Sport

Tabloul Euro 2014 este complet

Ziarul de Vrancea
16 nov 2011 891 vizualizări
* barajele au decis: Croaţia, Cehia, Irlanda şi Portugalia merg la turneul final * Hiddink şi-a reziliat contractul cu Federaţia din Turcia

Croaţia, Cehia, Irlanda şi Portugalia sînt ultimele patru echipe care au obţinut dreptul de a participa la turneul final al Euro 2012, competiţie care se va disputa vara viitoare, în Polonia şi Ucraina. Aceasta s-a decis în urma celor patru meciuri retur de baraj disputate marţi seara. Cu o victorie obţinută la Istanbul, scor 3-0, Croaţia nu a avut nici o problemă de a obţine calificarea, chiar dacă returul de la Zagreb s-a încheiat fără gol. De atacat, au atacat mai mult turcii, dornici de a şterge impresia neplăcută din meciul tur. După partidă, antrenorul turcilor, Guus Hidink a spus că acesta a fost, în mare măsură, ultimul la cîrma naţionalei Semilunei, precizînd: “Eu nu văd această ratare a calificării ca pe un eşec, deoarece Turcia are o echipă tînără şi de viitor. Timpul acestei echipe va veni în curînd", a spus Hiddink. Şi acest lucru s-a adeverit în cursul zilei de ieri, cînd federaţia de la Istanbul a ajuns la un acord cu tehnicianul olandez în privinţa rezilierii contractului. Reamintim că Turcia va fi adversara Romaniei în grupa D a preliminariilor Cupei Mondiale din 2014, din care mai fac parte Olanda, Ungaria, Estonia şi Andorra. Un alt meci fără prea mare miză a avut loc la Dublin, între Irlanda şi Estonia, “verzii” lui Giovanni Trapattoni venind de la Tallinn cu un avantaj de patru goluri. Ward a deschis scorul în min. 32, dar balticii au lăsat o impresie plăcută şi au egalat printr-un şut frumos de la 35 de metri, al lui Konstantin Vassilijev (’57), scorul final fiind 1-1.
La Podgorica, Muntenegru a încercat imposibilul, adică remontarea deficitului de 0-2 de la Praga, în faţa Cehiei. Echipa în care rapidistul Vladimir Bozovic a avut cîteva mari ocazii prin Damijanovic şi Vucinic, însă pînă la urmă, cehii lui Michal Bilek s-au impus la limită prin golul marcat de Jiracek în min. 81. Meciul serii, încheiat foarte tîrziu, s-a disputat la Lisabona între Portugalia şi Bosnia/Herţegovina. Jocul ofensiv al echipei pregătite de Safet Susic a încîntat, dar bosniacii au avut ghinionul de a întîlni o Portugalie eclatantă, cu un “CR7” în zi mare. În min. 24, scorul era deja 2-0 pentru elevii lui Paulo Bento, prin golurile reuşite de Cr. Ronaldo (‘8) şi Dani (’24). Misimovic a redus din handicap printr-un penalty transformat în min. 41 şi meciul s-a relansat, deoarece în tur a fost 0-0. Cristiano Ronaldo a restabilit diferenţa în min. 53, iar un minut mai tîrziu, bosniacii au suferit o pierdere grea, prin eliminarea fundaşului Lulic. Totuşi, nu au cedat lupta şi au mai reuşit un gol, prin Spasic (’65). Ceea ce i-a înfuriat pe lusitani, care au mai înscris de trei ori prin Helder Postiga (’72, ’82) şi Miguel Veloso (lovitură liberă, min.80). Scor final, 6-2. Mai trebuie spus că antrenorul învingătorilor, Paulo Bento, a anunţat că jucătorii Ricardo Carvalho şi José Bosingwa (care nu s-au prezentat la naţională din cauza unor conflicte cu selecţionerul) nu vor fi convocaţi în lotul pentru turneul final.
Aşadar, cele patru echipe completează tabloul Euro 2012, alături de gazdele Polonia şi Ucraina şi cele zece echipe calificate direct din grupe. La tragerea la sorţi a grupelor turneului, care va avea loc pe 2 decembrie, la Kiev, cele două gazde vor fi în urna favoritelor, alături de primele două echipe europene în clasamentul FIFA, Spania şi Olanda. Componenţa celorlalte trei urne valorice este următoarea:
Urna 2: Germania, Italia, Anglia, Rusia;
Urna 3: Croaţia, Grecia, Suedia, Portugalia;
Urna 4: Danemarca, Franţa, Irlanda, Cehia.
Repartizarea echipelor în urne s-a făcut în baza coeficienţilor UEFA după cum urmează: 20 la sută pentru parcursul de la Euro-2008 (preliminarii şi turneul final), 40 la sută pentru parcursul de la CM-2010 (preliminarii şi turneul final) şi 40 la sută pentru parcursul din preliminariile Euro-2012. Tragerea la sorţi a grupelor va avea loc la 2 decembrie, la Kiev. Turneul final va avea loc în perioada 8 iunie - 1 iulie. În încheiere, o întrebare: cum ar fi o grupă cu Spania, Germania, Portugalia şi Franţa?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.