Sport

Interviu cu Gica Popescu: "Avem un fotbal modest"

Laurențiu Muscalu
13 oct 2011 1150 vizualizări
Fostul căpitan al echipei FC Barcelona, Gică Popescu spune că fotbalul din Romania nu are valoare

Gică Popescu crede că mare parte din rezultatele modeste ale echipelor de club şi în special ale naţionalei se datorează jucătorilor care îşi propun obiective mici.

Reporter: Care sînt soluţiile pentru ca echipa naţională să îşi revină?

Gică Popescu: E foarte greu să faci lucruri mari cu jucători mici, care nu îşi propun decît să joace un meci împotriva Argentinei şi să facă schimb de tricouri cu Messi, de exemplu. Eu mi-am propus tot timpul să ajung la echipele mari ale Europei şi să cîştig trofee. Am jucat la Eindhoven, Tottenham, Barcelona şi Galatasaray, unde am luat campionate, cupe şi trofee internaţionale. Cu obiective mici, nu ai cum să ajungi departe.

R.: La cine vă referiţi, concret?

G.P.: Şi la echipele de club, dar şi la naţională. Am văzut jucători care se bucurau că au făcut schimb de tricouri cu cineva de la Real Madrid. Alţii săreau în sus de bucurie că au ajuns să joace cu Manchester United sau cu Bayern Munchen. Din start se pleacă pe o pistă greşită, cu o mentalitate slabă şi de fotbalist mediocru, fară mare personalitate. Nu poţi să te baţi cu cei mari dacă nu ai mintea pregătită. Aici e mare diferenţă. M-am săturat să tot aud că mi-am îndeplinit visul de o viaţă cînd a ajuns să joace împotriva Realului sau a Barcelonei.

R.: Nu mi-aţi răspuns la prima întrebare. Soluţii pentru redresare...

G.P.: Nu avem baza, la copii şi juniori. Sînt multe de pus la punct şi la echipele de seniori. Lipsesc meciurile tari, din cupele europene. Dacă nu reuşeşti să treci de grupe şi să cîştigi un trofeu e greu să faci mare performanţă. Echipa naţională nu a cîştigat de trei meciuri şi atmosfera e încărcată. Mulţi dintre jucătorii selecţionaţi sînt depăşiţi de situaţie. E cam mare pălăria pentru ei.

R.: Este nevoie de schimbări?

G.P.: Sigur. Dar trebuie răbdare. Nu poţi face schimbări doar de dragul lor. Sînt lucruri prost făcute. Nu mai vreau să intru în amănunte pentru că mi-am mai spus parerea şi cînd am candidat la şefia FRF. 

R.: Craiova....

G.P.: Este un vis urit. Eu am încercat să vin la Craiova, dar ca de fiecare dată am fost refuzat. Craiova era cea mai frumoasă echipă din Romania. Cînd am făcut şcoala mea de fotbal m-am gîndit că o să dau doar Craiovei jucători. Nu a fost să fie. Din păcate. E clar că fără Craiova fotbalul este mult mai sărac. Sper să revină pentru că nu e bine ce s-a întîmplat acolo.

R.: Mai sînteţi în conflict cu Mircea Sandu?

G.P.: Nu am fost niciodată în conflict cu Mircea Sandu. A fost o colaborare bazată pe respect. Au fost tensiuni profesionale. Nu am depăşit limita bunului simţ, cea a fair-play-ului. E bine că Mircea Sandu se află în Comitetul Executiv al UEFA, iar eu la Comisia de Disciplină, dar să ştiţi că asta nu va aduce Romaniei mai multe rezultate sau mai multe echipe în cupele europene. Probleme rămîn în campionatul intern. Acolo este buba cea mare. 

R.: De ce nu mai avem jucători valoroşi?

G.P.: Acum nu trebuie să ne plîngem şi să ne văităm după jucătorii din generaţia mea. Trebuie să avem încredere în jucătorii pe care îi avem. Ei trebuie să îşi dorească mai mult de la fotbal. Să nu se mulţumească doar să joace în preliminarii sau că au dat un gol sau două. Calificările la turneele finale şi trofeele sînt cele care contează şi rămîn.

R.: Torje?

G.P.: Jucător bun, de perspectivă, dar cred că prea l-a lăudat lumea după transferul său în Italia. Va ajunge sus dacă va fi serios şi îşi va vedea doar de fotbal. Naţionala nu a stat nici în Popescu, nici în Chivu, nici în Hagi şi nici în Mutu, şi nu va sta nici în Torje. Naţionala, ca orice echipă trebuie să fie un grup unit, de caracter.

R.: Turcia, Anglia, Olanda sau Spania?

G.P.: Am fost foarte iubit în Turcia. Toate patru campionate rămîn în inima mea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.