. Va reuşi Cătălin Paraschiveanu să devină campion naţional al Romaniei
Da - 50%, Nu - 50%
Boxerul format la CS Unirea Focşani, legitimat în prezent la CSM Bacău a devenit în acest an vicecampion naţional după ce a pierdut finala cu Ionuţ Gheorghe. În 2012, Paraschiveanu va încerca să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Văzut de toţi ca viitorul campion la categoria 69 de kilograme, focşăneanul va trebui să confirme performanţa de anul trecut. Nu va fi deloc uşor ţinnd cont că la această categorie există patru-cinci sportivi care pot emite pretenţii la o medalie naţională.
3. Va reuşi CSM Focşani să se salveze de la retrogradare în campionatul Ligii a treia?
Da - 40%, Nu - 60%
Fotbalul din Focşani trece printr-o perioadă critică. Avînd cele mai mici salarii din sistemul divizionar din Romania, jucătorii de la CSM Focşani nu au arătat foarte multe în turul campionatului. Consiliul Local cere performanţe, dar acordă în schimb doar 600 de lei pe lună. „De cîţi bani iau de atîta joacă fotbal”, au comentat microbiştii focşăneni la finalul turului de campionat. Ocupanta locului 14 în clasament, CSM Focşani nu pare a avea în aceste condiţii prea multe şanse de a scăpa de retrogradare. Poate doar apariţia unui sponsor lîngă echipă ar putea dinamiza activitatea singurei echipe de fotbal din Focşani.
4. FC Panciu va ajunge în Liga a doua?
Da - 30%, Nu - 70%
În totală contradicţie cu ce se întîmplă la Focşani, la Panciu există o echipă de fotbal susţinută aproape total de autorităţile locale. Acolo s-a reuşit ca jucătorii să încaseze salarii de 2.000 de lei pe lună, iar victoriile sînt răsplătite cu prime speciale. Păncenii au terminat campionatul pe locul patru, la doar cinci puncte de primul loc. Chiar dacă lotul echipei este unul valoros, iar rezultatele sportive ar putea ajuta echipa vrînceană să urce şi mai sus în clasament, o promovare este puţin probabilă, ştiut fiind că bugetul în Liga a doua este mult peste ce se întîmplă în eşalonul al treilea.
5. Va obţine echipa de rugby o nouă medalie naţională?
Da - 60%, Nu - 40%
Secţia de rugby de la Liceul cu Program Sportiv Focşani a ţinut steagul sus în ultimii ani şi a adus de fiecare dată medalii naţionale. Anul 2011 a însemnat însă un schimb de generaţii, astfel încît misiunea din acest sezon pare a fi mult mai grea. În 2011, rugbiştii au devenit campioni naţionali la rugby în şapte şi vicecampioni la rugby în 15. Profesorul Viorel Ion îşi pune speranţe că în 2012 echipele sub 17 ani şi cea sub 19 ani ar putea ajunge la turneul final, unde să lupte pentru o medalie naţională care să confirme valoarea şcolii de rugby din Vrancea.
6. Judoka vor continua să obţină medalii naţionale?
Da- 90%, Nu - 10%
Una dintre cele mai productive discipline în ultimii ani a fost judo. Medaliile au curs pentru sportivii de la LPS Focşani şi CS Unirea Focşani. La întrecerile naţionale rezervate copiilor, juniorilor şi seniorilor, judo-ul a adus medalii de toate culorile. În aceste condiţii este de aşteptat ca Alexandru Munteanu să confirme în 2012 titlul de vicecampion naţional la seniori, iar colegii săi de club să obţină medalii la naţionalele organizate pentru diferite vîrste.
7. Va participa echipa de baschet la un nou turneu final?
Da - 70%, Nu - 30%
Echipele de baschet de la Liceul cu Program Sportiv Focşani au jucat în ultimii ani la turneele finale naţionale. Au ocupat poziţii meritorii, dar nu au urcat pe podium. În acest sezon, baschetbaliştii vor încerca să obţină o nouă calificare la turneul final. În calcul sînt echipele sub 15 ani, sub 17 ani şi sub 18 ani. Ultima pare cea mai îndreptăţită să spere, mai ales că jucătorii săi evoluează şi în Divizia B, acolo unde prind multă experienţă.
8. Va ajunge echipa de futsal între cele mai bune patru echipe din ţară?
Da - 40%, Nu - 60%
După ce a jucat finala Cupei Romaniei, apoi şi o semifinală, dar şi Supercupa Romaniei, echipa de futsal îşi doreşte în 2012 să obţină cea mai bună clasare din istorie. Asta ar însemna o calificare în semifinalele Ligii întîi, lucru greu de realizat. În acest moment, echipa de futsal se află pe locul şase în clasament. Pentru a juca în play-off două din trei meciuri pe teren propriu, focşănenii trebuie să urce măcar pe poziţia a patra. În caz contrar, CSM Focşani va încerca să obţină calificarea în semifinale pe terenul adversarei, probabil la Galaţi, Odorheiul Secuiesc sau Sfîntu Gheorghe.
9. Va promova cîştigătoarea Superligii Vrancea în Liga a treia?
Da - 60%, Nu - 40%
Naţional Goleşti a dominat categoric fotbalul judeţean în 2011. A promovat fără probleme în Liga a treia, a cîştigat faza judeţeană a Cupei Romaniei. În sezonul de toamnă a obţinut din nou cele mai multe puncte. Numai că goleştenii nu au drept de promovare în Liga a treia, eşalon în care nu s-au înscris în vara acestui an, timp de trei ani. În aceste condiţii, dacă Naţional Goleşti va cîştiga Superliga, la barajul de promovare va merge formaţia de pe locul secund. Energia Vulturu, Şoimii Mirceşti sau Avîntul Jariştea par să emită pretenţii la această poziţie. Şansele de promovare cresc însă cu cîteva procente, dacă ţinem cont de situaţia celor de la CSM Focşani, care ar putea fi salvaţi chiar de formaţia vrînceană care ar urma să promoveze în Liga a treia.
10. Va rămîne Daniel Gongu şeful Direcţiei pentru Sport şi Tineret Vrancea pînă la finalul anului?
Da- 50%, Nu - 50%
Totul depinde de alegerile generale. Dacă USL va cîştiga alegerile este probabil ca Daniel Gongu, membru al PD-L, să fie schimbat în scurt timp. Rămîne de văzut dacă partidul aflat la putere va întoarce previziunile electorale din acest moment şi fostul consilier local va avea ocazia să organizeze sportul din judeţ şi în anii următori. „Cînd pleacă PD-L-ul de la putere, plec şi eu”, a afirmat în mai multe rînduri Gongu.
11. Se va implica Consliul Judeţean în activitatea sportivă din judeţ?
Da - 10%, Nu - 90%
În multe din judeţele din ţară Consiliul Judeţean este principalul „sponsor” al sportului. Bugetele alocate sînt pe măsura performanţelor obţinute. CJ Vrancea refuză sistematic în ultimii ani să aloce bani pentru sport, aceştia fiind redirecţionaţi către paranghelii. „Cît timp va fi PD-L la putere nu voi da nici un ban la sport”, a tunat Oprişan în momentul vizitei lui Victor Ponta în Vrancea. Spusele lui Opriaşn nu dau prea multe speranţe sportivilor vrînceni care ştiu foarte bine că instituţia judeţeană nu s-a implicat prea mult în sport nici pe vremea cînd PSD era la putere. În acele vremuri, Unirea Focşani a fost desfiinţată după celebrul episod al sponsorizărilor pentru fotbal, terminat chiar şi cu arestări. Banii au ajuns la antrenorul Ionuţ Chirilă, văzut de toată lumea fotbalului ca „groparul” fenomenului în judeţ
12. Se vor construi alte baze sportive noi în judeţ?
Da - 40%, Nu- 60%
În 2011 doar baza sportivă de la Jariştea şi sala de sport din Odobeşti au fost terminate. Pentru anul următor nu se anunţă prea multe realizări. La Suraia se preconizează a fi înălţată o sală de sport. De asemenea, la Dumbrăveni autorităţile locale au anunţat că vor termina lucrările pentru o bază sportivă care va permite şi înfiinţarea unei echipe de fotbal. Întîmplător sau nu, primarii celor două localităţi fac parte din partidul aflat la putere. În rest, pentru 2012 se anunţă promisiuni multe, într-un an electoral. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
A, acum 4478 zile, 20 ore, 24 minute, 17 secunde
Ai uitat sa spui concluzia finala, Dane ! Dragilor, viitorul este al sportului privat, ceea ce a ramasa acum este doar nostalgia vremurilor de mult apuse. Sportul este o investitie, la fel ca orice citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.