Sport

Romania a ratat iar calificarea din cauza gazonului marca Oprişan

Ziarul de Vrancea
7 sep 2011 3201 vizualizări
“Naţional Arena” a costat 234 de milioane de euro, dar gazonul pus de fratele baronului de Vrancea a arătat mai prost decît unul de la judeţ u “Gama Verde”, firma lui Adrian Oprişan, a reuşit să “ofere” o nouă surpriză romanilor după “plaja” de la meciul cu Danemarca, din anul 2003 u presa franceză a comparat gazonul cu un cîmp de cartofi sau o grădină presărată cu muşuroaie de cîrtiţă u Primăria Capitalei s-a grăbit să sară în apărarea lui Oprişan u firma care a construit stadionul crede că de vină au fost condiţiile meteo şi faptul că a fost programat prea repede un meci pe stadionul terminat de puţină vreme

Echipa naţională de fotbal a avut parte de un nou „cadou” din partea lui Adrian Oprişan, fratele preşedintelui Consiliului Judeţean şi al PSD Vrancea, Marian Oprişan, devenit în ultimii ani un adevărat baron al lucrărilor de amenajare, refacere şi întreţinere a terenurilor sportive din ţară. Adrian Oprişan a lucrat în construcţii în Italia şi s-a întors în Romania cu expertiza necesară refacerii stadioanelor. Pe unele le-a făcut ca la carte, cum a fost cazul stadionului Giuleşti, dar în multe alte cazuri a dat rateuri. După ce în 2003, partida dintre Romania şi Danemarca s-a jucat pe un teren care semăna cu o plajă, marţi seara, tricolorii pregătiţi de Victor Piţurcă au avut parte de un gazon foarte prost, care nu a rezistat sub crampoanele fotbaliştilor decît în primele cinci minute. Presa franceză a comparat gazonul cu „un cîmp de cartofi” sau cu „o grădină presărată cu muşuroaie de cîrtiţă”. Gazonul pus de firma Gama Verde a condus din plin la ratarea calificării la Campionatul European de fotbal. Ironia sorţii face ca situaţia să fie identică cu cea din 2003. Atunci, naţionala Romaniei a ratat prezenţa la campionatul mondial din 2004 după ce a pierdut cu scorul de 2 - 5 jocul disputat cu Danemarca pe un teren nisipos pus tot de una dintre firmele lui Adrian Oprişan. Romania a reuşit astfel să-şi inagureze cel mai modern stadion din ţară, ce a costat 234 de milioane de lei, cu cel mai prost gazon din lume.


Romania a inagurat marţi seara primul stadion modern construit vreodată în ţara noastră. Deschiderea oficială a fost amînată după ce naţionala Argentinei a refuzat să vină la Bucureşti deşi avea un contract semnat în acest sens. FRF a decis să deschidă stadionul „Naţional Arena” cu ocazia meciului cu Franţa, ultima şansă a Romaniei de a ajunge la turneul final al Campionatului European 2012. 55.000 de romani au venit să vadă cu proprii ochi bijuteria construită în locul fostului stadion „Lia Manoliu”. Totul a fost la superlativ, dar aşa cum se întîmplă în Romania, ceva a stricat totul. Acel ceva l-a reprezentat gazonul pus de firma „Gama Verde”,

societate condusă de Adrian Oprişan, fratele baronului Marian Oprişan. Încă de la primele şedinţe de pregătire, antrenorul Romaniei s-a plîns de starea gazonului. Lumea a crezut că totul se va rezolva pînă la ora meciului. Numai că peisajul în timpul meciului a fost grotesc.  Brazdele de gazon au început să sară încă de la primele contacte ale jucătorilor. Pînă la final, gazonul a cedat complet, iar oficialii sînt speriaţi mai ales că în luna septembrie mai sînt programate cinci partide pe acest stadion - trei ale echipei Steaua - două în Europa League şi una în campionat, un meci al Oţelului Galaţi în Liga Campionilor şi un joc al Rapidului în Europa League.


„Cel mai bun gazon din ţară” s-a rupt în mii de bucăţi


Ziarul Financiar a prezentat ieri declaraţii constructurilor făcute în primăvara acestui an. Aceştia asigurau că totul va fi perfect la ora primului meci ce se va juca pe Naţional Arena. Că nu a a fost aşa, s-a văzut cu ochiul liber marţi seara. „Sub gazon există instalaţii de drenaj, de încălzire, de stropire la nivelul gazonului, abia peste vine stratul de gazon, care se poate pune chiar şi cu o săptămînă înainte", spunea în luna martie Ştefan Monus, directorul coordonator al proiectului din partea joint-venture-ului Max Boegl - Astaldi, care a construit stadionul. Consorţiul format din firme cu origini în Germania şi Italia a subcontractat firma de construcţii Anconi din Bucureşti, iar firma bucureşteană a subcontractat mai departe firma Gama Verde din Focşani, special pentru montarea gazonului. Ieri, Adrian Oprişan nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere, dar firma constructoare a venit cu precizări. "Gazonul a fost pus proaspăt, însă datorită condiţiilor meteo şi a ventilaţiei necorespunzătoare, rădăcina gazonului nu a crescut suficient pentru a se ancora în stratul de nisip/pămînt. Oricum, nici UEFA nu recomandă ca un meci să aibă loc imediat după finalizarea lucrărilor în cadrul unui stadion. Primăria nu va mai plăti în plus pentru instalarea unui nou gazon", a precizat pentru Ziarul Financiar Romeo Boţocan, director general Max Boegl România.


Presa franceză desfiinţează gazonul lui Oprişan


Egalul din partida Romania - Franţa a complicat soarta ambelor echipe în Grupa D. Romania a ratat în proporţie de 99 la sută calificarea la Euro, în timp ce Franţa îşi vede ameninţată prima poziţie de Bosnia, care s-a apropiat la un singur punct de naţionala condusă de Blanc. Rezultatul final a fost pus de aproape de toată lumea pe gazonul de pe Naţional Arena. "Pe un teren nedemn pentru o partidă internaţională de acest nivel, Franţa n-a putut mai mult de o remiză”, notează  France Football. Ziarul Le Monde a văzut "gazon transformat într-un grotesc cîmp de cartofi”. "Gazon blestemat”, a titrat L'Express: "Sub crampoanele jucătorilor, gazonul s-a rupt, arătînd mai degrabă ca o grădină presărată cu muşuroaie de cîrtiţe". Metro France consideră că pe acest gazon „şi o echipă de liga a treia ar fi refuzat să intre”. Jucătorii romani şi antrenorul Victor Piţurcă s-au plîns la rîndul lor de proasta calitate a gazonului, dar Primăria Bucureşti, Federaţia Romană de Fotbal şi cei care au montat gazonul s-au grăbit să găsească vinovaţii în altă parte. Meciul de marţi seara a fost privit din tribune de mulţi microbişti focşăneni, printre aceştia aflîndu-se şi deputatul Angel Tîlvăr, care a urmărit meciul din tribuna VIP. În loja oficialităţilor nu s-au aflat şi alţi parlamentari vrînceni. În tribune s-au mai aflat preşedintele AJF Vrancea, Dan Dumitru, şi delegatul celor de la FC Panciu, Raul Cioran.


Nisipul cu Danemarca, completare în Ghencea şi la Timişoara


Adrian Oprişan a fost implicat din 2003 şi pînă în prezent în mai multe scandaluri legate de montarea gazonului pe mai multe terenuri de fotbal din ţară, unele plătite cu bani publici. În 2003, partida Romania-  Danemarca s-a jucat pe un teren care avea iarbă pe doar cîteva zeci de metri pătraţi, restul suprafeţei semănînd cu o plajă. De lucrări s-a ocupat firma Construct Proget aparţinînd tot lui Oprişan. Prim-ministrul de la aceea vreme, Adrian Năstase a cerut corpului de control condus de Victor Ponta să controleze modul cum au fost efectuate lucrările. Cotidianul Romania Liberă a arătat că „Ponta a descoperit că firma lui Oprişan avea ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi de construcţii" şi îşi avea sediul într-un apartament din Focşani. Actualul şef al PSD declara atunci că Oprişan este singurul vinovat, deoarece tehnologia aplicată nu a ţinut cont de starea climatică din ţară”, scrie Romania Liberă. Şi acum toată lumea consideră că inagurarea primului stadion modern din Romania a fost umbrită de proasta calitate a gazonului. Cei 234 de milioane de euro investiţi în noua arenă nu au putut compensa felul în care a arătat gazonul la jocul cu Franţa. Primăria Capitalei s-a grăbit să sară în apărarea lui Oprişan spunînd că, de fapt, înţelegerea a fost ca terenul să se prezinte în condiţii optime la finala „Ligii Europa" care se va disputa în 2012, după cum notează Romania Liberă. Mai mult, sfîdînd evidenţa, primarul Oprescu  a declarat că starea gazonului nu i s-a părut chiar atît de proastă. Firmele lui Adrian Oprişan au refăcut gazoanele şi pe stadioanele din Constanţa, Vîlcea, Turnu Severin sau Botoşani, dar unele proiectele s-au terminat cu scandal, aşa cum s-a întîmplat pe stadionul Ghencea sau la Timişoara, unde terenul a arătat total altfel decît se aşteptau reprezentanţii celor două echipe de Liga întîi, care se preăgteau pentru meciuri în cupele europene. (Dan CHIRIAC)


Reacţia blogosferei: „Iarba nu-i ca vara”


Meciul din 2003 dintre Romania şi Danemarca şi cel de marţi seara Romania- Franţa au un numitor comun: naţionala Romaniei a ratat calificarea pe un gazon catastrofal. Pe diferite bloguri au apărut comentarii acide legate de acest eveniment nedorit. „Există oameni pe lumea asta care ştiu să scoată bani din piatră seacă, din pămînt şi din iarbă verde. Unul dintre ei este Adrian Oprişan cel care împrumuta pantofii lu’ fra’su, să se poată duce şi el la şcoală. Micuţul Pantofior, AOp, a reuşit să ne pună pe primul loc, ca ţară: sîntem prima ţară din lume care joacă fotbal pe cîmpul de cartofi deşi am plătit să avem gazon pe terenul de joc”, comentează www.blogdevrancea.eu, referitor la starea gazonului la meciul cu Franţa. Şi www.danbrasov.ro compară emoţia inaugurării oficiale a stadionului cu dezamăgirea legată de gazon. Bloggerul Dan Braşov relatează „distracţia” de pe reţelele de socializare, în special pe  Twitter. „National Arena: Stadion de sute de milioane, gazon de 2 bani. Ţara discrepantelor”, scrie unul dintre internauţi, în vreme ce altul afirmă că „Iarba nu-i ca vara” sau „trebuia să puna aştia la Naţional Arena plăcute din acelea “nu călcaţi iarba”. „Daca juca Mutu aveam probleme cu praful nu cu iarba”, a postat un alt utilizator de Twitter, în vreme ce un altul l-a completat: „Punem pariu că în repriza a doua o să ţîşnească petrol? Alooo, domnule Patriciu?” În această notă s-au derulat „ostilităţile” pe Internet, microbiştii concluzionînd că „România continuă semănăturile de toamnă”. 


De la „PSD-PSD, iarba noastră unde e?, la cîmpul de cartofi


Cătălin Tolontan, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti sportivi din Romania, a publicat pe blogul personal două articole cu ocazia meciului Romania- Danemarca din 2003. Citindu-le, poţi constata că situaţia este aproape similară. „PSD, PSD, iarba noastră unde e?!, era materialul publicat de Tolontan imediat după meciul din 2003. „Singur că danezii au jucat pe aceeaşi suprafaţă. Dar nici în visurile cele mai frumoase, ei nu s-ar fi gîndit că vor avea aliat Guvernul României. Înainte de a fi învinşi fotbalistic, “tricolorii” au fost îngenuncheaţi de Adrian Năstase şi Micky Şpagă”, scria atunci Cătălin Tolontan. (D. C.)


Mustea cere sancţionarea lui Ponta pentru batjocoritea Imnului

Traian pune paie pe focul politicienilor. Împăratul Traian, scos din Imnul Romaniei la meciul de fotbal cu Franţa, i-a scos la încălzire pe jucătorii politici. Răzvan Mustea cere ca preşedintele PSD Victor Ponta să fie sancţionat pentru aberaţiile pe care le-a scos pe gură în urmă cu cîteva luni: “pînă şi la Imnul României tre' să facem o schimbare: strofa cu Traian o să plece”, după cum a spus liderul social democrat. „Intonarea trunchiată a Imnului Naţional în debutul meciului de fotbal România-Franţa de aseară ne arată unde pot duce declaraţiile teribiliste, emise în spaţiul public, de către lideri politici. Dacă l-au amendat pe Marcel Pavel, autorităţile ar trebui să-l amendeze şi pe Victor Ponta. În fond, unul a politizat  problema sugerînd scoaterea pasajului din imn, celălalt a executat”, a spus deputatul PDL de Focşani. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
Roxana, acum 4606 zile, 19 ore, 40 minute, 41 secunde
Paradoxal au spus francezii, ce stadion frumos si ce gazon ! Paradoxal ca Oprisan sta la carma Vrancei de atata amar de vreme. Aici au locuit si Duiliu Zamfirescu si Gheorghe Tattarescu sau citeste integral
Garleanu, acum 4606 zile, 21 ore, 15 minute, 41 secunde
Ideea era 100% despre lucrarea de executie a gazonului, nu cine a jucat sau va juca, dar tinand cont ca Francezii ne taxeaza oriunde ne prind, acum cand aveam sansa nu aiba ce comenta, s-a gasit citeste integral
FOTBALIATORUL, acum 4606 zile, 21 ore, 41 minute, 22 secunde
Ati mai gasit un tap ispasitor in ratarea calificarii nationalei.........Ce buni suntem noi romanii in datul cu parerea si aruncarea vinei
Gogu-Geologu, acum 4606 zile, 22 ore, 59 minute, 50 secunde
Eu cred ca tocmai gazonul lui Oprisan ne-a salvat. Daca era unul bun ne bateau francezii de nu ne vedeam. Daca sportul romanesc nu mai are valorile de odinioara cred ca e singura varianta.
anti psd, acum 4607 zile, 29 minute, 22 secunde
Tot ce a facut psd in tara asta din '89 incoace a facut prost si din interese personale si de grup ! Iata unde s-a ajuns:niste indivizi care nu aveau dupa ce bea apa s-au imbogatit peste noapte citeste integral
Garleanu, acum 4607 zile, 49 minute, 51 secunde
Daca in familia Oprisan exista asemenea tupeu, sa execute lucrari de mantuiala in vazul intregii tari si al lumii, va dati seama cate lucrari sunt executate in Vrancea doar pe hartie sau de-o calitate citeste integral
Gollazzo, acum 4607 zile, 1 ora, 12 minute
La ce va asteptati de la acestia, au mai ars odata federatia la meciul cu Danemarca, de ce i-a mai angajat pe TEPARII astia???Nu vede-ti ca in Focsani pe o parte repara pe alta de strica...Niste citeste integral
victor, acum 4607 zile, 1 ora, 29 minute, 44 secunde
mustel,ti s-aurcat mustul la cap si aiurezi...
Mustelu, acum 4607 zile, 8 ore, 39 minute, 28 secunde
Ce titlu cretin! Dar cum bai timpitilor, nu erau pe stadion doua echipe? Gropile formate in gazon i-a impiedicat pe romani sa nu dea gol? Dar de cite ori a batut Romania pe Franta? Nu vi se pare ca citeste integral
Mustelu, prostul satului, acum 4607 zile, 8 ore, 46 minute, 12 secunde
Multi cretini mai zac in tara asta. Fara sa respecte meseria de jurnalisti, semnatarii acestor artcolase ar face mai bine sa faca un control la cap. Si daca l-ar lua si pe Razvanel, saracul cu case in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.