Sport

Mai adăugăm nişte puncte?

Ziarul de Vrancea
28 sep 2011 664 vizualizări
Cele trei echipe romaneşti evoluează astăzi în a doua rundă a grupelor Ligii Europa * Steaua vrea să-şi dreagă rănile în Cipru, iar Vasluiul să confirme startul excelent * Cel mai interesant meci este Rapid – PSV Eindhoven, astăzi, de la ora 22:05, pe ProTV

AEK Larnaka – Steaua (grupa J, ora 20:00, Pro TV)

AEK: Negri – Serran, Hofland, A. Konstantinou, de Cler – van Dijk, Pavlou – Pristo, Garcia, Skopelidis – Pintado.
Steaua: Stanca – Emeghara, Galamaz, Iliev, Latovlevici – Prepeliţă, Bourceanu, Brandan, Tănase – Tatu, M. Costea
Arbitru: Mark Courtney (Irlanda de Nord)
Cine crede că un meci în Cipru este uşor, se înşeală amarnic. De multă vreme, formaţiile din Insula Afroditei, încurcă iţele prin competiţile europene, iar campioana Apoel Nikosia s-a cam abonat la grupele Ligii Campionilor. Mai ales o echipă ca Steaua, care înscrie goluri cu linguriţa prin campionat, trebuie să se aştepte la viaţă grea pe stadionul din Nikosia. De partea Stelei este tradiţia, care n-a pierdut niciodată în faţa unei formaţii cipriote (deşi era s-o comită rău de tot în 1991, cu Anorthosis, echipă pregătită pe atunci de Puiu Iordănescu) şi experienţa internaţională, deşi la gazde evoluează o serie impresionantă de jucători olandezi, precum de Cler, Hofland sau căpitanul van Dijk. Experienţa steliştilor este relativă, dar trebuie să remarcăm că Steaua joacă altceva în Europa decît în campionat, lucru care se vede şi la alte echipe. În primul meci, steliştii au remizat la Cluj cu marea favorită a grupei, Schalke 04, în timp ce ciprioţii au cedat la Haifa cu 0-1. O victorie a steliştilor în Cipru le conferă şanse destul de mari de a promova în 16-imile Ligii Europa.
Despre Steaua ştim ce fotbal produce în campionat şi mai ştim că nu poate beneficia de portarul Ciprian Tătăruşanu (accidentat în meciul de pomină cu Pandurii). AEK, echipă condusă din birou de Jordi Cruyff (fiul marelui Johann) şi de pe margine de un alt olandez, Ton Caanen, ocupă poziţia secundă în campionatul cipriot, la două puncte de liderul Apoel Nikosia şi este neînvinsă după patru etape disputate. În ultimul meci, a învins cu 2-1 pe Ethnikos Achnas, prin golurile marcate de spaniolii Garcia şi Pintado. În grupa J se mai dispută astăzi partida Schalke 04 – Maccabi Haifa.

* Rapid – PSV Eindhoven (grupa C, ora 22:05, ProTV)
Rapid: Coman – Duarte, Antonio, Burcă, Bozovic – Grigore, Alexa, Deac – Roman, Cassio, Herea.
Eindhoven: Isaksson – Derijk, Manolev, Pieters, Marcelo – Wijnaldum, Toivonen, Strootman – Mertens, Matavs, Lens.
Arbitru: Fredy Fautrel (Franţa)

Giuleştenii au o amintire neplăcută şi una fericită din confruntările europene cu olandezii: în 2002, după un excelent 1-1 în Ţara Lalelelor, Rapid a fost învinsă la Bucureşti de Vitesse Arnhem cu 0-1, pe o vreme cîinoasă şi un teren mocirlos. Trei ani mai tîrziu, cu Buga şi Daniel Niculae în mare formă, vişinii au intrat în grupe după ce au eliminat pe Feyenoord Rotterdam. Trecutul este aşa cum este, să vedem cum stăm cu prezentul. Se întîlnesc, pe Arena Naţională, două echipe ofensive. Rapid stă pe locul III în clasamentul romanesc, Eindhoven pe poziţia a VII-a în Eredivisie (la patru puncte de liderul Alkmaar!), cu diferenţele de rigoare între ligi. Însă “electroniştii” lui Fred Nutten şi-au răzbunat startul mai timid, dispunînd cu 7-1 de Roda Kerkrade, meci în care atacantul belgian Dries Mertens a înscris patru boabe.
Tehnicianul din Giuleşti, Răzvan Lucescu, pregăteşte o formulă prudentă pentru întîlnirea cu Eindhoven, considerînd că o remiză ar fi un rezultat acceptabil. Însă nu neglijează nici ofensiva, pentru că echipa olandeză, deşi foarte puternică pe faza de atac, are găuri în apărare ce pot fi exploatate. Oricum, în ultimele 16 meciuri disputate pe teren propriu, Rapid este neînvinsă. Mai exact, de la buba aceea cu Vitesse. Mai trebuie spus, însă, că ultimele şase meciuri jucate în Giuleşti s-au încheiat la egalitate. Din echipa lui Răzvan Lucescu va lipsi Romeo Surdu, care este suspendat pe trei etapei.
Olandezii au sosit ieri în Romania, din lotul pregătit de Nutten lipsind Hutchinson, Tyton şi Wuytens, toţi accidentaţi. Eindhoven şi Rapid conduc la egalitate în clasamentul grupei, ambele debutînd cu o victorie la scorul de 1-0: Rapid, în deplasare cu Hapoel, Eindhoven, pe teren propriu cu Legia Varşovia. Astăzi, în grupa C, se mai dispută partida Legia – Hapoel.

FC Vaslui – FC Zürich (grupa D, ora 22:05, Sport.ro)
Vaslui: Cerniauskas – Milanov, Farkas, Papp, Milisavljevic – Costin, Pavlovic – Adailton, Wesley, Sînmărtean – Temwanjera.
Zürich: Leoni – P. Koch, R. Koch, Teixeira, Rodriguez – Mehmedi, Margairaz, Aegerter, Nikic – Chikhaoui, Alphonse.
Arbitru: Menashe Masiah (Israel)
La o primă vedere, toate şansele surîd echipei lui Viorel Hizo: vasluienii au obţinut un rezultat excelent la Roma (2-2 cu Lazio, după ce au condus cu 2-1 şi au avut superioritare numerică), iar elveţienii au pornit cu stîngul împleticit, cedînd cu 0-2 pe teren propriu în faţa echipei Sporting Lisabona. Şi totuşi, meciul este periculos de greu: echipa pregătită de Urs Fischer trebuie să recupereze punctele pierdute şi va încerca acest lucru pe terenul aprioric cel mai convenabil, iar gazdele pot fi tentate de ideea de victorie sigură în faţa unui team care are în efectiv destui internaţionali helveţi. În privinţa lotului moldovenilor, una bună şi alta rea: fundaşul Balaur nu poate juca, în schimb a revenit Paul Papp, ceea ce înseamnă că oricum tînărul apărător nu ar fi evoluat.
FC Zürich, care ocupă locul opt după zece etape de campionat, la 14 puncte de liderul FC Luzern, a pierdut în ultima etapă chiar în faţa acestei echipe, scor 1-2, singurul gol fiind marcat de Nikic. Astăzi se mai dispută în grupa D meciul Sporting – Lazio.

Celelalte meciuri ale zilei, în grupele Liga Europa
A: Rubin Kazan – PAOK Salonic (ora 18:00), Tottenham Hotspur – Shamrock Rovers. Rezultate anterioare: Shamrock – Rubin 0-3; PAOK – Tottenham 0-0.
B: Standard Liège – FC Copenhaga, Vorskla Poltava – Hannover. Rezultate anterioare: Copenhaga – Vorskla 1-0; Hannover – Standard 0-0.
E: Maccabi Tel Aviv – Dinamo Kiev, Stoke City – Beşiktaş Istanbul. Rezultate anterioare: Beşiktaş - Maccabi 5-1; Kiev – Stoke 1-1.
F: Athletic Bilbao – Paris St. Germain, RB Salzburg – Slovan Bratislava. Rezultate anterioare: PSG – Salzburg 3-1; Slovan – Bilbao 1-2.
G: Malmö FF – Austria Viena, Metalist Harkov – AZ Alkmaar. Rezultate anterioare: Alkmaar – Malmö 4-1; Austria – Metalist 1-2.
H: Sporting Braga – Club Bruges, Maribor – Birmingham City. Rezultate anterioare: Birmingham – Braga 1-3; Bruges – Maribor 2-1.
I: Celtic Glasgow – Udinese, Rennes – Atletico Madrid. Rezultate anterioare: Atletico Madrid – Celtic 2-0; Udinese – Rennes 2-1.
K: Twente Enschede – Wisla Cracovia, Odense BK – Fulham. Rezultate anterioare: Wisla – Odense 1-3; Fulham – Twente 1-1.
L: Lokomotiv Moscova – Anderlecht Bruxelles, AEK Atena – Sturm Graz. Rezultate anterioare: Anderlecht – AEK 4-1; Sturm – Lokomotiv 1-2.
Cu excepţia menţionată, meciurile din grupele G-L încep la ora 22:05, iar cele din grupele A-F, la ora 20:00




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.